Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори_fin.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

62. Сучасні функції ядерної зброї в міжнародних відносинах

Принципові зміни в розумінні ролі війни і миру відбулися внаслідок появи ядерної зброї й засобів її доставки. На хвилі цих прогнозів у межах "нового політичного мислення" навіть виникла теорія про неприйнятність використання ядерної зброї для до­сягнення політичних цілей. Однак прагнення до примноження влади змушува­ло людську думку шукати шляхи ефективнішого використання ядерної зброї, ніж це передбачалось концепцією "стримування". Виникають ідеї, пов'язані з використанням "чистої" нейтронної зброї, створенням глобальних систем ПРО (т.зв. "зоряні війни"), і взагалі в останні роки всі ті теоретичні моделі, на основі яких прогнозувались катастрофічні наслідки можливої ядерної війни, викликають сумнів. Це лише загальний фон еволюції співвідношення політики: війни в епоху ядерного протистояння.

Саме в умовах біполярного світу війна починає зміщуватись із центру сис­теми міжнародних відносин до її периферії, помножуються локальні, регіона­льні, ареальні війни найрізноманітніших ґатунків від демонстрації сили до гро­мадянської війни. З іншого боку пройшли апробацію напіввійськові й невійсь­кові форми і методи ведення боротьби. Ядерна зброя стала з одного боку га­рантом стабільності на планеті, завдяки їй вдалось уникнути серйозних ура­жень, з іншого - людство неодноразовоопинялось на межі її використання.

Ядерна зброя й нині лишається першорядним чинником впливу на військо­во-політичний баланс регіонального і глобального масштабів. Слід відзначити, що за наявності військово-політичних факторів, здатних вплинути на хід війни, основні ядерні держави припускають можливість використання ядерної зброї. Так, наприклад, США готові використати свої ядерні арсенали у разі ядерної атаки на них, або з метою відвернення такої можливості, Китай - коли його територія буде зайнята агресором. Таким чином, передбачаються і наперед обумовлюються можливості використання ядерної зброї, якщо це відповідає національним інтересам.

Іншою особливістю, яку можна визначити як основну при аналізі конфліктів сучасного етапу розвитку світу, є перехід міжнародних конфліктів на регіона­льні рівні - відтак ці конфлікти, позбавившись балансу двох наддержав, "зажи­ли" до певної міри самостійно.

Країн, що мають ядерну зброю, офіційно вісім: США, Росія, Англія, Франція і Китай, Індія, Пакистан, КНДР.

Проблема ядерної зброї пов’язана ще і з тим, що знижується поріг застосування ядерної зброї, що пов’язано, як уже сказано, із застосуванням «чистої» ядерної зброї, збідненого урану (Косово) тощо. Також зміни в ядерних стратегіях: 2002 р. США можливість превентивних ядерних ударів для боротьби з тероризмом; РФ також відмовилася від незастосування першою ЯЗ (такий принцип закріплений в ядерній доктрині СРСР в 1982 р.). + Росія планує цього року прийняти нову ядерну доктрину, можливість застосвувати ЯЗ в локальних конфліктах, пряма загроза для України. Відбувається реабілітація доктрини обмеженої ядерної війни. Це може призвести до того, що ЯЗ може почати сприйматися як засіб досягення перемоги у війни, через це вона перестане відігравати стабілізаційну функцію в МВ. Також ЯЗ продовжує відігравати психологічну функцію – стримування в МВ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]