Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

4.6.2. Технічний контроль на виробництві

Технічний контроль за ходом будівництва будівель і споруд здійснюють інженерно-технічні працівники будівельної організації, технічний нагляд замовника, державний архітектурно-будівельний контроль, автор проекту, технічна інспекція профспілок, що фінансує банк, санітарні і протипожежні інспекції і громадські організації.

Інженерно-технічні працівники (майстри, виробники робіт, начальники ділянок) забезпечують безперервно і постійно на робочих місцях правильність ведення робіт з урахуванням дотримання ДБН, галузевих норм часу і термінів тривалості будівництва.

Головний інженер будівельної організації здійснює загальне технічне керівництво і проводить вибірковий особистий контроль.

Технічний нагляд замовника щодня контролює відповідність об’ємів, вартості і якість виконуваних будівельно-монтажних робіт проектам, кошторисам, ДБН і галузевим нормам часу, а також стежить за своєчасним введенням в експлуатацію підконтрольного об’єкту, не втручаючись при цьому в оперативну діяльність підрядника. Технагляд замовника здійснюється працівниками управлінь (відділів) капітального будівництва (УКС, ОКС) при виконкомах обласних (міських) Рад народних депутатів і дирекцією підприємств, що будуються.

Державний архітектурно-будівельний контроль (ДАБК) представлений на місцях інспекціями при виконкомах місцевих Рад народних депутатів, які контролюють якість житлового і культурно-побутового будівництва в областях і містах.

У обов’язки інспекцій входить видача дозволу на виробництво підготовчих і основних будівельно-монтажних робіт; облік і реєстрація інженерно-будівельного персоналу, ведучого будівництво, а також технагляду замовника і авторського нагляду за будівництвом; перевірка якості будівельних матеріалів і архітектурного оформлення фасадів промислових будівель і споруд; участь в роботі Державної приймальної комісії і в розслідуванні аварій та т.п.

Проектні організації, що здійснюють авторський нагляд, зобов’язані перевіряти відповідність виконаних робіт проектним рішенням при дотриманні технології і якості робіт; представляти пропозиції про зниження вартості, поліпшенні якості і скороченні термінів будівництва; вносити уточнення і зміни до документації за пропозицією замовника і підрядника; вести журнал авторського нагляду і брати участь в складанні і прийманні прихованих робіт; контролювати якість робіт по оформленню фасадів, інтер’єрів, впорядкування і озеленення; брати участь в робочих і Державних комісіях з приймання в експлуатацію будівель і споруд і т.п.

Технічна інспекція профспілок по будівництву контролює виконання правил охорони праці, вимог санітарії і техніки безпеки на будівництві, а також дотримання норм трудового законодавства; бере участь в комісіях з приймання знов побудованих або таких, що реконструюються будівель і споруд і дає санкцію на введення їх в дію.

Фінансовий контроль за будівництвом здійснює банк, що фінансує будівництво (Будбанк або Держбанк). Він необхідний для перевірки правильності використання асигнувань, матеріальних ресурсів і грошових коштів, для зміцнення господарського розрахунку в будівництві. У цих цілях банк обстежує будівництва, підрядні і інші організації; здійснює контрольні обміри виконаних робіт; вимагає від підрядних організацій необхідну документацію для перевірки. Банки мають право не оплачувати роботи, виконані з порушенням проекту та неякісні; накладати штраф на винних за перепроцентовані роботи; вимагати вживання необхідних заходів до усунення виявлених при обстеженні недоліків, не втручаючись при цьому в оперативно-господарську діяльність підрядних і інших організацій.

Державний санітарний нагляд Мінохоронздоров’я України (Держсанінспекція) через місцеві органи санітарно-епідеміологічної служби (СЕС) стежить за виконанням вимог гігієни і санітарії на будівництві; консультує по питаннях санітарної техніки і бере участь в роботі приймальних комісій, накладає штрафи на винних в порушенні санітарних норм і правил.

Державний пожежний нагляд МВС України (Держпожнагляд) здійснює планово-профілактичний нагляд за дотриманням протипожежних правил, норм і інструкцій на всіх етапах будівництва; бере участь в роботі приймальних комісій; матеріально карає винних в порушенні протипожежних норм і правил.

Питаннями технічного контролю займаються відділи районних архітекторів, Державний геодезичний нагляд, Державний енергетичний нагляд Міністерства енергетики і електрифікації, Держміськтехнагляд, Державна газова інспекція Міністерства газової промисловості, будівельні лабораторії, а також громадські організації (комісії якості, рада бригадирів, суспільні інспектори, народні контролери).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]