Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Розрахунок продуктивності землерийних машин

Вид продуктивності

Розрахункові формули, м3/год

Конструктивна

Пк = 60qn

Технічна

Пт = ПкК = 60qn ∙ Кн

Експлуатаційна

ПетКв=60qn∙КнКв

де q — геометричний об’єм ковша екскаватора, м3;

n — число циклів роботи машини за 1 хв;

Кн — коефіцієнт, що враховує ступінь наповнення ґрунтом місткості робочого органа (ковша, відвалу і т.д.);

qn∙Кн — об’єм ґрунту, що переміщується робочим органом машини за один цикл її роботи;

Кв — коефіцієнт використання машини за часом під час зміни;

60 — число хвилин в одній годині.

Взявши за основу ці формули, можна отримати з них формули для визначення продуктивності будь-якої землерийної машини. Формули будуть відрізатися між собою лише розрахунком об’єму ґрунту в робочому органі машини і числом циклів за одиницю часу. При розрахунках технічної і експлуатаційної продуктивності об’єм ґрунту в робочому органі приводиться до об’єму ґрунту в природному стані, для цього достатньо його розділити на коефіцієнт розпушування ґрунту.

Для одноківшевих екскаваторів і скреперів об’єм ґрунту, що переміщується за цикл, рівний qКн. Число циклів екскаватора за хвилину визначається при нормальній висоті забою, що забезпечує наповнення ковша за один прийом, при куті повороту стріли на 90° з вивантаженням ґрунту у відвал і при поєднанні найбільшого числа робочих рухів в одному циклі. Для багатоковшевих екскаваторів замість числа циклів із формули для розрахунку продуктивності підставляють кількість ковшів, що розвантажуються за одиницю часу, наприклад за 1 хв.

Тривалість одного циклу роботи скрепера і бульдозера рівна сумі часу, що витрачається для набору ґрунту, вантажного ходу, вивантаження, порожнього ходу і переключання швидкостей трактора. Об’єм ґрунту перед відвалом бульдозера:

W=bh2 /tg φ Кв, (2.8)

де b — ширина відвалу;

h — висота відвалу;

φ — кут природного укосу ґрунту в русі перед відвалом;

Кn — коефіцієнт, що враховує втрати ґрунту при переміщенні ґрунту на відстань L (Кn=1–0,005L).

Об’єм ґрунту, що розробляється грейдером і канавокопачем за один прохід:

q = ωl, (2.9)

де ω — площа поперечного перерізу стружки (виїмки);

l — довжина робочого ходу.

Тривалість циклу роботи грейдера і канавокопача рівна сумі часу, що витрачається на робочий хід, повороти, холостий хід (якщо він є), установку робочого органу.

Шляхи підвищення продуктивності машин поділяються на загальні (для усіх землерийних машин) і індивідуальні (для кожного типу машини і моделі).

Загальні шляхи підвищення продуктивності машини: підвищення коефіцієнта використання машини під час зміни за рахунок ліквідації організаційних і технологічних перерв; організація багатозмінної роботи; ліквідація сезонності в роботі машин; використання машин за прямим призначенням; підвищення кваліфікацій машиністів; своєчасне і якісне проведення планово-попереджувальних ремонтів; хороша організація технічного обслуговування машин; створення спеціальних бригад технічного обслуговування машин і механізмів, що працюють за суворо встановленим графіком; розпушування важких ґрунтів, очищення робочих органів від налипаючих ґрунтів, попереднє осушення водонасичених ґрунтів і забоїв, поливання пересохлих ґрунтів.

Індивідуальні шляхи підвищення продуктивності машин пов’язані з використанням на робочих органах машин різних пристосувань, а також прийомів, що полегшують роботу їх в забоях, зменшують тривалість циклу.

Для одноківшевих екскаваторів це:

  • поєднання окремих робочих рухів в циклі (підйом ковша і поворот до місця вивантаження, поворот і опускання ковша); робота з найменшим кутом повороту стріли; при роботі в транспорт місткість кузовів повинна бути рівною 5…7 місткостям ковша екскаватора;

  • застосування змінних ковшів в ґрунтах різних груп. Для багатоківшевих екскаваторів: належне налаштування екскаватора (вибір правильного відношення між розмірами виїмки, швидкістю руху ковшів і робочою швидкістю пересування самого екскаватора).

Для скреперів це:

  • скорочення циклу (правильно вибрана робоча схема руху скрепера в даних умовах, набір ґрунту виконувався під ухилом до 20°, вибирати трасу шляху з ухилами, що забезпечують найбільші швидкості руху скрепера);

  • використання штовхача на важких ґрунтах, використання раціональних прийомів зарізання ґрунту (уступами, шахово-гребінчасте).

Для бульдозерів це:

  • використання спеціальних бокових відкрилок, спеціальних відвалів ящикової форми;

  • переміщення ґрунту одночасно 2–3 бульдозерами, які рухаються паралельно на відстані 0,3…0,5 м один від одного;

  • розробка і переміщення ґрунту по траншеях, які нарізаються на відстані 0,5 м одна від одної, з наступним видаленням перемичок;

  • влаштування на початку робіт поперечної траншеї на глибину 1 м, а перпендикулярно їй — поздовжньої траншеї: далі розробка ґрунту здійснюється шляхом зрізання ґрунту боковим краєм відвалу зі стінки поздовжньої траншеї з поступовим її розширенням.

Для грейдерів це:

  • збільшення ширини захвату і глибини різання, використання подовжувачів відвалу на легких ґрунтах, найбільш повне використання потужності двигуна машини;

  • зменшення числа холостих проходів і поворотів шляхом збільшення гону до 500…1000 м;

  • використання найбільших робочих швидкостей пересування машини.

Для канавокопачів це:

  • нарізка осушувачів до будівництва каналів вищого порядку; використання робочих ходів в обох напрямках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]