Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Орієнтовна ємність ковша прямої лопати залежно від об’єму робіт, зосередженого в одному місці

Ємність ковша, м3

Мінімальний об’єм роботи в ґрунтах (тис.м3) категорії

І–III

ІV–VI

1

2

3

0,25

5

0,5

10

5

Продовження таблиці 8.1

1,0

25

15

1,5

45

25

2,0

75

45

3,0

150

75

Котловани під окремі опори при глибині до 3,5 м успішно відрива­ють екскаватором із зворотною лопатою.

При невеликій глибині котлованів, значній протяжності, близькому розташуванні місць відвалів і особливо при використанні ґрунту в ко­рисних насипах розробка котлованів успішно виконується тракторними скреперами.

Таблиця 8.2

Найменша висота забою, що забезпечує наповнення ковша прямої лопати ґрунтом «з шапкою»

Вигляд ґрунту

Категорія ґрунту

Ємність ковша, м

0,25

0,5

0,75

1,0

1,5

2,0

3,0

Легкий

І–ІІ

1,5

1,5

2,5

3,0

3,0

2,5

2,5

Середній

III

2,5

2,5

4,5

4,5

4,5

4,0

4,0

Важкий

ІV

3,0

3,5

3,5

6,0

6,0

6,0

6,0

Котловани для підвальних поверхів протяжних будівель з перемі­щенням ґрунту на невеликі відстані (до 50 м) риють бульдозерами, починаючи від поперечної осі котловану шарами на глибину 0,6–0,8 м.

В даний час на операції по зачистці котлованів і траншей витрача­ється велика кількість ручної праці. Тому в технологічній карті слід розробити заходи, які сприяли б розробці ґрунту по заданому контуру з мінімальними витратами ручної праці.

Для зачистки дна котловану і траншей доцільно застосовувати струг, змонтований на ковші зворотної лопати і керований машиніс­том з кабіни екскаватора (журнал «Будівельник» № 2, 1971, стор. 26). Доцільно використовувати і мікробульдозери.

Для зачистки дна котловану можуть бути також застосовані буль­дозери з оптичним приладом управління променем (ПУЛ), екскавато­ри, обладнані зворотною лопатою з глибиноміром ГОГ-2 і ін. машини із спеціальними контрольними пристроями і пристосуваннями.

Вертикальне планування території кварталів або окремих буді­вель, що будуються, доцільно виконувати при глибині ґрунту до 0,5 м і дальності його переміщення не більше 100 м бульдозерами або скре­перами. При глибині зрізання ґрунту більше 0,5 м або дальності його переміщення більше 100 м доцільно для планування застосовувати одноківшеві екскавато­ри (з прямою або зворотною лопатою). Зачистка запланованої терито­рії після зрізання ґрунту екскаваторами повинна здійснюватися буль­дозерами.

При вертикальному плануванні майданчиків великих розмірів може виявитися доцільним застосування різних способів розробки і перемі­щення ґрунту екскаваторів з автосамоскидами, скреперів і бульдозе­рів. В цьому випадку на плані проектованого майданчика указуються зони, що відводяться для розробки ґрунтів різними способами.

Підрахунок обємів робіт по розробці котлованів і траншей

Підрахунок об’ємів земляних робіт по розробці котлованів визначається по відповідних формулах геометричних фігур. При підрахунку об’ємів земляних робіт по розробці котлованів необхідно підрахувати:

Загальний об’ємів земляних робіт —

Об’єм механізованої розробки —

Об’єм ручного підчищення дна котловану —

Об’єм грунту, що витісняється спорудою —

Об’єм зворотного засипання —

Визначення необхідних параметрів землерийних машин для розробки котлованів. Необхідними параметрами землерийних машин (екскаваторів) для розробки котлованів і траншей є:

  1. Необхідна глибина копання;

  2. Необхідний радіус різання;

  3. Необхідний радіус вивантаження;

  4. Необхідна висота вивантаження в транспорт.

Необхідна глибина копання визначається відміткою закладання фундаментів; необхідний радіус різання — призначається залежно від проектованих розмірів проходок екскаватора при розробці котловану;

необхідного вивантаження ґрунту в транспорт або у відвал; необхідна висота вивантаження залежить від висоти транспортних засобів або висоти відвалу ґрунту.

Вибір по технічних характеристиках машин для планування ділянки й розробки котлованів і траншей. Перш ніж приступити до вибору типу й марки машин для планування ділянки й розробки котлованів і траншей необхідно визначити для зведення запроектованої земляної споруди вид землерийних або землерийно-транспортних машин. При цьому необхідно враховувати:

  1. Бульдозери раціонально застосовувати при плануванні ділянок при дальності переміщення ґрунту до 100 м;

  1. Причіпні скрепери — до 800 м;

  1. Самохідні скрепери до 5 км;

  2. Екскаватори «Пряма лопата» — для розробки широких, але глибоких котлованів;

  3. Екскаватори «Зворотна лопата» — для розробки окремо розташованих котлованів під фундаменти будинку й розробки траншей;

  4. Екскаватори «Драглайн» для розробки глибоких котлованів і широких траншей з укосами;

  5. Багатоковшеві ланцюгові й роторні екскаватори — для розробки траншей.

Вибір по технічних характеристиках машин для розробки котлованів. На підставі вихідних даних, отриманих при розрахунку необхідних параметрів по технічних характеристиках землерийних машин ([10] додатки 35, 36, 37) для виробництва земляних робіт по розробці котлованів підбираються також екскаватори, робочі параметри яких (глибина копання, радіус різання, радіус вивантаження й висота вивантаження) відповідають необхідним параметрам (тобто рівні або більші за них).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]