Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з предмету Теорія механізмів і....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать

6.4. Плани прискорень важільного механізму.

План прискорень механізму /рис.6.3, в/ будується у такій послідовності, як і план швидкостей.

Визначимо прискорення т.А1.2 за величиною. Поскільки ω1 величина стала, то повне прискорення т.А1.2 рівне нормальному прискоренню, яке визначається:

аА1.2 = . /6.26/

Вибираємо масштаб плану прискорень

μа = , /6.27/

де pаа1.2 - відрізок на плані прискорень в мм, що зображає прискорення аА1.2 в м/с2. Вектор прискорень аА1.2 направлений паралельно кривошипу ОА до центру обертання, тобто від т.А1.2 до т.О.

Вибираємо довільну т. ра - полюс плану прискорень із неї відкладемо в масштабі вектор прискорення аА1.2, отримаємо т.а1.2 .

Визначимо прискорення т.А3 . Розглянемо рух т.А3 відносно точки А1.2 і точки О1. Складемо векторні рівняння:

/6.28/

Визначимо прискорення Коріоліса і нормальне прискорення:

= 2ω3 ; = . /6.29/

Напрям прискорення Коріоліса збігається з напрямом, повернутого на 900 в бік кутової швидкості ω3 вектора швидкості . Напрям відносного прискорення паралельний ланці BO1.

Із т.а1.2 відкладемо вектор прискорення Коріоліса, отримаємо т.К, через т.К проведемо пряму в напрямі відносного прискорення, тобто паралельно

ланці ВО. Із т.ра відкладемо вектор нормального прискорення, який направлений паралельно ланці BO1 і всторону від т.А3 до т.О1 отримаємо т.п1. Через т.п1 проведемо пряму в напрямі тангенціального прискорення , тобто перпендикулярно ланці BO1. Місце перетину цих прямих позначимо т.а3. З’єднаємо т.а3 із полюсом т.ра. Відрізок раа3 зображає вектор повного прискорення т.А3.

Визначимо відрізок Рав, що зображає прискорення т.В, використавши відношення

рав = раа3 . /6.30/

Точка в лежить на продовженні відрізка раа3.

Визначимо прискорення т.С. Розглянемо рух т.С. відносно т.В і відносно напрямних х - х. Складемо векторні рівняння:

/6.31/

Нормальне прискорення визначається аналогічно /6.29/.

Із т.в відкладемо вектор нормального прискорення, який направлений паралельно ланці ВС від т.С. до т.В отримаємо т.п2. Через т.п2 проведемо пряму в напрямі тангенціального прискорення , тобто перпендикулярно ланці ВС, а через т.ра проведемо пряму, паралельну напрямним х - х. Місце перетину цих прямих позначимо т.С. Відрізок раС зображає вектор ас повного прискорення т.С. Визначимо прискорення т. S4, для цього знайдемо відрізок

CS4 = cв . /6.32/

З’єднаємо т. S4 з полюсом ра, отримаємо вектор повного присокрення т. S4.

Визначимо дійсні прискорення всіх точок.

; ; . /6.33/

Визначимо кутові прискоерння всіх ланок за величиною.

ε3 = ; ε4 = . /6.34/

Для визначення напряму кутових прискорень ε3 і ε4 перенесемо вектори тангенціальних прискорень і , відповідно у точки А і С. Кутові прискорення направлені в бік відповідних векторів тангенціальних прискорень, тобто кутові прискорення ε3 і ε4 направлені проти годинникової стрілки.