Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

1.7. Форми організації праці

Організація праці повинна сприяти раціональному і найповнішому використанню робочого часу, засобів механізації, матеріальних ресурсів, підвищенню якості будівництва, росту продуктивності праці. Основою правильної організації праці робітників є раціональне розчленовування процесів і операцій, що виконуються в суворій послідовності. Будівельні процеси зазвичай виконуються не одним робітником, а декількома. Ця група робітників об’єднується в ланку (двоє – п’ять робітників однієї професії різної кваліфікації). Праця робітників розподіляється так, щоб складні процеси виконувались робітниками вищої кваліфікації, а прості — робітниками нижчої кваліфікації. Так, муляр четвертого розряду виконує кладку простінків і кутів будівель, а третього — глухих стін.

Об’єднання окремих ланок у бригаду сприяє кращій організації праці. Якщо ланки, що входять у бригаду, виконують прості однорідні процеси, то це буде спеціалізована бригада (до 25 робітників), що складається з робітників однієї і тієї ж або суміжних спеціальностей.

Для виконання загально-будівельних робіт створюється комплексна бригада (30–40 робітників), що складається з робочих різних спеціальностей і професій. Комплексна бригада, що зводить окремі конструкції або частини будівель, називається бригадою кінцевої продукції (40–50 чоловік).

Робітники комплексних бригад повинні опановувати суміжні професії — це спрощує розподіл роботи усередині бригади, дозволяє значно скоротити втрати робочого часу при непідготовленості фронту робіт і дає робітникам можливість допомагати один одному на відстаючій ділянці роботи. Оплата праці бригади здійснюється за фактично виконані об’єми робіт або за кінцеву продукцію (наприклад, за один поверх будівлі), тому усі члени комплексної будівельної бригади матеріально зацікавлені у своєчасному випуску високоякісної продукції.

Прогресивною формою організації праці є підрядний метод бригадного госпрозрахунку. Госпрозрахункова бригада широкого профілю складається з робітників усіх спеціальностей, необхідних для будівництва будівель і споруд, аж до введення їх в експлуатацію. Роботи ведуться на основі підрядного договору, який заключається між будівельною організацією і госпрозрахунковою бригадою. За договором підряду бригада бере на себе виконання будівельно-монтажних робіт у встановлені договором терміни, у відповідності з технічною документацією, в межах договірної вартості, з дотриманням правил зберігання будівельних матеріалів і конструкцій, технічних умов на виконання робіт і правил техніки безпеки.

Будівельна організація зобов’язується у встановлені терміни забезпечувати бригаду технічною документацією на будівництво, матеріалами, будівельними машинами і механізмами, створювати умови для збереження матеріальних цінностей, здійснювати інженерно-технічне керівництво і спостереження за ходом будівництва, виконувати заходи з охорони праці та ін. Договір бригадного підряду складається на увесь період будівництва і щорічно уточнюється. Переведення колективу на бригадний підряд оформляється наказом по будівельно-монтажному управлінню, погоджується з профспілковим комітетом, з обов’язковим додатком до наказу — графіком річного завантаження госпрозрахункової бригади.

Якщо в результаті діяльності госпрозрахункової бригади утворюється економія у вигляді різниці між плановими і фактичними витратами на виконання доручених їй робіт, вона розподіляється у відповідності з діючими в організації положеннями з оплати праці і преміюванню відповідно до присвоєних робочим тарифних розрядів, відпрацьованому часу і коефіцієнту трудової участі (КТУ).

Колективний підряд стимулює колективну і індивідуальну працю залежно від кінцевих результатів, забезпечує розвиток самоврядування, активізацію людського чинника, посилення економічної зацікавленості і відповідальності трудового колективу і кожного працівника у досягненні кінцевої мети.

Повноваження трудового колективу в питаннях виробничо-господарської діяльності і соціального розвитку виконують ради трудових колективів, які створюються у бригадах.

Рада бригади обирається на загальних зборах колективу виробничої бригади відкритим голосуванням з числа найбільш авторитетних і кваліфікованих робітників з обов’язковим дотриманням представництва. Очолює раду бригади бригадир.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]