Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

4.2. Проект організації будівництва

Для організації будівництва розробляються наступні проекти, що містять завчасно прийняті рішення по зведенню будівель, споруд і їх комплексів: організації будівництва і виробництва робіт. У них встановлені черговість, терміни, способи і технологічна послідовність будівельно-монтажних робіт, потреба в ресурсах виробництва, грошових коштах і виробничій базі, ув’язка різних комплексів робіт між собою і їх поєднання, техніко-економічні показники ухвалених рішень. Без цих документів не відкривається фінансування і виконувані роботи не оплачуються.

Проект організації будівництва (ПОБ) — складова частина проектно-кошторисної документації, по якій планується і здійснюється будівництво. Він розробляється проектною організацією з метою забезпечення своєчасного введення в дію об’єктів з мінімальними витратами і при високій якості робіт за рахунок підвищення організаційно-технічного рівня будівництва. ПОБ узгоджується з генеральною підрядною будівельною організацією, якій доручено здійснення даного будівництва, і затверджується у складі проекту із звітним кошторисним розрахунком вартості.

Проектом організації будівництва встановлюється оптимальна тривалість будівництва з термінами постачання основного устаткування; об’єми, склад, послідовність і терміни виконання будівельно-монтажних робіт з розподілом по чергах, пускових комплексах і окремих крупних будівлях (спорудам), зокрема геодезичних розбивочних робіт і робіт підготовчого періоду (створення виробничої і житлової бази будівельних організацій, під’їзних доріг до будівництва і т.п.), потреба в матеріально–технічних ресурсах (включаючи будівельні машини, механізми, автотранспорт і устаткування) і будівельних кадрах; технологічні схеми зведення основних будівель і споруд, методи виробництва робіт; склад і місце розташування тимчасових будівель і споруд; структура будівельної організації і заходу щодо створення безпечних і нормальних санітарно-технічних умов праці.

Проект виконання робіт (ПВР) розробляється будівельною організацією або за їх дорученням проектною організацією і затверджується головним інженером будівельної організації. ПВР складається на основі рішень, прийнятих у ПОБ, з урахуванням плану організаційно-технічних заходів будівельно-монтажної організації і служить керівництвом для організації і виробництва робіт по зведенню окремих об’єктів або складних конструктивних елементів (на об’єкт передається не пізніше, ніж за два місяці до початку робіт).

ПВР розробляють для визначення найбільш ефективних методів виконання будівельно-монтажних робіт, застосування яких сприяло б зниженню собівартості і трудомісткості цих робіт, поліпшенню якості, скороченню тривалості будівництва, підвищенню ступеня використання машин і устаткування.

Вирішення ПВР ув’язуються з можливостями будівельно-монтажної організації, з її фактичною виробничою потужністю.

У ПВР уточнюються терміни будівництва об’єктів, черговість будівельних і монтажних робіт (у якій послідовності слід виконувати роботи), методи виробництва робіт (як розбити будівлю на захватки, як краще організувати робоче місце і т. п.), заходи підготовчого періоду, графік надходження на об’єкт будівельних матеріалів, конструкцій, деталей і напівфабрикатів; потреба в матеріалах і енергетичних ресурсах (вода, електроенергія); графіки роботи монтажних кранів і інших основних будівельних машин; графіки руху робочих по професіях; заходи щодо контролю якості будівельно-монтажних робіт.

ПВР містить такі документи: календарний графік виконання робіт або сітковий графік виробництва робіт; будівельний генеральний план з схемами складування матеріалів, відомість об’ємів робіт; графік надходження будівельних конструкцій, деталей напівфабрикатів, устаткування і основних матеріалів з найменуванням постачальників і додаванням комплектуючих відомостей при монтажі будівель з транспортних засобів і годинні графіки монтажу; графік руху робочих кадрів по об’єкту; графік роботи монтажних кранів і інших основних будівельних машин і механізмів; графік руху основних будівельних машин; технологічні карти на складні роботи і роботи, що виконуються новими методами; пояснювальну записку (відбивається характеристика будівельного об’єкту, ухвалені рішення по забезпеченню будівництва електроенергією, водою, теплом, засобами зв’язку і т.д.): перелік споруд, що підлягають зносу; розрахунок потреби в ресурсах; вказівки про порядок проведення підготовчих робіт, відомість потрібного монтажного оснащення і пристосування; вирішення по техніці безпеки і техніко-економічні показники.

Будівельний генеральний план (БГП) (рис. 4.1) — це генеральний план забудовуваного майданчика, на якому нанесені об’єкти проектованого будівництва з вказівкою черговості їх зведення, а також існуючі будівлі і споруди; постійні і тимчасові дороги, склади, мережі каналізації, водо- і енергопостачання, підкранові шляхи, майданчики укрупненої збірки конструкцій і технологічного устаткування, стаціонарні і пересувні механізовані установки; показана розташуваня основних монтажних і вантажопідйомних механізмів і інші тимчасові будівлі і споруди, необхідні для здійснення будівництва.

Призначення будгенпланів полягає в такій організації будівельного господарства на майданчику, який забезпечив би створення необхідних виробничих і побутових умов робочим, приймання і доставку на робочі місця матеріалів, напівфабрикатів і конструкцій, нормальну роботу будівельних машин і механізованих установок, безперебійне постачання водою і енергетичними ресурсами.

Розрізняють два види БГП: загальномайданчиковий, такий, що розробляється у складі ПОБ і обслуговуючий потреби всього будівельного майданчика; об’єктний, такий, що входить до складу ПВР і охоплює територію, прилеглу тільки до даного об’єкту.

Рис. 4.1. Будівельний генеральний план зведення надземної частини житлового будинку 1 – баштовий кран, 2 – захисний козирок, 3 – освітлювальна вежа, 4 – огорожа будмайданчика, 5 – огорожа підкранових шляхів, 6 – склади, 7 – тимчасова дорога, 8 – шлагбаум; І – кімната для їди, ІІ – вбиральня, ІІІ – виконроб, ІV– приміщення для зберігання інструменту,V– навіс,VI– склади цегли,VII– складування панелей,VIII– складування сходових маршів, ІХ – складування сходових майданчиків, Х – складування балконів, ХІ – складування перемичок, ХІІ – місця прийому розчину, ХІІІ – двоочковий туалет. Будгенплан проектується виходячи з умов забезпечення найбільш раціонального побутового обслуговування працівників будівництва і дотримання вимоги охорони праці і пожежної безпеки.

Для побутового обслуговування працівників потрібне створення на будівельному майданчику житлових приміщень, приміщень для харчування і обігріву робочих в зимовий час, роздягалень, душових, туалетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]