Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

Щільність снігового|сніговий| покриву|покривало| Рсн , кН

Місцевість

Щільність снігу в різні періоди зими

початок

середина

кінець

Відкрита

Вкрита чагарником і лісом

0,18

0,14

0,23

0,19

0,31

0,27

Якщо не відомий коефіцієнт теплопровідності ґрунту, то максимальна глибина промерзання ґрунту, не захищеного снігом, для будь-якого періоду зими і будь-якого географічного пункту складе:

| (11.5)

де А — коефіцієнт, що враховує спосіб утеплення ґрунту:

P = z t /1000; (11.6)

z — час охолоджування|охолодження| ґрунту, діб|; t — температура повітря (негативна) за час охолоджування ґрунту, С.

Значення середньомісячних зимових температур повітря, кількість морозних днів і величину середньої багаторічної висоти снігового покриву слід брати за даними найближчих метеорологічних станцій, а за відсутності таких — по кліматологічному довіднику.

Приклад.|зразок|. Визначити товщину утеплюючого шару з соломи для захисту глинистого ґрунту від промерзання на будівельному майданчику, розташованому в Луганську. Ґрунт передбачається розробляти в лютому.

Рішення:

1. Згідно з дод|. 23 [10] в Луганську, величина снігового|сніговий| покриву|покривало| складає Pсн| = 8 см; середня температура повітря Т — 4°| С|із|; число днів з|із| негативною|заперечний| температурою п19,8.

2. Згідно з дод. 24 [10] теплопровідність мерзлої глини = 2,75 Вт/(м–К); коефіцієнт, що враховує вплив снігового покриву на глибину промерзання грунту Сп = 0,5; коефіцієнт, що враховує ущільнення утеплюючих матеріалів транспортними засобами ут = 1,3.

Згідно з дод. 26 [10] Кут = 1,6. Товщина утеплюючого шару:

= 28 см.

11.2. Проект виробництва робіт в зимових умовах

Проект виробництва робіт (ПВР) є основним документом, по якому ведеться будівництво. Без розробленого й затвердженого проекту виконання робіт не можуть бути початі ніякі роботи на об’єкті.

Питання, що стосуються організації будівництва й виконання робіт на об’єкті, детально й всебічно проробляються у двох документах: проекті організації будівництва (ПОБ) і проекті виробництва робіт (ПВР), що виконують у строгій відповідності з «Інструкцією про порядок складання й затвердження проектів організації будівництва й проектів виконання робіт» (СН 47–97). Ця інструкція розвиває основні положення розділу ДБН «Організаційно-технічна підготовка до будівництва». Специфіка будівельних робіт, які виконуються у зимових умовах, відображається в спеціальному розділі ПВР.

Для особливо складних і вперше виконуваних у зимовий період робіт може складатися індивідуальний ПВР, що містить детально розроблений проект і проектні рішення з техніки безпеки й методи виконання робіт. У тому й іншому випадку у проекті виконання робіт повинні бути:

1. Календарний графік робіт, які виконуються у зимовий період. Графік повинен охоплювати всі роботи по підготовці будівельного майданчика й об’єкти, що будуються до зими, а також пристрій тимчасових споруджень, інженерних мереж й установок, відповідно до технології зимового виконання робіт.

2. Будівельний генеральний план площадки в масштабі 1:200 або 1:500 із зазначенням на ньому тимчасових споруджень, всіх мереж і комунікацій, складів, місць розміщення матеріалів, а також пристроїв й установок, призначених для обслуговування об’єкта в зимових умовах. При цьому обов’язково уточнюється розташування існуючих колодязів на позамайданчикових і внутрішньомайданчикових мережах водопроводу, каналізації, газо- і теплопостачання й робиться прив’язка їх до надійних орієнтирів.

3. Графіки поставки устаткування й завезення матеріалів, інструмента й пристроїв, а також надходження на об’єкт машин і механізмів, зв’язаних із графіками постачання будівництва всіма видами енергоресурсів (вода, пара, електроенергія й т.п.).

4. Технологічні карти на складні види робіт, прив’язані до конкретних умов даного майданчика на зимовий період, на інші роботи-схеми організації й методи виробництва з описом технологічної послідовності виконання робіт і розрахунком витрат праці й механізмів; якщо буде потреба виготовлення на об’єкті допоміжного інвентаря, нестандартних пристосувань, найпростішого устаткування й т.п. — відповідні робочі креслення.

5. Коротка пояснювальна записка, що містить техніко-економічне обґрунтування ухвалених рішень щодо методів виконання робіт у зимових умовах, розрахунки необхідної кількості енергоресурсів й опис стану кожного об’єкта будівництва до моменту розробки ПВР із метою визначення готовності їх і забезпечення фронту робіт на зимовий період.

При складанні календарного графіка впровадження робіт дуже важливо правильно пов’язати роботу не тільки спеціалізованих будівельних організацій, але й окремих бригад, зайнятих на тому або іншому технологічному процесі (при цьому строки початку робіт повинні погоджуватися зі строками поставки устаткування, машин і механізмів, а також надходженням матеріалів на об’єкт). У зимових умовах виконання робіт має особливо велике значення, тому що будь-яка непогодженість між виконавцями, будь-яке вимушене або непередбачене зволікання пов’язані з різного роду додатковими роботами, які, у свою чергу, збільшують строки будівництва. Для найбільшої наочності й постійного контролю за ходом будівництва складають сіткові графіки. У них шляхом відповідних розрахунків визначаються провідні або так звані розраховані критичні роботи, від виконання яких залежить закінчення всіх робіт на об’єкті.

Проекти виконання робіт на будівництво пускових комплексів, окремих будинків і споруд або видів робіт виконуються за робочими кресленнями на основі рішень, прийнятих у проектах організації будівництва. ПВР складається тією підрядною будівельною організацією, що виконує даний вид (комплекс) робіт, і затверджується головним інженером управління або тресту. До участі в розробці проектів виробництва робіт повинні залучатися безпосередні виконавці: бригадири, майстри, виконавці робіт. Для того, щоб можна було докладно ознайомитися із прийнятими методами провадження робіт, зробити відповідні заявки на пристосування, інвентар, матеріали, засоби малої механізації й т.п., а також підготувати необхідний фронт робіт на зазначений термін, ПВР повинен бути виданий на об’єкт не пізніше, ніж за два місяці до початку робіт.

Зимовим періодом у будівництві вважається пора року між датою настання стійкої середньодобової температури +5°С восени й датою настання такої ж температури навесні. Це пояснюється тим, що вже при температурі зовнішнього повітря +5°С виробництво багатьох видів робіт повинне вестися з дотриманням всіх правил зимового будівництва.

Робоче місце — це простір, у межах якого здійснюється будівельний процес. У межах робочого місця розміщуються машини й механізми для виконання робіт, складуються необхідні матеріали й вироби, де пересуваються робітники, що обслуговують машини й виконують окремі будівельні операції. Від правильної організації робочого місця багато в чому залежить продуктивність праці.

Раціональне складування матеріалів, що дозволяє скоротити втрати робочого часу на їхні додаткові перенесення й перекладки, добре продумане розміщення механізмів і машин у зоні робіт, зручні проходи й проїзди, чітке дотримання правил техніки безпеки — все це сприяє підвищенню продуктивності праці.

Захваткою називається частина зведеного будинку або споруди, на якій у певній технологічній послідовності виконується один будівельний процес або певний цикл робіт. Захваткою може бути секція, температурний блок і т.п. Захватка є робочим місцем однієї спеціалізованої або комплексної бригади, що виконує послідовний цикл робіт.

На рис. 11.1 наводиться поточний метод зведення підземної частини житлового будинку з розбивкою його на захватки. Тут же показана зона складування матеріалів. Пристрій монолітного ростверку здійснюється самохідною установкою на базі козлового крана вантажопідйомністю Q = 5 т.

Рис. 11.1. Зведення підземної частини будівлі методом захваток 1 — козловий кран Q = 5 т; 2 — арматурні каркаси; 3 — залізобетонні вироби; 4 — бадді; 5 — електрощит

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]