Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

4.3. Графіки виробництва робіт

Найбільшого поширення в будівництві набули три технологічні моделі будівництва об’єкту: календарні графіки виконання робіт, циклограми, комплексні сіткові графіки. Ці графіки є складовою частиною як проекту організації, так і проекту виробництва робіт.

Календарний графік виконання робіт встановлює технологічний зв’язок між окремими будівельними процесами, рухом матеріально-технічних ресурсів і робочих кадрів в часі для забезпечення виконання технологічного процесу. Основне призначення його полягає в тому, щоб визначити загальну тривалість будівництва і терміни введення в дію окремих будівель (споруд) або цілих комплексів; терміни постачання основних будівельних конструкцій і матеріалів, а також постачання і монтажу основного технологічного устаткування; терміни здачі на будівництво технічної документації; потрібна кількість і терміни використання будівельних кадрів, основних видів будівельної техніки і автотранспорту.

Календарний графік зазвичай складається з двох частин: лівої — цифрової (перелік робіт) і правої — графічної. У лівій частині графіка записані всі роботи, пов’язані з будівництвом об’єкту: підготовчі, основні і завершальні, тобто він охоплює весь комплекс робіт по зведенню об’єкту, починаючи від підготовчих і кінчаючи пуско-налагоджувальними роботами.

У правій частині графіка горизонтальними лініями позначені тривалість робіт і їх взаємна ув’язка.

Циклограмні графіки виробництва робіт представлені похилими лініями, що позначають розвиток будівельного процесу в часі і просторі. Вони найбільш зручні при зведенні однотипних будівель і споруд.

Комплексний сітковий графік є мережевою моделлю, яка складається з комплексу операцій, показаних на рис. 4.2 у вигляді стрілок і кружків, і відображає логічний взаємозв’язок, взаємообумовленість всіх операцій і певну послідовність їх виконання. Основні елементи мережевого графіка — події і роботи, що пов’язують їх.

Подія — факт закінчення однієї або декількох робіт, необхідний і достатній для початку наступних робіт. Наприклад, подія «цегляна кладка першого поверху закінчена» дозволяє приступити до монтажу плит перекриттів над першим поверхом і тому подібне. Воно зображається кружком, усередині якого ставиться порядковий номер. Подія, що не має попередніх робіт, називається початковою, що не має подальших робіт, — кінцевою.

Робота — виробничий процес, що вимагає витрат часу і ресурсів, на графіці зображається суцільною безмасштабною стрілкою. Тривалість роботи (у днях, тижнях, декадах або місяцях) указують під стрілкою, її найменування — над стрілкою.

У сітковому графіку розрізняють наступні види робіт:

Дійсна робота — це процес, що протікає в часі між двома подіями, в якому беруть участь люди, машини і механізми.

Очікування — процес, який не вимагає витрат праці, але займає час, тобто технологічна або організаційна перерва.

Залежність, або фіктивна робота, вводиться для віддзеркалення технологічного або організаційного взаємозв’язку робіт і не вимагає ні часу, ні ресурсів і позначається пунктирною лінією.

Шлях — безперервна послідовність робіт в сітковому графіку. Мережа шляхів розходиться від початкової події і сходиться до кінцевого. Тривалість кожного шляху визначається як сума тривалості складових їх робіт. Найбільш довгий шлях між початковою і кінцевою подіями, обуслуговуючий термін закінчення будівництва, об’єкту, називають критичним; позначається на графіці суцільною або подвійною лінією. Критичний шлях визначає тривалість будівництва, тому із самого початку керівники будівельних організацій зосереджують увагу на тих ділянках, які повинні бути під особливим котролем.

Ті роботи, які відносяться до некритичного шляху, володіють визначеним разервом часу, і терміни їх виконання можуть дещо зміщуватися. Часто виникають випадки, що після первинного складання і розрахунку сіткових графіків тривалість критичного шляху виявляється більше директивного або нормативного терміну, тому робиться оптимізація сіткового графіка за часом. Найбільш прийнятні шляхи зміни тривалості робіт — перерозподіл ресурсів, засобів механізації і транспорту; зміна топології мережі і інтенсифікації виробництва робіт, зміна змінності і тому подібне.

Всі графіки (календарні, циклограми і сіткові) служать документами для оперативного управління і контролю за ходом робіт на основі обробки інформації, що щодня поступає від лінійних працівників. Облік виконання запланованої роботи проводять майстри спільно з бригадиром шляхом щоденного виміру фактично виконаних об’ємів робіт із занесенням результатів в декадно- (тижнево-) добові графіки і передають ці дані виробникам робіт з поясненням причин допущених відхилень. Отримані відомості виробники робіт передають начальникові ділянки, а останній — в диспетчерську будівельного управління.

Диспетчер контролює виконання графіків виробництва робіт, матеріально-технічного забезпечення, автоперевезень, розстановки і роботи будівельних механізмів, а також з’ясовує причини невиконання графіків і приймає заходи до їх усунення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]