Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КСВБ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
209.92 Кб
Скачать

22. Фінансовий контроль у процесі виконання дб і мб

Фінансовий контроль здійснюється на всіх етапах використання коштів: етапі взяття зобов’язань, перевірки та оплати.

1. Етап зобов’язань – резервування частини асигнувань для покриття конкретних витрат у відповідності із затвердженим бюджетом. Зобов’язання має форму угоди з постачальником послуг або товарів.

Етапу зобов’язань відповідає попередній контроль – контроль на стадії прийняття зобов’язань, на стадії схвалення та дозволу на витрачання держ коштів.

Ефективність заклечається в тому, що він дозволяє попередити порушення законів, нецільове використання коштів. Він не набув необхідного розвитку і потребує розробки дієвого механізму контролю за рівнем взятих зобов’язань та недопущенням бюджетної заборгованості.

2. Етап перевірки – перевірка і підтвердження бюджетною установою, що виконані всі вимоги щодо сплати конкретних видатків.

Йому відповідає контроль перед здійсненням платежу – включає дозвіл та підтвердження вимог на оплату. Це перевірка відповідності видатків діючому законодавству.

Даний вид контролю постійно здійснюється ДКУ, оскільки воно зобов’язане забезпечити використання коштів у відповідності з законом і у дозволених рамках відповідно до програм уряду.

3. Етап оплати – процес оплати прийнятих раніше зобов’язань.

Відповідає контроль після здійснення видатків – проводиться після проведення операцій, після того як доходи отримано, а видатки здійснено. Дає змогу впевнитися в законності проведених операцій, використанні коштів за цільовим призначенням і безпосередньо на цілі, визначені законодавчо.

23. Внутрішній фінансовий контроль в органах дку

Система внутрішнього казначейського контролю – сукупність процедур, які забезпечують достовірність та повноту інформації, яка передається керівництву Державного казначейства, дотримання положень нормативних актів при здійсненні операцій щодо виконання бюджетів.

Цю функцію на рівні ДКУ виконує управління внутрішнього контролю, а у регіональних управліннях - відділи внутрівідомчого контролю.

Внутрішній контроль: служба внутрішнього аудиту і система бухгалтерського та адміністративного (операційного) контролю.

Бухгалтерський контроль - це сукупність процедур, що дають змогу забезпечити збереження активів бюджетів та достовірність звітності, що складається на основі даних, отриманих від підрозділів, які відповідають за проведення конкретних операцій. Він включає:

- заходи щодо забезпечення безпомилкового відображення операцій відповідно до їх економічної суті;

- ефективність системи документообороту;

- наявність нормативних документів, які передбачають здійснення процедур, що забезпечують бухгалтерський контроль.

Внутрішній фінансовий контроль - перевірка відповідності виконуваних операцій та їх відображення в бухгалтерському обліку та звітності вимогам законодавства України.

Форми внутрішнього контролю - попередній, поточний, послідуючий контроль.

Попередній контроль - контроль, який передує прийняттю управлінського рішення чи здійсненню фінансових, адміністративних, технологічних операцій, і являє собою комплекс контрольних заходів, направлений на упередження можливих помилок та/або порушень.

Поточний контроль - контроль, який здійснюється в процесі здійснення фінансових, адміністративних, технологічних операцій, і являє собою комплекс контрольних заходів, направлений на упередження можливих помилок та/або порушень.

Послідуючий контроль - контроль, який здійснюється після прийняття управлінських рішень, проведення фінансових, адміністративних, технологічних операцій, і являє собою комплекс контрольних заходів, направлений на виявлення і усунення помилок та/або незаконних дій.

Впровадження системи внутрішнього фінансового контролю та аудиту в органах Державного казначейства України стикається з такими проблемами як відсутність нормативно-правового та методологічного забезпечення системи внутрішнього контролю та аудиту, а також відсутність концепції реалізації системи внутрішнього контролю та аудиту.

Усунути ці недоліки можна за допомогою визначення єдиних правових засад здійснення фінансового контролю; розробки нормативно-правового та методологічного забезпечення системи внутрішнього контролю та аудиту, а також розробки навчальних програм з внутрішнього аудиту та підготовки кадрів, які будуть здійснювати внутрішній контроль та аудит.