Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з предмету Теорія механізмів і....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать

П обудова кінематичних діаграм

а - кінематична схема механізму; б - діаграма переміщень т.В;

в - діаграма швидкостей; г - діаграма прискорень

Рис.5.3.

де m = І, якщо величини переміщення т.В відкладені безпосередньо із схеми механiзму; якщо переміщення т.В збільшують, або зменшують в m раз, то тоді відповідно і коефіцієнт m дорівнює числу зменшення чи збільшення переміщення т.В.

Діаграму швидкості точки В отримаємо методом графічного диференціювання діаграми переміщення точки В. Для побудови діаграми швидкості /рис.5.3, в/ поступаємо так /диференціювання методом хорд/:

а/ під діаграмою SBt будуємо осі координат VBt і на продовженні осі абсцис вліво від початку координат відкладемо на віддалі Н1, точку Р1; Н1Р1 - полюсна відстань;

б/ із т.Р1 проводим промені РІ, Р2, паралельно хордам кривої SBt на відповідних ділянках 0-І, І-2... Ці промені покажуть на осі ординат VB відрізки, які пропорцїйні середній швидкості т.В на відповідних ділянках 0-1, І-2 діаграми;

в/ перенесемо ці відрізки на середини ординат відповідних ділянок отримаємо точки І, ІІ, ...;

г/ з'єднаємо точки І, ІІ, ... плавною кривою; ця крива і буде діаграмою швидкості VBt.

Діаграму прискорення т.В аBt /рис.5.3, г/ отримаємо методом графічного диференціювання діаграми швидкостей VBt. Побудову діаграми прискорень виконуємо аналогічно, як і діаграми швидкостей. При побудові діаграми прискорень описаним методом не можливо знайти точки початку і кінця циклу діаграм. Для знаходження цих точок потрібно додатково побудувати частину діаграми, переміщення і діаграми швидкостей для наступного циклу /для однієї або двох точок/. З’єднавши плавною кривою точку, що відповідає останній ділянці першого циклу з точкою, що відповідає першій ділянці наступного циклу, відсічемо на правій крайній осі ординат /нульове положення наступного циклу/ відрізок, який показує величину прискорення в нулоьвому положенні механізму. Цей відрізок відкладемо на осі ординат діаграми аBt в нульовому положенні першого циклу. Після цього остаточно побудуємо повну криву прискорення точки В. Масштаб по осям ординат визначаємо за формулами:

для діаграми швидкостей μV = ; /5.7/

для діаграми прискорень μа = , /5.8/

де Н1 і Н2 - відрізки в мм, взяті з креслення.

Дійсна величина швидкості та прискорення т.В в любому положенні механізму визначається шляхом вимірювання відрізків по осі ординат у відповідних положеннях механізму та перемноживши їх на відповідний масштаб:

VB1 = 1 – 1// * μV ;VB2 = 2 – 2// * μV ; /5.9/

аB1 = 1 – 1/// * μа B2 = 2 – 2/// * μа . /5.10/

Таким чином, отримаємо швидкість та прискорення точки В безперервно за цикл роботи механізму.

Побудова діаграми переміщення точки С в залежності від часу t повороту кривошипа Sc = Sc (t) для кривошипно-коромислового механізму показана на рис.5.4.

Діаграми швидкості та прискорення точки С можна отримати методом графічного диференціювання діаграми переміщення. Побудова цих діаграм та визначення їх масштабів виконується аналогічно побудові діаграм швидкості та прискорення для кривошипно-повзунного механізму /рис.5.3/.