Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

1.4. Конструктивні схеми промислових будівель

Промислові будівлі будують одноповерховими і багатоповерховими, а залежно від розміщення внутрішніх стін вони бувають пролітні (одно- і багатопролітні (рис. 1.7), павільйонні (з етажерками для установки устаткування), осередкові (з квадратною сіткою колон) і зальні (рис. 1.8)).

Одноповерхові промислові будівлі мають такі конструктивні схеми: каркасну (рис. 1.9, а) — система колон пов’язана з покриттям; безкаркасну (рис. 1.9, б) — зовнішні стіни несучі, посилені пілястрами; з неповним каркасом (рис. 1.9, в) — внутрішній каркас складається з колон (стійок), ригелів, зовнішніх несучих стін; шатрову (рис. 1.9, г) — покриття спирається на фундамент, а вертикальні опори і зовнішні стіни відсутні.

Конструктивне рішення багатоповерхових промислових будівель каркасне, з неповним каркасом і несучими стінами. Каркаси промислових будівель залізобетонні, сталеві і змішані.

Рис. 1.7. Одноповерхові промислові будівлі пролітного типу:

а – з мостовими кранами і ліхтарем над середнім прольотом; б – безкранові із зенітними ліхтарями; в – безліхтарні з технічним поверхом; г – павільйонні з етажерками для установки обладнання. 1 – мостовий кран, 2 – ліхтар, 3 – зенітні ліхтарі, 4 – технічний поверх, 5 – етажерки.

Рис. 1.8. Одноповерхові промислові будівлі: а – осередкові; б – загальні без проміжних опор; в – загальні з центральною опорою.

Рис. 1.9. Конструктивні типи одноповерхових промислових будівель:

а – каркасний: б – безкаркасний; в – з неповним каркасом; г – шатровий; 1 – зовнішня стіна; 2 – колона; 3 – ферма; 4 – плити покриття; 5 – підкранова балка; 6 – мостовий кран; 7 – несуча стіна; 8 – балка покриття; 9 – пілястр; 10 – фундамент; 11 – арка; 12 – покриття по верху арки.

1.5. Конструктивні схеми сільськогосподарських будівель

Усі сільськогосподарські будівлі за призначенням поділяються на тваринницькі (свинарники, корівники та ін.); птахівничі (пташники, інкубатори та ін.); складські (зерносховища, склади міндобрив та ін.); культивації (теплиці, парники та ін.); ремонтні. Ці будівлі будують одно- і багатоповерховими.

Основні елементи сільськогосподарських будівель: фундаментні черевики, палі, фундаментні балки, колони, напіврами, одно- і двоскатні кроквяні балки, ферми, стінні панелі, плити покриттів тощо (рис. 1.10).

Рис. 1.10. Конструктивні типи сільськогосподарських будівель: а – каркасний (стійково-блоковий); б – каркасно-рамний; в – з неповним каркасом; г – із несучими стінами. 1 – фундамент склянкового типу; 2 – залізобетонна колона, 3 – односхила балка покриття, 4 – трикутна безрозкісна ферма, 5 – плити покриття, 6 – стінні панелі, 7 – несучі рами, 8 – стрічковий фундамент, 9 – стіни з цегли або блоків, 10 – двосхила балка, 11 – залізобетонні прогони, 12 – несуча стіна, 13 – покрівельне покриття, 14 – дерев’яні крокви.

За конструктивним рішенням вони бувають (рис. 1.10) каркасні (стійково-балочні і рамні), з неповним каркасом і безкаркасні.

1.6. Поняття про будівельні процеси і роботи

Будівельне виробництво представляє собою сукупність різних виробничих процесів, що виконуються на будівельному майданчику в підготовчий і основний періоди будівництва. Мета будівельного виробництва – зведення нових будівель і споруд, їх розширення, реконструкція, технічне переоснащення, ремонт, а також розбирання, пересування і насув зі встановленим і готовим до дії устаткуванням, представляючи собою кінцеву продукцію.

Проміжна продукція будівельного виробництва — це частина будівлі або споруди, закінчений конструктивний елемент.

Зведення об’єкту проходить ряд стадій (наприклад, будівництво «нульового» циклу, будівництво надземної частини будівлі і т. п.). Стадія виробництва в результаті проведення визначеного комплексу робіт завершується створенням тієї або іншої конструктивної частини будівлі. Кожен комплекс робіт складається з окремих видів будівельно-монтажних робіт: земляних, буровибухових, пальових, монтажних, кам’яних, залізобетонних, оздоблювальних тощо.

Кожен вид будівельних і монтажних робіт складається з різних взаємопов’язаних будівельних або монтажних процесів.

Будівельним процесом називається ряд технологічних операцій, що виконуються робітниками для створення закінченого конструктивного елементу будівлі або споруди (фундамент, цегляна стіна, проліт промислової будівлі тощо).

За складністю виконання будівельні процеси поділяються на робочі операції, на прості і складні або комплексні процеси.

Робоча операція — комплекс організаційно неподільних і технологічно однорідних робочих прийомів, що не дають закінченої продукції, але необхідні для її отримання. Робочі операції характеризуються постійним складом виконавців, засобів і предметів праці. При кладці цегляної стіни виконуються наступні операції: перелопачування розчину, подача і розкладка цеглин на стіні, розстилання розчину, укладання цеглини на розчин, розшивання швів тощо.

Робочу операцію виконує один робітник або група (ланка) робітників. Кожна робоча операція складається з декількох робочих прийомів, які включають робочі рухи.

Робочі прийоми поєднання раціональних робочих рухів, що виконуються в необхідній послідовності для досягнення конкретної мети (наприклад, подача розчину з ящика до місця укладання).

Робочі рухи — доцільні і необхідні фізичні рухи робітника, спрямовані на предмет праці (так, при подачі розчину до місця укладання робітникові потрібно нахилитись, зачерпнути розчин, обернутися і переміститися до місця укладання). Робочі прийоми і рухи виконує один робочий.

Прості процеси складаються з невеликого числа технологічно пов’язаних робочих операцій (наприклад, установка конструктивного елементу в проектне положення або збір перекриттів із панелей), здійснюваних одним і тим же складом виконавців.

Складний (комплексний) трудовий процес є сукупністю декількох простих робочих процесів, технологічно і організаційно взаємозалежних і пов’язаних єдністю кінцевої продукції. Його виконують одночасно робітники різних професій (наприклад, кладка цегляних стін з доставкою матеріалу і пристроєм риштовання або монтаж каркаса будівлі і т. п.).

За технологічними ознакам будівельні процеси поділяються на заготівельні, транспортні, підготовчі і монтажно-укладальні.

Заготівельні процеси призначені для виготовлення деталей, виробів і напівфабрикатів або підвищення ступеня їх заводської готовності, а також для укрупнювальної збірки конструкцій. Ці процеси виконуються на спеціалізованих підприємствах (заводах збірного залізобетону, товарного бетону та ін.) і будівельних майданчиках (приоб’єктні арматурні цехи, бетонно-розчинні вузли тощо).

Транспортні процеси пов’язані з доставкою матеріалів і готових деталей до робочого місця. Їх зазвичай супроводять процеси навантаження, розвантаження і складування.

Підготовчі процеси передують монтажно-укладальним і забезпечують їх ефективне використання.

Монтажно-укладальні процеси полягають в переробці, зміні форми або положення предметів праці і забезпечують отримання кінцевої продукції (наприклад, окремі частини будівлі чи споруди). Монтажно-укладальні процеси можуть бути основними та допоміжними, загально-будівельними і спеціальними, провідними та поєднуваними.

Основні процеси — це безпосередньо виготовлення частин будівель чи конструкцій (кладка стін, монтаж конструкцій). Допоміжні процеси потрібні для виконання ряду основних робіт (наприклад, влаштування опалубки для наступних бетонних робіт або установка риштовання для каменярів). Загально-будівельними процесами є влаштування котлованів, монтаж фундаментів, кладка стін, влаштування покрівлі і т. п., а спеціальними — прокладення інженерних мереж, влаштування санітарно-технічних систем, монтаж ліфтів і устаткування, озеленення тощо.

Провідні (ведучі) процеси входять у безперервний технічний ланцюг виробництва і визначають терміни будівництва об’єкту. Сумісні процеси виконують паралельно з ведучими, вони дозволяють значно скоротити терміни будівництва.

Залежно від характеру виробництва розрізняють процеси безперервні, коли виробничі операції виконуються одна за одною, і переривчасті, обумовлені технологічними і організаційними перервами.

Залежно від використання механізації будівельні процеси бувають ручні (виконані за допомогою ручних інструментів), напівмеханізовані (у них разом з машинами використовується ручна праця) і механізовані (виконуються за допомогою машин).

При зведенні будівель і споруд будь-якого призначення виконуються різні будівельно-монтажні роботи, які поділяються на загально-будівельні і спеціальні. Робота вважається будівельною або монтажною залежно від того, який процес є переважаючим.

Загально-будівельними вважаються роботи, пов’язані із зведенням конструктивних частин будівель і споруд.

До спеціальних відносяться санітарно-технічні (зовнішнє і внутрішнє облаштування водопроводу, каналізації, опалювання), електромонтажні і слабкострумові роботи; пристрій шахтних стволів, димарів, промислових печей, футерувальні роботи; протикорозійний захист будівельних конструкцій тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]