Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Шумовий фон для органів слуху

Руйнівна для органів слуху мережа

150

Зліт реактивного надзвукового літака

130

Електромузика викливає резонанс клітинних структур

120

Гуркіт грому, шум пневматичного молота

110

Запуск ракети, шум реактивного літака

100

Шум потяга метро

Початок руйнування органів слуху

90

Максимальна норма шуму у виробничому приміщенні

80

Шум на шосе з інтенсивним рухом, шум верстата, мотоцикла, пилосмоку

Рівень шуму, що викликає дискомфорт

60

Шум на вулиці з помірним рухом

Межа, за якою настає шумова втома (шумовий стрес)

40

Нормальна розмова, спів птахів, нормальна гучність звуку вдень

30

Норма гучності звуку вночі

Звуковий комфорт

20

Звуковий комфорт — домашні умови

10

Дихання людини, шепіт, тихий шелест листя і трав

6.2.6. Вібрація і засоби боротьби з нею

Вухо людини звукові хвилі частотою нижче 20 Гц сприймає не як звук, а як вібрацію. Вібрація являє собою механічні коливання пружного тіла (недоступні вуху людини звуки частотою вище 20000 Гц — ультразвуки).

Шкідлива вібрація створюється при роботі машин і механізмів. Вона вимірюється в метрах на секунду і виражається, як і інші звуки, в децибелах. Залежно від джерела виникнення розрізняють транспортну, транспортно-технологічну і технологічну вібрацію. Перша виникає внаслідок руху машин, друга — при роботі машин (в русі або в стаціонарних умовах), третя — при роботі різного устаткування — моторів, верстатів, вентиляторів, помп тощо. Вібрація створює шум, але й сама по собі може негативно впливати на організм. При тривалій дії і у великих дозах вібрації можуть викликати хворобливі зміни в організмі, а в результаті — вібраційну хворобу, яка нищить судини, нервову систему, кістково-судинний апарат.

Встановлено гранично допустимі величини вібрації. Вони визначені з розрахунку, що, систематично діючи під час 8-годинного робочого дня, вібрація не викликає у робітника захво­рювань або відхилень у стані здоров’я протягом усього періоду його виробничої діяльності.

Заходи боротьби з вібрацією:

  • використання вібробезпечних машин;

  • використання засобів і проектних рішень віброзахисту (ві­бро-ізоляція, віброгасіння тощо);

  • організаційно-технічні заходи (режим роботи і харчу­вання, обмеження фізичного навантаження на організм у період дії вібрації, медичний контроль тощо);

Як засіб індивідуального захисту використовуються віброзахисний спецодяг і спецвзуття, противібраційні пристрої до ручного і механічного інструменту, амортизаційні площадки і платформи, повстяні та гумово-повстяні килими, антивібраційні пояси. Все це дозволяє створити робітникам умови, які виключають шкідливий вплив вібрації на здоров’я.

6.2.7. Електромагнітні поля і навколишнє середовище

Джерелами електромагнітних полів (ЕПМ) є системи енергопостачання (лінії електропередач) і енергоспоживання на змінному і постійному струмі. Поблизу повітряних і кабельних ліній електропередач (ЛЕП), електрообладнання різного призначення і теплоелектроцентралей виникають електричні і магнітні поля («електричний смог»). Постійні магнітні поля виникають в зоні дії міського електрифікованого транспорту і електрообладнання , яке працює на постійному струмі, а також автомобільних двигунів (системи опалення тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]