Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
526
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

4.4. Технологічні карти і карти трудових процесів

Технологічною картою називають документ, що регламентує термін і технологічну послідовність виконання окремих процесів при проведенні заданого об’єму робіт за допомогою певного комплекту машин, устаткування і інструментів.

Технологічна карта — складова частина проекту виробництва робіт. Вона розробляється з метою встановлення способів проведення робіт і організації робочих місць, призначення послідовності і тривалості виконання робочих процесів, визначення кількості трудових і матеріально-технічних ресурсів, необхідних для виробництва робіт і впорядкування обліку їх витрати. Технологічна карта сприяє зниженню трудомісткості, поліпшенню якості і зменшенню собівартості будівельно-монтажних робіт, підвищенню продуктивності праці.

Технологічні карти розробляються на складні види робіт і роботи, що виконуються новими методами, а також застосовуються типові технологічні карти, прив’язані до об’єкту і до місцевих умов будівництва.

Технологічні карти включають наступні розділи:

область застосування (дається коротка характеристика умов і особливостей виробництва робіт);

організація і технологія будівельного процесу (висловлюються допустимі режими, що забезпечують отримання заданого продукту відповідно до всіх будівельних нормативів; приводяться схеми організації робіт і робочих місць з вказівкою фронту робіт, меж захваток і ділянок, переміщень машин і бригад робочих; приводяться способи, режими і послідовність операцій з вказівкою раціональних типів технологічного оснащення; приводяться спеціальні вимоги по техніці безпеки);

техніко-економічні показники (вони характеризують трудомісткість, виробітку на одного робочого, що працює в зміну, витрати машинозмін і енергоресурсів);

матеріально-технічні ресурси (розрахунки потреби в матеріально-технічних ресурсах, необхідних для виконання певної роботи, в машинах, механізованому інструменті, інвентарі, пристосуваннях, в експлуатаційних матеріалах).

Технологічні карти є обов’язковим документом не тільки для виробника робіт і майстра, але і для бригадира, ланкового і робочого при підготовці і виконанні будівельних процесів і робіт. По технологічних картах встановлюється технологічна послідовність виконання процесів, і тривалість виконання робіт, а також складається декадно-добовий план робіт і розробляються калькуляції.

Лінійні інженерно-технічні працівники (виробники робіт, майстри), а також бригадири, ланкові і робочі зобов’язані виконувати всі передбачені в технологічних картах рішення і вказівки.

У картах трудових процесів приводяться основні відомості про організацію праці робочих, склад ланки, вживаний інструмент і інвентар, раціональну організацію робочого місця, розміри і прийоми праці з необхідними ілюстраціями, технологію виконання трудового процесу, витрату матеріалів, переміщенні робочих і запропонований післяопераційний графік роботи.

Практично на всі трудові процеси розроблені типові карти трудових процесів. На об’єктах їх необхідно тільки погоджувати з місцевими умовами і термінами виконання робіт.

Карти трудових процесів сприяють якнайшвидшому впровадженню нової техніки і передових методів праці в будівництві і є направляючим документом прогресивної технології і організації виробництва робіт.

Типові карти трудових процесів складаються з чотирьох розділів: область і ефективність застосування карти; умови і підготовка виконання процесу; виконавці, предмети і знаряддя праці; технологія процесу і організація праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]