Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з предмету Теорія механізмів і....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.04.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать

6.3. Плани швидкостей важільного механізму.

Метод планів широко застосовуєтьея при дослідженні важільних механізмів. Розглянемо побудову планів швидкостей на прикладі конкретного механізму, наприклад строгального верстату /рис.6,3, а/. Побудова планів, проводиться в послідовності утворення механізму, спочатку визначаються швидкості т.А1.2 кривошипа, і далі визначаються швидкості характерних точок груп Ассура в послідовності їх приєднання до основного механізму. При цьому кутова швидкість кривошипа вважається сталою.

Для вирішення цієї задачі будемо вважати відомими розміри всіх ланок механізму і закон руху ведучої ланки.

Викреслимо кінематичну схему механізму /рис;6.3, а/ в масштабі μl

μl = . /6.17/

Побудуємо план швидкостей /рис.6.3, б/. Визначимо швидкість, т1.2 за величиною, що належить одночасно кривошипу І і повзуну 2

VA1.2 = ω1 * lOA . /6.18/

Вибираємо масштаб плану швидкостей

μV = , /6.19/

де pVa1.2 - відрізок на плані швидкостей в мм, шо зображає повну швидкість VA1.2 в м/с. Вектор швидкості VA1.2 направлений в сторону кутової швидкості ω1, перпендикулярно до ланки ОА. Вибираємо довільну т. pV - полюс плану швидкостей і з неї відкладемо в масштабі вектор швидкості , отримаємо т. а1.2.

Визначимо швидкість т.А3 , що належить кулісi О1В і в даний момент співпадає з т.А1.2. Розглянемо рух т.А3 відносно т.А1.2 і відносно т.О1. Складемо векторні рівняння:

/6.20/

Із т.а1.2 проведемо пряму в напрямі вектору швидкості , тобто паралельно ланці ВО, а із т.pV - пряму в напрямі вектору швидкості , тобто перпендикулярно ланці ВО1. Місце перетину цих прямих дає т.а3. З'єднавши т. а3 з полюсом pV отркмаємо вектор повного прискорення т.А3. Визначимо відрізок pVв, що зображає швидкість т.В, використавши відношення

pVв = pVа3 /6.21/

Точка в лежить на продовженні відрізка pVа3 .

Визначимо швидкість т.С. Розглянемо рух т.С відносно т.В і відносно напрямних х - х. Складемо векторні різняння:

/6.22/

Із т.О проведемо пряму в напрямі вектору швидкості , тобто перпендикулярно ланці ВС, а із pV - пряму, паралельно напрямним х – х. Місце перетину цих прямих дає т.С. Вектор pVС показує повну швидкість т.С. Визначимо повну швидкість т. S4, для цього знайдемо відрізок вS4.

вS4 = вс . /6.23/

З'єднавши т.S4 з полюсом pV , отримаємо вектор швидкості т. S4.

Визначимо дійсні швидкості всіх точок

= pVа3* μV; = а3а1.2* μV; = pVс* μV . /6.24/

Визначимо кутові швидкості всіх ланок за величиною:

ω3 = ; ω4 = . /6.25/

Д ля визначення напряму кутових швидкостей ω3 і ω4 перєнесемо вектори лінійних швидкостей і в т.В. Кутові швидкості будуть направлені в бік відповідних векторів лінійних швидкостей, тобто кутова швидкість ω3 направлена за годинниковою стрілкою, а кутова швидкість ω4 - проти годинникової стрілки.

Механізм строгального верстату

а - кінематична схема; б - план швидкостей; в - план прискорень.

Рис.6.3.