Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з предмету Теорія механізмів і....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать

14. 2 Методи нарізання зубів зубчастих коліс

Зубчасті колеса виготовляються багатьма способами. Всі ці способи можна віднести до двох методів виготовлення: метод копіювання, та метод обкатування. Метод копіювання характерний тим, що інструмент, який призначений для виготовлення зубчастого колеса, являє собою або копію цього колеса, або копію западини між зубами. До цього методу слід віднести такі способи виготовлення зубчастих коліс, як литвом /відливка/, штампування і фрезування впадин між зубами дисковими або пальцевими фрезами.

Із перерахованих способів виготовлення коліс методом копіювання переважне розповсюдження отримав спосіб фрезерування. Зубці модульної фрези мають в перерізі такі ж обриси, як і між зубами колеса що виготовляються.

На рис. 14.2 показано нарізання зубів зубчастого колеса дисковою фрезою.

Нарізання зубів фрезою

Рис.14.2

В процесі обробки фрезі надається обертальний рух, а заготовці – поступальний, назустріч фрезі. За один прохід фрези виконується нарізання однієї западини. Для виготовлення кожної наступної западини заготовка попереднього повертається на кут 3600 /z, де z – число зубців колеса.

В сучасних верстатах процеси передачі і повороту заготовки автоматизовані. Однак цей спосіб не являється достатньо продуктивним. Основний же недолік його заключається в необхідності мати на виробництві значну кількість фрез.

Справа в тому, що обриси западин між зубами коліс, які мають однаковий модуль, при різних числах зубів неоднакові. Різниця в обрисах западин буде тим більшою, чим більша різниця в числі зубців коліс. Завдяки цьому досягається скорочення числа різального інструменту.

Більш досконалим методом виробництва зубчастих коліс являється метод обкатування. При виготовленні зубчастого колеса методом обкатування в якості різального інструменту застосовується інструментальні рейки /гребінки/, довбачі зуборізні і черв’ячні фрези.

В процесі нарізання зубів цим методом інструменту і заготовці колеса надається такий же відносний рух, який би вони мали, знаходячись в дійсному зачепленні. При цьому інструмент зрізає ті частини заготовки, які мішають йому знаходитись в зачепленні з колесом що виготовляється.

Найбільш продуктивними являються верстати, на яких виготовлення зубчастих коліс здійснюється за допомогою черв’ячної фрези.

Контур гребінки і перерізу черв’ячної фрези називають вихідним контуром інструментальної рейки. Його розміри нормалізовані. Пряма на гребінці, вздовж якої товщина зуба рівна ширині западини і половині кроку, називається ділильною прямою гребінки.

При нарізанні нормального зубчастого колеса гребінку встановлють так, щоб її ділильна пряма дотикалась до ділильного кола колеса, яке виготовляється.

Ділильна пряма і ділильне коло котяться без ковзання одне відносно одного.