Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Контрольні питання.

1. Питання про геодезію і її роль в будівництві.

2. Що таке геодезичні знаки і які вони бувають?

3. Перерахувати які репери влаштовують в будівництві.

4. Як поділяються світловіддалеміри згідно ДЕСТ?

5. Які вокористовуються прилади для вимірювання віддалей, і яка їх точність вимірювання?

6. Які типи нівелірів використовуються в будівництві?

7. Які типи теодолітів використовуються в будівництві?

8. Як виконуються розбивчі роботи до початку будівництва, тобто винесення проекту в натуру?

9. Як переносяться проектні відмітки в натуру?

4. Технічна документація на виконання робіт

4.1. Проектно-кошторисна документація

Будівництво будівель і споруд і їх комплексів здійснюється по затвердженій проектно-кошторисній документації, яку розробляє проектна організація на основі виданого замовником завдання на проектування.

Завдання на проектування узгоджується із замовником, виконкомом Ради народних депутатів, будівельною організацією протягом десяти днів і містить основу для проектування, призначення, якісні і кількісні показники продукції проектованого об’єкту, джерела отримання сировини, робочої сили, терміни і черговість будівництва об’єктів і освоєння потужностей, план ділянки будівництва і результати досліджень.

При будівництві в міських умовах до завдання на проектування видається архітектурно-планувальне завдання і будівельний паспорт. Одночасно відводиться земельна ділянка під будівництво.

В даний час проектування будівель і споруд ведеться в дві стадії (розробляється проект із звітним кошторисним розрахунком вартості і робоча документація) — для складних і крупних об’єктів або в одну стадію (складається робочий проект) — для об’єктів, будівництво яких здійснюватиметься по типових і повторно вживаних проектах, а також для технічно нескладних об’єктів.

Стадії проектування встановлюються замовником залежно від складності будівель і споруд, наявності аналогів, тривалості і кошторисної вартості будівництва.

На кожній стадії з урахуванням матеріалів досліджень, техніко-економічного обгрунтування і варіантних опрацьовувань розробляється необхідний комплекс проектних робіт.

При двохстадійному проектуванні розробляють спочатку проект з кошторисним розрахунком, а потім робочу документацію з кошторисами. Проект містить загальну пояснювальну записку, основні креслення, основні рішення по технології і організації будівництва, основні будівельні рішення, кошторисну документацію і паспорт проекту. На цій стадії визначається загальна вартість проектованої будівлі або споруди і представляється можливість зробити замовлення на необхідне для будівництва основне технологічне устаткування.

До робочої документації відносяться пояснювальна записка з техніко-економічними показниками, отриманими на основі прив’язки проектів до місцевих умов, генеральний план, робочі креслення, відомість об’ємів робіт і потреби в матеріалах, замовлені специфікації устаткування, скоректовані об’єктні і локальні кошториси, проект впорядкування і озеленення.

При одностадійному проектуванні розробляється відразу робочий проект із звітним кошторисним розрахунком вартості, що містить загальну пояснювальну записку, основні робочі креслення, кошторисну документацію, паспорт робочого проекту, а також прив’язані до конкретного будівельного майданчика типові і повторно вживані проекти.

Кожен проект будівлі або споруди складається з трьох основних частин: техніко-економічної, технологічної і будівельної.

Техніко-економічна частина проекту включає обгрунтування основних техніко-економічних показників і розрахунки ефективності і доцільності будівництва, потребу в кадрах, обгрунтування спеціалізації, кооперації, рівня механізації і автоматизації майбутнього виробництва, продуктивності праці, собівартості продукції, дані про окупність та ін.

Технологічна частина містить вибір основного устаткування, обгрунтування технічних рішень і технологічних процесів, трудомісткість, схему виробництва, номенклатуру і об’єм продукції, що випускається, розроблену технологію, систему управління виробництвом та ін.

Будівельна частина проекту містить об’ємно-планувальні і конструктивні рішення, дані про розміри і взаємне розташування об’єктів, їх поверховість, види матеріалів і типи конструкцій, об’єми виконання робіт, терміни і послідовність їх виконання, забезпеченість ресурсами і тому подібне.

У робочих кресленнях деталізують всі рішення, які необхідні для виготовлення збірних деталей і конструкцій та для виробництва будівельно-монтажних робіт на об’єкті. При цьому складаються монтажні і компоновочні плани, схеми і розрізи з посиланнями на катологи і альбоми робочих креслень типових конструкцій, деталей, вузлів і кріплень, до яких прикладають специфікації, що містять кількість деталей і конструкцій на окремий елемент або будівлю в цілому.

Монтажні креслення дозволяють прийняти в проектне положення (з тими, що допускаються по ДБН відхиленнями) деталі, конструкції і вузли по спеціальним встановленим орієнтирам (рискам). Монтажні схеми дозволяють встановити послідовність монтажу, вибрати метод виробництва робіт, визначити терміни монтажу і встановити потребу в матеріально-технічним ресурсам. Монтажна схема передбачає забезпечення стійкості і незмінності змонтованій частині будівлі, безпеку виконання будівельно-монтажних робіт, місце розташування оснащення і облаштування, а також способи виконання монтажних з’єднань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]