Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Застосування інвентарних кріплень

Тип кріплення

Найменування кріплення

Характер виїмок

Особливості роботи

Консольний

Безрозпірне

Траншеї і котловани довільної ширини глибиною до 4,7 м

Механізовані роботи у виїмці

Консольний

Шпунтове

Те ж

Роботи у перезволожених ґрунтах

Консольний

Анкерне

Те ж глибиною до 7,6 м

Тривалі роботи на дні виїмки

Консольний

Розпірне зі стальними щитами

Траншеї шириною до 5,1 м і глибиною до 7,6 м

Розподілені обсяги робіт у перезволожених ґрунтах

Розпірний

Траншейні конструкції

Траншеї глибиною до 4 м і шириною 0,8…1,9 м

Малі розподілені обсяги робіт

Підвісний

Кільцеве

Круглі котловани діаметром 3…7,5 м, глибиною до 8 м

Влаштування колодязів і камер. Ремонтні роботи на великих глибинах

Об’ємний

Самопересувні

Траншеї глибиною до 4,5 м і шириною 2,2–4,8 м

Зосереджені лінійні роботи на поточному режимі. Укладка об’ємних елементів

Об’ємний

Шарнірно-гвинтове

Траншеї глибиною до 3,2 м і шириною 1,7…2,2 м

Розподілені обсяги робіт. Укладка залізобетонних труб діаметром 600–1200 мм, довжиною до 5 м

Об’ємний

Блокове С-1700 та С-2000

Траншеї глибиною до 8 м і шириною 3,6…4 м

Розподілені роботи на великій глибині в стійких лесових ґрунтах. Укладка труб діаметром до 2000 мм

Об’ємний

Те ж

Те ж

Те ж в перезволожених ґрунтах

2.6. Продуктивність землерийних машин і шляхи її підвищення

Продуктивністю машини називають роботу, що виконується за одиницю часу — годину, зміну, місяць, рік. Її можна визначити розрахунком (в цьому випадку вона буде називатися розрахунковою) або отримати заміром об’єму виконаної роботи за одиницю часу (в цьому випадку називається фактичною).

Продуктивність машини в основному залежить від наступних факторів:

  • конструкції машини, тобто потужності двигуна, конструкції робочого органу, швидкості переміщення, системи керування, надійності машини і зручності її обслуговування;

  • виробничих умов, які можуть бути загальними для усіх машин і індивідуальними для окремих машин. Тип споруди, вид роботи і атмосферні умови – загальні умови для усіх машин. Індивідуальні виробничі умови для окремих машин, наприклад, для самохідних — рельєф місцевості і якість доріг; для землерийних машин — група ґрунту, висота забою, відстань переміщення ґрунту тощо;

  • кваліфікації і майстерності машиністів, ступінь володіння передовими методами та прийомами керування машиною, підтримування її в робочому стані;

  • організації і технології виконання робіт: використання поточних методів організації робіт, забезпечення машин фронтом робіт, будівельними і паливно-мастильними матеріалами, правильне комплектування машин за робочими параметрами і по продуктивності, призначення кількості робочих змін на добу, використання мережевих методів керування будівництвом тощо.

Усі ці фактори, крім конструкції машини, змінні. Впливаючи на них і керуючи ними, можна досягти підвищення продуктивності машини.

Великий резерв у збільшенні продуктивності машин — це зменшення тривалості і числа перерв в їх роботі.

Причиною перерви в роботі може бути:

  • технологічна необхідність (чекання при попередньому відводі води з траси каналу чи котловану, чекання під час зволоження чи підсушування ґрунту, що укладається в греблю чи дамбу, чекання зміни транспортних засобів при роботі екскаватора, зміна ділянок роботи і т.д.);

  • організаційні неполадки (невчасна доставка машиністів та робочих, а також паливно-мастильних матеріалів до місця роботи, відсутність фронту робіт, відсутність узгодженості в роботі машин, низька дисципліна праці робочих, невчасне і погане технічне обслуговування машин);

  • випадкові причини (сильний дощ, мороз, вітер, поломки в машині, хвороба машиніста тощо).

Задача кожного керівника виробництва — максимально досягати зниження простоїв машин, ліквідовувати і попереджувати причини, що викликають ці простої.

Розрізняють три види продуктивності машин — конструктивна, технічна і експлуатаційна.

Конструктивна продуктивність характеризує конструктивні можливості машини і потрібна для порівняння варіантів машин при їх проектуванні. При її розрахунку враховують конструктивні особливості машин: параметри і швидкість руху робочих органів, потужність двигуна, швидкість пересування машини. При цьому до уваги не беруть технологічні і організаційні перерви, кваліфікацію машиніста, зручності при технічному обслуговуванні машини, вплив шуму і вібрації в кабіні на втомлюваність машиніста і т.д.

Технічна продуктивність характеризує технічні можливості машини в конкретних виробничих умовах. Крім конструктивних властивостей машини, при її розрахунку враховуються: умови виконання робіт (група ґрунту, висота забою, коефіцієнт наповнення ковша, кут повороту, відстань переміщення і т.д.); технологічні перерви в роботі.

Не враховуються організаційні перерви, які зазвичай характеризуються коефіцієнтом використання машини.

Технічна продуктивність потрібна для порівняння машин між собою і використовується для розрахунку експлуатаційної продуктивності машини. Вона рівна об’єму роботи, яка виконана за 1 год робочого часу в конкретних виробничих умовах.

Експлуатаційна продуктивність на відміну від технічної визначається з врахуванням організаційних перерв в роботі машини (простої для заправки машини паливно-мастильними матеріалами, водою, перерви в роботі через зміни забоїв, робочого обладнання, перерви для відпочинку машиніста тощо).

На відміну від конструктивної і технічної продуктивності, які визначають за 1 год роботи машини, розрахунок експлуатаційної продуктивності ведуть не лише за 1 год роботи, а і за зміну, місяць, рік.

При розрахунку будь-якої експлуатаційної продуктивності враховуються усі простої машини.

Експлуатаційна продуктивність використовується для розробки проектів виконання робіт, організаційно-технічних заходів по виконанню планів робіт, розробки мережевих графіків і календарних планів будівництва.

В практиці будівництва використовуються також річні директивні норми виробництва. Їх не варто змішувати з експлуатаційною річною продуктивністю, яка визначається за формулою:

Пе.річ = N∙Пт∙Кв.р., (2.7)

де Пт – технічна продуктивність, м3/год;

N – розрахункове число годин роботи машини протягом року;

Кв.р. – коефіцієнт використання машини за часом протягом року.

На відміну від неї річна, чи директивна норма виробництва встановлюється на середньосписочну машину даного типу, що знаходиться на балансі будівельної організації (наприклад, весь парк одноківшевих екскаваторів розділяється на 3 групи: група І — екскаватори з місткістю ковша до 0,25 м3, група II — екскаватори з місткістю ковша від 0,25 до 0,5 м3 і група III — екскаватори з місткістю ковша понад 0,5 м3. Відповідно на всі ці групи машин і даються директивні норми річного виробництва).

Директивні норми річного виробництва машин встановлюються на основі аналізу звітних даних будівельних організацій про використання машин за минулий рік.

Формули для розрахунку продуктивності землерийних машин в загальному вигляді можна представити в таблиці 2.5:

Таблиця 2.5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]