Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

13.7. Підготовка чаші водосховища

До початку накопичення води чаша водосховища повинна бути очищена від лісу, чагарнику, корчів, сміття тощо. Ці роботи виконуються за допомогою механічних пил, корчувачів-збирачів, кущорізів та інших механізмів.

При наявності в ложі водосховища відкритих каверн (карстів) їх ліквідовують у наступному порядку:

– за допомогою буріння на глибину 4…6 м визначають межу розповсюдження карстів. Ознаками наявності карстів у ґрунтовій товщі є характерний гул при ударно-обертальному бурінні, раптовий провал інструменту тощо;

– на великих площах карсти можна знищити вибуховим способом із залученням для цієї роботи спеціалізованих організацій;

– після обвалення карстів вибухом воронку засипають суглинком або глиною з пошаровим ущільненням до щільності не менше 1,7 т/м3;

– після закладання воронок поверхню карстової зони покривають екраном з ущільнених грунтів. Товщину і щільність грунту екрана визначають розрахунком.

Рис. 13.9. Схема зведення руслової частини греблі гідровузла: а – склад гідровузла; б – етапи будівництва; 1 і 3 заплавні частини греблі; 2 – русловачастини греблі; 4 – водоскидні споруди; 5 – русло річки; 6 – кам’яний банкет; 7 – підготовка основи; 8, 9 – відвідний канал; 10 – верхова землянаперемичка; 11 – укладання грунту в руслову частину греблі. 1-й етап – організація пропуску будівельних витрат; 2-й етап – зведення руслової частини греблі.

При розташуванні ложа водосховища на сильно фільтруючих грунтах передбачаються протифільтраційні пристрої, які повинні забезпечувати водонепроникність ложа в допустимих межах, не втрачати протифільтраційних властивостей під впливом атмосферних факторів і при спорожненні водосховища. Основні елементи протифільтраційних пристроїв: основа, екран і захисне привантаження (рис. 13.10.)

*26 Кизима В. Технологія виконання та проектування земляних робіт в будівництві

Існує кілька типів екранів: екран-основа, екран-пластир і екран із синтетичних матеріалів.

Рис. 13.10. Екрани для ложа водосховища та їх конструктивні елементи: а – екран-основа; б – екран-пластир; в – екран з поліетиленової плівки; 1– шар ущільненого місцевого грунту; 2 – екран; 3 – привантаження; 4 – природна основа.

Склад будівельних операцій із влаштування екрану-основи:

– зняття родючого шару і переміщення його за межі ділянки екранування бульдозерами або скреперами;

– оранка ложа водосховища на глибину 30…40 см причіпними або навісними плугами до тракторів потужністю 75 або 100 к.с.;

– розпушення зораного шару дисковими боронами;

– зволоження розпушеного шару до оптимальної вологості (автоцистерни, поливальні машини або тимчасовий водопровід та шланги);

– ущільнення шару котками до проектної щільності;

– переміщення раніше знятого родючого шару грунту в якості привантаження на ущільнений екран-основу з пошаровим розрівнюванням і укатки привантаження в один-два проходи по одному сліду. Шар привантаження необхідний для захисту екрана від впливу атмосферних опадів у період будівництва, спорожнення водосховища в період експлуатації і для зменшення ефекту розущільнення грунту при його набуханні. Як привантаження може бути використаний будь-який грунт, але кращими вважаються гравій, пісок і легкі супіски.

Склад будівельних операцій при будівництві екрану-пластиру:

– зняття переміщення рослинного грунту з ложа за межі ділянки екранування (бульдозери, скрепери);

– ущільнення грунтів основи котками за один-два проходи по одному сліду (якщо грунти основи розпушені);

– навал грунту, що доставляється з резерву (скрепери, автосамоскиди); пошарове розрівнювання грунту в тілі екрану (бульдозери, грейдери);

– зволоження грунту до оптимальної вологості (водопровідні машини, автоцистерни, вручну з тимчасового водопроводу і з гнучких шлангів);

– пошарове ущільнення грунтів (котки, трамбувальні машини);

– відсипання шару привантаження з ущільненням за один-два проходи по одному сліду.

При товщині екрана понад 30 см і наявності придатних для тіла екрана грунтів в основі будується комбінований екран. Нижній шар основи водосховища товщиною 30 см влаштовується як екран-основа, а верхній – як екран-пластир.

Екран із синтетичних матеріалів (наприклад, з поліетиленової плівки) будують в наступному порядку: готують основу, як для екрану-пластиру, килимами плівку в основі у вигляді окремих смуг (шматків); смуги зварюють між собою на місці укладання, а потім піонерним способом відсипається привантаження.

Організація робіт при влаштуванні екранів наступна. Всю площу екранування ложа водосховища розбивають на карти (ділянки). На кожній карті виконують одну з перерахованих будівельних операцій. Розмір карти визначається за тим же принципом, що і при будівництві насипних земляних гребель і дамб. Залежно від виконання будівельних операцій в їх технологічній послідовності машини переходять з карти на карту. Провідною будівельною операцією при влаштуванні екрана-основи є укатка грунту. Провідним будівельним процесом при будівництві екрану-пластиру служить укладання грунту в тіло екрану, а екрану з поліетиленової плівки — укладання плівки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]