Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
484
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

14.4. Будівництво каналів дрібної зрошувальної та осушувальної мережі

Канали дрібної зрошувальної та осушувальної мережі швидко і дешево можна будувати за допомогою причіпних і навісних плужних канавокопачів і спеціалізованими екскаваторами-каналокопачами безперервної дії.

Канали дрібної осушувальної мережі можна будувати плужними канавокопачами при наступних умовах:

  • за відсутності збирачів — до влаштування;

  • за наявності збирачів — після їх влаштування.

Залежно від групи грунтів і їх вологості, наявності камінням і кореневих залишків дрібні осушувальні канали нарізають плужними канавокопачами за один або два проходи.

При наявності збирача осушувачі нарізають за один прохід у такому порядку (рис. 14.14). Трактор заднім ходом подає канавокопач в готовий збирач. Робочий орган канавокопача опускають на проектну глибину майбутнього осушувача, включають першу швидкість трактора і починають нарізку осушувача у бік від збирача на заздалегідь закріпленій трасі. У разі необхідності робочий орган канавокопача в процесі нарізки осушувача можна регулювати — заглиблювати або піднімати. Наприкінці осушувача робочий орган повністю піднімають над поверхнею землі в транспортне положення і трактор повертається знову для нарізки нового осушувача. Осушувачі нарізають за два проходи в наступному порядку. Перший прохід на трасі першого осушувача роблять від збирача, тобто від гирла проти ухилу осушувача (рис. 14.15). Вийнятий грунт розрівнюють бульдозером або грейдером уздовж брівки осушувача шаром товщиною 0,2 м, нарізаючи через кожні 25…30 м бульдозером водоскидні воронки.

Після першого проходу по трасі першого осушувача агрегат переходить на «хвіст» другого майбутнього осушувача і нарізає його до гирла, тобто по ухилу в бік збирача. Потім канавокопач повертається до гирла першого осушувача і робить по ньому другий прохід та переходить у «хвіст» третього майбутнього осушувача і т. д.

Планування укосів каналів може бути виконане за один прохід причіпними грейдерами. При нарізці осушувачів залишаються перемички, які в подальшому повинні бути ліквідовані. Для ліквідації перемичок і з’єднання осушувачів із збирачами використовують екскаватори з малою місткістю ковшів (0,15…0,35 м3) або тракторні скребки.

При відсутності збирача початок осушувача переносять за трасу майбутнього збирача. Нарізка осушувача за один прохід ведеться в наступному порядку (рис. 14.14 б). 3а трасою майбутнього збирача починають поступово заглиблювати робочий орган канавокопача при русі трактора до гирла осушувача і далі по трасі витримують проектну глибину. Наприкінці першого осушувача робочий орган канавокопача встановлюють у транспортне положення, агрегат розвертають на 180° і починають аналогічну нарізку наступного осушувача, але вже у зворотній бік, тобто в бік майбутнього збирача.

Рис.14.15. Технологічна схема роботи канавокопача при влаштуванні осушувача за два проходи: 1 – збирач; 2 – початок першого проходу; 3 – другий прохід вздовж першого осушувача; 4 – траси осушувачів.

При такому порядку нарізки осушувачів скорочуються холості пробіги агрегату, але дещо ускладнюється нарізка збирача поперек готових осушувачів.

Потрібно мати на увазі, що плужні канавокопачі, не забезпечені приладами автоматичного регулювання робочого органу, копіюють поверхню землі і надають дну осушувачів нерівності. Щоб витримати проектні ухили, трасу каналів попередньо вирівнюють бульдозерами або скреперами. Проте в надмірно зволожених грунтах порушена цілісність дернового покриву по трасі каналу знижує прохідність трактора з канавокопачем.

Канали дрібної осушувальної мережі прокладають спеціалізованими ескаваторами-каналокопачами безперервної дії за один прохід. Виходить готовий канал заданого профілю, що не вимагає зачистки укосів і інших доробок.

Будівництво каналів дрібної зрошувальної мережі плужними канавокопачами проводиться після підготовки траси. Траси дільничних зрошувачів планують під проектний ухил дна каналів. За допомогою бульдозерів, скреперів або грейдерів у знижених місцях відсипають грунтову подушку, а на підвищених ділянках зрізають і видаляють зайвий грунт (нарізають корито).

Дільничні зрошувачі нарізаються плужними канавокопачами в тому ж порядку, що й осушувачі, тільки зрошувачі сполучаються не з збирачами, а з внутрішньогосподарськими розподільниками (рис. 14.14).

Складніше будувати дільничні зрошувачі між існуючими каналами більшого порядку. Агрегат, нарізаючи дільничий зрошувач, не може наблизитися до одного з внутрішньогосподарських розподільників на відстань ближче 5…8 м. Ця ділянка допрацьовується за допомогою інших машин, наприклад екскаваторів з малою місткістю ковшів — 0,15...0,35 м3.

За умовами командування над зрошуваною територією дрібні зрошувальні канали з шириною по дну менше 1 м і глибиною менше 1,2 м часто доводиться будувати в напіввиїмці, у напівнасипу і в насипу. По трасі таких каналів до їх нарізки влаштовують корито або грунтову подушку. Ширина корита або подушки залежить від розмірів каналу. Подушку насипають пошарово, з ущільненням кожного шару. Грунт для подушки беруть з прилеглої до каналу смуги, зрізуючи шар товщиною 0,10...0,15 м, або із зовнішніх резервів з однієї або двох боків каналу.

Після відсипання подушки її гребінь планують грейдером під проектний ухил дна каналу а потім плужним канавокопачем нарізають зрошувальний канал.

Канали дрібної зрошувальної мережі прокладають спеціалізованими екскаваторами-каналокопачами безперервної дії за один прохід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]