Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_MEDU_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

120.Географічна структура зовнішньої торгівлі України

У 2010-2011 роках зовнішня торгівля України мала таку географічну структуру :

найбільшими імпортерами товарів та послуг з України були : РФ, Нідерланди, Німеччина, Польща. Китай, Туреччина, Білорусь, Молдова, Кіпр, США.

найбільшими експортерами товарів та послуг до України були :РФ, Білорусь, Німеччина, Угорщина, Швеція, Китай, Малайзія, Туреччина,ВБ, Кіпр.

Необхідно відмітити, що найбільшим зовнішньоекономічним партнером України є РФ. Також значну частину у експорті/імпорті займають країни Євросоюзу та Китай. Основними партнерами у торгівлі послугами у 2010-2011 рр. були Туреччина, Кіпр, РФ та ВБ.

Щодо основних статей експорту/імпорту, то можна виділити такі :

експорт – продукти рослинного та тваринного походження, мінеральні продукти,продукція хімічної промисловості, недорогоцінні метали та вироби з них.

імпорт – мінеральні продукти, продукти хімічної промисловості, полімерні матеріали, пластмаси, каучук, механічне обладнання, машини, устаткування.

121.Ліцензування в експортно-імпортній діяльності України

Ліцензія — належним чином оформлене право на експорт (імпорт) протягом установленого порядку визначених товарів або валютних засобів з метою інвестицій і кредитування. Ліцензування експорту й імпорту застосовується виходячи з загальнодержавних цілей, а саме: у випадку погіршення розрахункового балансу, збільшення зовнішньої заборгованості країни; у випадку порушення рівноваги по окремих товарах на внутрішніх ринках; у разі потреби забезпечення певних пропорцій між імпортною і вітчизняною продукцією; у відповідь на дискримінаційні дії інших держав; згідно з міжнародними угодами; порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності правових норм цієї діяльності (режим ліцензування запроваджується як санкція)

В Україні запроваджуються такі експортні (імпортні) ліцензії:

- генеральна - відкритий дозвіл на експортні (імпортні) операції по певному товару (товарах) та/або з певною країною (групою країн) протягом періоду дії режиму ліцензування по цьому товару (товарах); - разова (індивідуальна) - разовий дозвіл, що має іменний характер і видається для здійснення кожної окремої операції конкретним суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності на період не менший, ніж той, що є необхідним для здійснення експортної (імпортної) операції; - відкрита (індивідуальна) - дозвіл на експорт (імпорт) товару протягом певного часу (але не менше одного місяця) з визначенням його загального обсягу; - антидемпінгова (індивідуальна) - належним чином оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару (товарів), який є об'єктом антидемпінгового розслідування та/або антидемпінгових заходів; - компенсаційна (індивідуальна) - належним чином оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару (товарів), який є об'єктом антисубсидиційного розслідування та/або компенсаційних заходів;- спеціальна (індивідуальна) - належним чином оформлене право на імпорт в Україну протягом установленого строку певного товару (товарів), який є об'єктом спеціального розслідування та/або спеціальних заходів.

При цьому за кожним видом товару встановлюється лише один вид ліцензії.

Ліцензування експортно-імпортних операцій полягає в необхідності одержання дозволу, виданого державними органами, на здійснення зовнішньоторговельних операцій, експортних або імпортних, з певними товарами, які є в списках тих, хто ліцензується по імпорту або експорту. Перелічені вище ліцензії видає Мінекономіки України, а також у межах наданих ним повноважень - відповідний республіканський орган Автономної Республіки Крим, структурні підрозділи обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій . Рішення про встановлення режиму ліцензування і квотування зовнішньоекономічних операцій приймається Кабінетом Міністрів України з визначенням списку конкретних товарів, що підпадають під режим ліцензування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]