Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Дайте поняття юридичної відповідальності в галузі екології.

2. Охарактеризуйте ознаки та форми юридичної відповідальності в галузі екології.

3. За які порушення законодавства настає еколого-правова відповідальність?

4. Розкрийте види юридичної відповідальності в галузі екології.

5. За що наступає майнова відповідальність в галузі екології?

7. Підрахунки об’ємів земляних робіт

Для підрахунку об’ємів земляних робіт необхідно встановити перелік процесів, що входять в повний технологічний комплекс — зрізання рослинного шару, розробка котловану і траншеї з’їзду, розробка невеликих котлованів або траншей під фундаменти, що окремо стоять або стрічкові, розробка траншеї, зачистка дна котловану або траншеї, завантаження і транспортування ґрунту, розрівнювання, пла­нування, ущільнення ґрунту, розробка мерзлого ґрунту, водовідведення або пониження рівня ґрунтових вод та інші.

Підрахунок об’ємів земляних, мас, що підлягають розробці, зво­диться до визначення об’ємів різних геометричних фігур, що визначають форму тієї або іншої земляної споруди. При цьому робиться допущення, що об’єм землі обмежений площинами і окремі нерівності дійсної поверхні ґрунту не впливають значно на розрахунковий об’єм.

Якщо земляна споруда має складну геометричну форму, то вона ро­збивається на кресленнях на ряд простих геометричних фігур. Підрахунок об’ємів ведеться по ним роздільно, після чого отримані об’єми підсумовуються. У практиці промислового і цивільного будівництва доводиться головним чином визначати об’єми земляних робіт для лінійно-протяжних споруд (траншей, насипів), котлованів і вертикального планування майданчиків.

Для визначення об’ємів кожного з цих видів земляних робіт існує декілька різних методів і, відповідно, розрахункових формул. Вибір найбільш доцільного методу у кожному конкретному випадку повинен проводитися з урахуванням рельєфу місцевості, розмірів, конфігурації і інших особливостей споруди, а також необхідного ступеня точності підрахунку.

Всі об’єми земляних робіт підраховуються в щільному тілі (природній щільності) ґрунту в одиницях вимірювання, передбачених ДБН.

7.1. Підрахунок об’ємів робіт при зведенні лінійно-протяжних земляних споруд

До таких споруд відносяться траншеї підземних комунікацій і на­сипу (виїмки) дорожнього полотна.

Підрахунок об’ємів земляних робіт робиться в цьому випадку на пі­дставі поздовжніх і поперечних профілів (згідно завдання студента).

Загальний об’єм споруди (траншеї) визначають як суму об’ємів окремих ділянок, включених між послідовно розташованими пунктами поздовжнього профілю 1, 2, 3 і так далі.

Об’єм кожної ділянки може бути визначений по наближених фо­рмулах:

Рис. 7.1. Схема ділянки траншеї з укосами

(7.1)

або

(7.2)

де F1 — площа поперечного перетину траншеї на початку даної ді­лянки, м2;

F2 площа поперечного перетину траншеї в кінці даної ділянки, м2;

FСР площа поперечного перерізу траншеї на середині ділянки, м2;

L — довжина ділянки, м.

При прямокутному перетинів площі F1 і F2 визначаються по фор­мулах:

(7.3)

(7.4)

При трапецеїдальному перерізі (рис.1)

F1= (b + mh1) h1, (7.5)

F2= (b + mh2) h2, (7.6)

де b — ширина траншеї по дну, м;

h1 і h2 — робочі відмітки по осі (глибина траншеї) на початку і в кі­нці даної ділянки, м;

т коефіцієнт укосу (для тимчасових котлованів і траншей – ви­значається по табл.7.1, для постійних споруд задається проектом.

Площа поперечного перетину траншеї на середині даної ділянки визначається по формулі:

FСР = b hср + mh2, (7.7)

де b – ширина траншеї по дну, м;

hср середня робоча відмітка між суміжними перетинами подовжнього профілю.

, м (7.8)

Формула 7.1 дає завищений результат, формула 7.2 — занижений. Точний результат може бути отриманий по формулі Ф.Ф. Мурзо:

, (7.9)

де всі позначення вказані вище.

Структура поправки у формулі Мурзо показує, що значення її при незмінній довжині різко зростає із зростанням різниці робочих відміток (h1 h2) і величини m. Тому спрощеними формулами 7.1 і 7.2 практично користуються при (h1 h2) ≤ 0,5 м і L до 50 м.

У цих межах формула 7.1, об’єм розрахунків по якій мінімальний, дає результати з достатньою для практичних цілей точністю.

Об’єми насипів і виїмок в дорожньому будівництві визначаються також по поздовжньому і поперечному профілях земляного полотна, при цьому слід користуватися формулою Ф.Ф. Мурзо 7.9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]