Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

12.7. Селища будівельників

Забезпечення будівельників житлом і своєчасна організація культурно-побутового обслуговування — найважливіша умова успішного розвитку будівництва. На всіх етапах будівництва житло повинне відповідати сучасним вимогам — бути упорядкованим і комфортабельним.

Забезпечення будівельників житлом на сучасному будівництві зазвичай вирішується таким чином. На першому етапі підготовчого періоду будується піонерне селище, що складається з інвентарних збірно-розбірних будівель. Ці будівлі вимагають мінімальних трудовитрат і часу, що дозволяє швидко і при незначній чисельності будівельників створити достатньо комфортабельний житловий фонд.

Для піонерних селищ найбільшого поширення набули пересувні інвентарні будівлі, контейнерні і щитові збірно-розбірного типу. Іноді застосовують дерев’яні будівлі брусчатого типу.

До інвентарних будівель пересувного типу відносяться автофургони, будівлі з інвентарною ходовою частиною і залізничні вагони. Вони оснащені на заводі всім необхідним устаткуванням і меблями, мають максимальну заводську готовність, володіють великою мобільністю і легко переміщаються з одного будівельного майданчика на інший. Будівлі цього типу мають найбільше застосування на найпершому етапі будівництва, коли в районі будівельного майданчика повністю відсутній житловий фонд, або при будівництві лінійних споруд. У будівлях цього типу розміщуються гуртожитки на 8 чол., їдальня на 20 посадочних місць, магазини, душова і інші служби.

Контейнерна будівля є одно- або двоповерховий будинок, зібраний з окремих блок-контейнерів, що мають максимальну заводську готовність. Всі блок-контейнери мають єдині стандартні розміри і є металевим об’ємним каркасом, обшитим дерев’яним обрешетуванням або деревоволокнистими плитами. Внутрішня обшивка стін і стеля виконується деревостружковою плитою, зовнішня – водостійкою фанерою або гофрованим алюмінієвим чи металевим оцинкованим листом. Габарити блок-контейнера 2,7×8,9×2,9 м.

ДСТУ Б В.2.2–22:2008 «Будинки мобільні (інвентарні). Загальні Технічні умови»

Будинки споруджуються без фундаментів або вимагають влаштування простих фундаментів. Будинок може бути змонтований за допомогою автомобільного крана вантажопідйомністю 16 т і бригадою з 8 чол. за 8–10 год. Вісім, що попарно блокуються і встановлених в два поверхи, блок-контейнерів зі сходовою вставкою між ними утворюють чотирьохквартирну секцію. Кожна квартира збирається з двох контейнерів і складається з двох кімнат, санвузла, ванни, кухні і спальні. Кухня обладнана електричною плитою, раковиною, навісними шафами, кухонним столом. Блок-контейнери (рис. 12.11) при виготовленні оснащуються всім необхідним інженерно-технічним устаткуванням.

У контейнерних будівлях розміщуються магазини, комбінати побутового обслуговування, дитячі установи, їдальні, медпункти та ін. На базі інвентарних збірно-розбірних будівель і каркасно-панельних запроектоване типове тимчасове селище на 1000 жителів з повним набором житлових і культурно-побутових будівель і установ. До складу селища входять дизельна електростанція, насосні водопостачання, інвентарні збірно-розбірні очисні споруди заводського виготовлення.

Для тимчасових селищ будівельників виготовляються збірно-розбірні будівлі з окремих блок-кімнат, виконаних з керамзитобетону. Монтаж будівель з блок-кімнат висотою до двох поверхів може виконуватися автомобільними кранами вантажопідйомністю до 16 т, до п’яти поверхів баштовими або гусеничними кранами вантажопідйомністю 25–40 т.

Щитові збірно-розбірні будівлі мають менше розповсюдження із-за більшої трудомісткості. Цей тип будівлі, як правило, застосовується для розміщення гуртожитків, дитячих садів і ясел і деяких інших установ. Основне селище будівельників забудовується багатоповерховими великопанельними будинками. Елементи великопанельного житлового будівництва завозяться на будівельний майданчик з найближчих домобудівних комбінатів або на будівельному майданчику споруджується домобудівний завод. Він має максимальну заводську готовність і за нормальних умов постачання може бути введений в експлуатацію за 6–8 місяців.

Забудова селищ будівельників упорядкованими великопанельними будинками цілком виправдовується, оскільки практично при всіх крупних гідроелектростанціях створюються промислові центри, а селища будівельників перетворюються з часом на крупні міста.

Місцеположення основного і тимчасового селищ вибирають з урахуванням розташування будівельного майданчика основних споруд, підприємств будівельної бази, а також з урахуванням кліматичних, геологічних, топографічних і санітарних умов місцевості. Територія розміщення селищ повинна мати сприятливі природні умови. При освоєнні території необхідно прагнути зберігати природний рельєф місцевості, природну рослинність.

Сучасні селища будівельників мають всі види впорядкування: водопровід і каналізацію, електричне освітлення, телефонний зв’язок, радіофіковані. Вулиці, дорогі і майданчики мають зелені насадження, що створює сприятливі санітарно-гігієнічні умови для життя і відпочинку населення.

Рис. 12.11. Загальний вигляд і план поверху двоповерхового шестиквартирного будинку з контейнерів серії УСД-2-6

Розміри селища, об’єм житлового і культурно-побутового будівництва визначаються виходячи з розрахункової чисельності населення і норм житлової площі, що діють, на одну людину.

Населення селища може бути визначене по формулі:

, (12.13)

де N — чисельність містоутворювальних кадрів – середньоарифметична чисельність тих, що працюють, узята по двох роках, суміжних з піковим, чол.;

п — коефіцієнт, що враховує членів сімей, обслуговуючий персонал, працівників торгівлі, дитячих установ, шкіл, лікарень і т. п.; приймається для будівельних кадрів, що розселяються в тимчасових інвентарних будинках рівним 2,2, для тих, що розселяються в постійних селищах — 2,5, для експлуатаційних кадрів — 2,8.

Площа житлового фонду селища визначається виходячи з таких умов: норма житлової площі для будівельників, що розселяються в тимчасових інвентарних будинках збірно-розбірного типу в перший період будівництва 6 м2 на 1 чол. для будівельників, що розселяються в постійному селищі від 7 до 9 м2 на 1 чол.

Об’єм тимчасового житла для підготовчого періоду визначається проектом організації будівництва у кожному конкретному випадку і узгоджується з генпідрядною будівельною організацією.

Розрахунок об’єму культурно-побутових підприємств і установ проводиться по єдиних нормах з урахуванням всього населення селища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]