Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори_fin.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

36. Місце руху неприєднання в сучасній системі мв.

.

37. Моделі і стратегії глобальних взаємодій.

        • Ізоляція(у 18 ст. Здавалась китайській імперії і багатьом іншим суспільствам того часу найбільш вдалою для збереження власної цивілізації; культура, традиції, закони інших народів здавались настільки варварськими, що питання про діалог культур виявлялось недоцільним.)

        • Завоювання(звернути варварів до своєї віри можна тільки силою. На прикладі Західної цивілізації, яка зробила 2 невдалі спроби експансії перед тим, як їй вдалося поширити свої цінності в усьому світі - 1) крестові походи – провал, 2) намагання португальців та іспанців вкорінитись в Японіі- провал. Лише третя спроба в 17 ст. вчинена французами, англійцями та голландцями стала успішною. Заселені Пн та ПД Америка, Австралія, захоплена Центр Африка та Індія. Тойнбі показує 2 моделі поведінки агресивної культури: 1) намагання нав’язати свою культуру, цінності та релігію повністю – наштовхуються на відпір(перші 2 спроби Заходу); 2) сильна цивілізація нав’язує частково свої культурні цінності, що допомагає внедритися в іншу культуру, але при цьому може призвести до поразки більш сильної культури в історичній перспективі(Антична Греція навчила варварів Римлян, які потім вирішили проблему політичного об’єднання, з якою не вийшло у греків))

Ці дві стратегії виявились невдалими: і відверта культурна агресія завойовників, яка вимагає повного прийняття нової віри, а також складна тактика проникнення в чужу культуру шляхом часткових вкраплень передових технологій, тощо – приречені на поразку.

Стратегії ВІДПОВІДІ різних культур на ВИКЛИКИ сильних цивілізацій: „зелотизм” та „іродіанство”(як стратегії давньосирійського народу на експансію елінізму)

Зелотизм – збереження власних традицій та віри→божествена благодать врятує від ворога – „страучина тактика” – призводить до самознищення

Іродіанство(цар Ірод) – війна з противником його ж зброєю(неприпустимо з точки зору зелотизму), гнучкі маневри, але також призводить до поразки, оскільки потребує тонкого балансування між запозиченням чужих форм та збереженням національної культури.

Приклад: Японія – поч17 ст – к19 ст – зелотизм імператорської династії Токугава; революція - перемога іродіанства; поразка в 2 Св війні – нова стратегія – Мімікрія – стратегія маскуання, підміна образу.(економічний підйом на фоні обмежень в інших сферах) в умовах інформаційного імперіалізму(стратегія панування сильних цивілізацій змінилась: стала поза інституційною, а більш особистісною, зверненою до окремої особи індивідуально черз масові комунікації та ЗМІ) ця стратегія стала неефективною.

        • Діалог

        • Збереження політичної міжцивілізаційної рівноваги

        • Становлення глобального диктату однієї з цивілізацій

        • Зіткнення цивілізацій

        • Партнерство

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]