Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Відстань від підошви відкосу виїмки до найблищого колеса механізма

Глибина виїмки, м

Грунт

Піщаний та гравелистий

Супіщаний

Суглинистий

Глинистий

Лісовий сухий

Відстань по горизонталі від підошви відкосу

до найближчого колеса або гусениці, м

1

2

3

4

5

1,5

3

4

5

6

1,25

2,4

3,6

4,4

5,3

1

2

3,25

4

4,75

1

1,5

1,75

3

3,5

1

2

2,5

3

3,5

Проїзд по штучних спорудах (мостах, естакадах і і. п.) допускається тільки після одержання дозволу від організації, що експлуатує дану споруду.

При русі через залізницю по переїзду, що не охороняється, машиніст агрегату повинен попередньо перевірити, чи вільний шлях.

Наближення скреперних і інших агрегатів до відкосу свіжовідсипаного насипу на відстань менше, ніж 1 м від бровки насипу до найближчого до неї колеса або гусениці забороняється.

При роботі зі штовхачем повинні застосовуватися спеціальні пристрої (буфери). Якщо ж для штовхання скрепера застосовується бульдозер, то необхідно стежити за положенням його відвала, щоб уникнути пошкодження задніх шин скрепера.

Поперечний ухил місцевості, по якій рухається скрепер, не повинен перевищувати:

  • У літню пору для навантажених скреперів 8–10 %;

  • Те ж саме, для порожніх скреперів 10 %;

  • У зимовий час 3 %.

Машиністи скреперних агрегатів повинні бути забезпечені інструкцією з експлуатації скрепера і штовхача і мати посвідчення на право проведення робіт, що видається після проходження курсового навчання.

6.2.2. Електробезпека

Електробезпека на будівельному майданчику, ділянках робіт і робочих місцях забезпечується відповідно до вимог ГОСТ 12.1.01З - 88.

Відстані, що обмежують небезпечну зону від необгороджених, неізольованих частин електроустановки (електроустаткування, кабеля, дроту) або від вертикальної площини, утворюваною проекцією на землю найближчо­го дроту, повітряній лінії електропередачі, що знаходиться під напругою, залежать від напруги струму:

Напруга, кВ Відстань, м

До 1 1,5

1–20 2

35–110 4

150–220 5

330 6

500–700 9

800 (постійний струм) 9

У зоні повітряної лінії електропередачі, що діє, будівельно-монтажні роботи ведуть під безпосереднім керівництвом інженерно-технічного пра­цівника, відповідального за безпеку робіт, на підставі дозволу організації-власника лінії і команди-допуску, що визначає безпечні умови робіт. Перед початком роботи будівельних машин (стріловидних вантажопідйомних кранів, екскаваторів) з повітряної лінії електропередачі повинно бути знята напруга. Якщо напругу зняти неможливо, роботу дозволяється вести лише у тому випадку, коли відстань від підіймальної або висувної частини ма­шини в будь-якому положенні до вертикальної площини, утворюваною проекцією на землю найближчого дроту, що знаходиться під напругою лінії, не менша вказаного. Машиніст вантажопідйомної машини повинен мати другу кваліфікаційну групу з техніки безпеки. Підтвердження квалі­фікаційної групи проводиться щорічно, про що роблять запис в журналі перевірки знань по техніці безпеки.

Світильники загального освітлення, приєднані до електромережі напругою 127 або 220 В, встановлюють на висоті не менше 2,5 м від рівня землі, підлоги або робітничого настилу.

Зовнішні електропроводки тимчасового електропостачання виконують ізольованим дротом і розміщують на опорах на висоті, не менше: над робочими місцями — 2,5 м, над проходами — 3,5 м, над проїздами — 6,0 м.

Захистом від пошкодження струмом під час переходу напруги на металеві частини служить заземлення. Заземленню підлягають: будівельні кра­ни; рейки доріг, кранів; корпуси трансформаторів, електроінструментів, освітлювальної арматури і інших приладів.

При ураженні людини електричним струмом необхідно звільнити її від дії струму і надати медичну допомогу. До прибуття лікаря потерпілому забезпечують спокій, приплив свіжого повітря. Якщо потерпілий зне­притомнів, роблять штучне дихання.

Травми в результаті дії електричного струму можуть появитися при нас­тупних обставинах: дотику людини до одної неізольованої струмоведучої частини електроустановки, що знаходиться під напругою: одночасному дотику людини до двох струмоведучих неізольованих частин електроуста­новок, що знаходяться під напругою: дотику людини до металевого корпу­су електроустаткування, що виявився під напругою; дії атмосферного стру­му при грозових розрядах, електричної дуги: звільнення людини, що знахо­диться під напругою. Міра тяжкості електротравми залежить від струму, що протікає через тіло людини, частоти струму, фізіологічного стану організму, тривалості дії струму, дороги струму в організмі і виробничих умов. Зовнішніми проява­ми електротравми можуть бути опіки, електричні знаки на шкіряному пок­риві, металізація поверхні шкіри людини.

Підвищену небезпеку пораження людей електричним струмом створюють: вологість пари і відносна вологість повітря вище 75%, провідний пил — тех­нологічний, або інший пил, осідаючи на дротах, проникаючи всередину машин і апаратів і відкладаючись на електроустановках, погіршення умов ізо­ляції: струмопровідні основи — металеві, земляні, залізобетонні, цегляні, підвищена температура повітря — тривалий час більш 35°С, короткочасно 40°С; одночасний дотик людини до сполучених із землею металевих кон­струкцій будівель, технологічним апаратам і механізмам, з одного боку, і до металевих корпусів електроустаткування — з іншого.

Особливо небезпечні умови ураження людей електричним струмом є такі як: вогкість — дощ, сніг, часте обприскування і покриття вологою поверхні під­логи, стін і предметів, що знаходяться в середині приміщення; хімічно-активне середовище — постійно або тривало містить агресивні пари, гази або рідину, від яких утворюються відкладення або плісень, що мають руйнівну дію на ізоляцію і струмопровідні частини електроустаткування.

До управління ручними електричними машинами допускаються особи, що мають першу кваліфікаційну групу по техніці безпеки. Прив­ласнення кваліфікаційної групи оформляється записом в журналі пе­ревірки знань з техніки безпеки, повторний інструктаж проводиться не рідше одного разу у квартал.

Особи, обслуговуючі електроустанов­ки, повинні забезпечуватися засобами індивідуального захисту.

Перелік професій та робіт в будівництві, на яких забороняється працювати дітям до 18-тирічного віку:

1. Балонщики кисневих та ацетиленових установок.

2. Вулканізаторщики.

3. Взривники.

4. Верхолази на всіх видах робіт.

5. Газозварники та електрозварники.

6. Гасильщики вапна.

7. Гідропіскоструйщики.

8. Вантажники, підкатчики до вагонеток та інших видів транспорту.

9. Чергові та ремонтники електроустановок.

10. Загрузчики і розгрузчики палива та інших матеріалів.

11. Кладовщики та роздатчики горючо-змазуючих матеріалів та вибухонебезпечних речовин.

12. Крановщики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]