Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори_fin.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

48. Потенціал впливу зп України на європейські мв.

Незалежна Україна постала в період переходу від біполярної системи міжнародних відносин часів „холодної війни” до сучасної міжнародної системи, яку для спрощення, ми називаємо „постбіполярною”. Незалежність України стала однією із значних структурних характеристик такої системи як на глобальному, так і (головним чином) на регіональному – європейському/євразійському рівнях. Це пояснює значення системної методології для дослідження та визначення місця і ролі України в сучасній міжнародній системі, трансформація і закономірності якої є основним структурним джерелом впливу на зовнішню політику окремих держав. Суттєве попереднє зауваження – держави без сталого стержня і динаміки внутрішнього розвитку та зовнішньополітичної орієнтації, без спроможності консолідувати внутрішні та зовнішні ресурси з метою досягнення зовнішньополітичних цілей ризикує рано чи пізно потрапити в залежність від зовнішніх сил, особливо тих, які проявляють схильність до гегемонізму, та втратити свою міжнародну суб’єктність. Статус України як держави середнього рівня в світовій ієрархії міжнародних акторів дозволяє констатувати, що Україна має недостатньо т.зв. „структурної сили”, щоб суттєвим чином впливати на процеси в глобальній системі міжнародних відносин. Тому основним завданням зовнішньополітичної стратегії України в контексті глобальних процесів є розуміння та адекватна реакція на структурні імперативи світової політики з метою реалізації власних потенційних можливостей та пріоритетних, життєво важливих національних інтересів: виживання та поступальний розвиток України як суверенної незалежної держави в контексті динамізму сучасної системи міжнародних відносин. Етапи розвитку постбіполярної системи міжнародних відносин характеризуються становленням, трансформацією та кризою її монополярної, гегемоністичної організації. Все це суттєво впливає й на розвиток регіональної європейської системи міжнародних відносин та на окремі елементи/держави цієї системи. Тому, наприклад, зростання тиску на Україну одночасно і з боку Росії, і з боку США та ЄС є наслідком не тільки і, можливо, не стільки прорахунків української зовнішньої політики, скільки результатом зміни конфігурації сил як на глобальному, так і на регіональному-європейському рівні. Така ситуація є викликом для України, вона має свої „мінуси” та свою „плюси”. До перших відноситься ризик конфліктної ескалації протиріч між „полюсами” і загальна дестабілізації європейського регіону, що загрожує катастрофічним зменшенням простору для зовнішньополітичного маневру України та посиленням її залежності від „сильних світу”. До „плюсів” – в умовах відродження політики мультиполярного балансування з’являються нові можливості для захисту власних інтересів.

На відміну від глобальної міжнародної системи, „структурної сили” України достатньо для потенційного впливу на процеси становлення та розвитку регіональної європейської підсистеми міжнародних відносин. Незалежна Україна відразу стала помітним державним утворенням в європейському розкладі сил. В Європі вона посідає друге місце за площею, поступаючись лише Росії та шосте місце за населенням. Україна має достатній, хоча й суттєво послаблений за останні 15 років, демографічний, ресурсний, економічний, науково-технічний та освітянський потенціал. В субрегіональному вимірі за Україною все ще залишається статус великої регіональної держави, вона створює „критичну масу” для реалізації скільки-небудь значних проектів на євразійському просторі, в Східній, Південно-Східній Європі, в Балто-Чорноморському, Чорноморо-Каспійському регіонах тощо. Саме на європейському континенті Україна здатна зміцнити свою міжнародну суб’єктність та посилити вплив на структурування європейського міжнародно-політичного регіону як особливого геополітичного комплексу в рамках якого реалізуються основні життєві інтереси України. Крізь цю призму має розглядатися завдання концентрації зовнішньополітичних зусиль України в європейській системі міжнародних відносин, особливо в проблематиці безпеки, інтеграційних процесів, інституційних змін на континенті тощо.

По-перше, саме в європейській системі послаблення американської гегемонії є очевидним. Сучасний стан все більш нагадує тристороннє балансування ЄС – Росія - США. Про це свідчить і формування стримуючої прокоаліції Росія – Німеччина – Франція, і американські концепції „старої”/”нової” Європи та створення різноманітних „буферних зон”. До того ж тенденцією є подальше розходження інтересів США й ЄС та їх конкуренція за підтримання стратегічного альянсу з Росією. Це створює принципово нове політичне середовище для України та нову альтернативність зовнішньополітичної орієнтації: скористатися спробами США законсервувати модель гегемоністичної стабільності або в якості країни „європейського вибору” включатися в систему багатостороннього балансування.

По-друге, іншим фундаментальним викликом для України є динаміка інтеграційних процесів на європейському континенті, розширення ЄС, формування інтеграційних осередків на теренах пострадянського простору, а також інтенсифікація діалогу ЄС – Росія. З різних причин Україна залишається на периферії інтеграційних процесів, у т.зв. „вакуумі інтеграції” між потужними партнерами, які демонструють здатність до кооперативного діалогу та до використання України в якості об’єкта власної інтеграційної політики. Все зменшує простір для дипломатичного маневру та загрожує закріпленню України в якості периферійного буфера між Росією та ЄС. Проблема „квадратури інтеграційного кола” має принципове значення для майбутнього України та потребує суттєвого переосмислення європейської політики та євроінтеграційного курсу нашої держави.

По-третє, сьогодні ми можемо констатувати, що процес розширення Європейського Союзу має певні обмеження інституційного, політичного, фінансово-економічного та інтелектуального характеру. Нехтування такими обмеженнями загрожує не лише ефективності, але й життєздатності таких об’єднань як ЄС. Далі тезово: вступ Росії (України та Білорусі) може порушити існуючу систему внутрішньої рівноваги ЄС; в інтересах Євросоюзу посилити співпрацю з СНД, трансформованого в інтеграційний союз; конкретне співробітництво з Росією та Україною краще ніж довічне зберігання надії для одних та живлення побоювання для інших; ЄС може сприяти тому, щоб Україна і Білорусь не потрапили в колишню залежність від Росії.

Завдання концентрації зовнішньополітичних зусиль України в європейському міжнародно-політичному регіоні, формування й реалізації адекватної зовнішньополітичної стратегії та євроінтеграційного курсу вимагає певного уточнення основних параметрів цього регіону, а також місця в ньому нашої держави.

Парадигма Великої Європи має повернути Україні природне місце в центрі загальноєвропейських процесів, в якості природного об’єднуючого ланцюга, системоформуючої ланки/сегменту, а не периферійного елементу або санітарного буферу. Цей проект розрахований на підвищення ролі та впливу України в процесах досягнення європейської єдності та розбудови загальноєвропейського дому.

З огляду на специфічне геополітичне розташування України в якості своєрідного геополітичного центру, який потенційно здатен виконувати комунікаційні, об’єднавчі функції, критично важливою проблемою є формулювання такого геополітичного проекту, якщо би максимально використовував переваги та мінімізовував ризики геополітичного положення України. Україна є системоформуючим ланцюгом, природною об’єднуючою ланкою, а не периферійним елементом або санітарним кордоном.

Парадигма Великої Європи повертає Україні природне місце в центрі загальноєвропейських процесів та проблематики єдності європейського континенту та дозволяє розраховувати на підвищення ролі та впливу України в розбудові загальноєвропейського дому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]