Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_ESS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
2.79 Mб
Скачать

1.Сутність концепції суспільного добробуту та її складові елементи Сутність теорії суспільного добробуту: за допомогою мікроекономічного інструментарію досліджує можливості забезпечення економічного добробуту членів суспільства в умовах загальної конкурентної переваги. Теорія базується на теоремах: 1) загальна рівновага на ринку є оптимальною по Парето; 2) економіка досягає оптимальності за Парето, коли є конкуренція за ресурси (за капітал та за початковий набір благ).

Ціннісні судження теорії добробуту: 1) суспільство – сума членів, задача яких максимізувати свою корисність; 2) ціль – максимізація добробуту; 3) загальний добробут можна досягти, якщо підвищити добробут кожного без погіршення добробуту одного з них. Тобто все суспільство буде задоволене навіть тоді, коли буде в добробуті хоча б один з його членів. Графік Правила добробуту: 1) стан оптимальний за Парето, коли попит=пропозиції та виконуються всі граничні рівності; 2) коли одна з граничних рівностей порушена, її можна покращити за допомогою державного втручання; 3) Принцип компенсації – застосування перерозподільчих процедур між субєктами. Варіанти зміни добробуту внаслідок урядової політики Графік

Складові: оптимум споживача, оптимум виробника. Оптимум споживача: умова ефективності обміну споживачів – дотичність їх кривих байдужості (крива, проведена по точках задоволення попиту по продуктах). Рівняння: MRSxyA=MRSxyB Оптимум за Парето – покращення ситуації однієї зі сторін неможливе без погіршення ситуації іншої. Крива контрактів – поєднання точок розподілу споживчих благ, що відповідатимуть критерію оптимальності за Парето. Коробка Еджуорта – спосіб задання розподілу благ Х та У між двома споживачами, який відображає стан ринку. Оптимум споживачів на ринках: MRSXYa=Px:Py=MRSXYb. Графік

Оптимум виробника: Ефективне використання ресурсів – по точках дотику ізоквант (Q). Визначення оптимуму фірми: MRTSKLx=MRTSKLy, де MRTS – гранична норма технологічного заміщення. Бюджетне обмеження для фірм – W(зар.плата) : R (%). Мінімізація витрат фірми: MRTSKLx=W:R=MRTSKLy Умова максимізації прибутків виробників: MCx:MCy=Px:Py Отже, загальна економічна рівновага: ефективний обмін для споживача MRSXYa=MRSXYb=Px:Py та максимальному прибутку за мінімальними витратами виробника: MRSXY=Px:PY=MCx:MCy=MRTSKL

2.Основні теореми суспільного добробуту

Теорія базується на теоремах: 1) загальна рівновага на ринку є оптимальною по Парето; 2) економіка досягає оптимальності за Парето, коли є конкуренція за ресурси (за капітал та за початковий набір благ).

3.Ринковий механізм координації та умови його неефективності

Умови неефективності ринку (провали ринку) – неспроможність ринкової системи виробити певні блага взагалі або забезпечити національне господарство ними в необхідній кількості. Причини провалів ринку: недостатність суспільних благ, наявність екстерна лій, недосконала конкуренція, асиметрична інформація в учасників. Суспільні блага – товари або послуги, що при наданні одному індивіду залишаються доступними для спільноти. Виробництво суспільних благ (графік):

Класифікація суспільних благ: 1) За споживчими властивостями: неконкурентність споживання та невиключеність споживання; 2) За джерелам фінансування: самофінансування та за рахунок дотацій; 3) За рівнем подільності: неподільні, подільні між невеликою групою та подільні між великими групами; 4) За ступенем чистоти: чисті та змішані. Неконкурентність у споживанні: споживання блага однією особою не впливає на кількість цього блага доступного для інших (вуличне освітлення, міські парки, радіомовлення). Невиключеність споживання: при наданні суспільного блага одному суб’єкту заборонити іншим людям його споживати неможливо або надзвичайно дорого (національна оборона). Проблема безбілетника – зловживання своїм становищем деяких осібв умовах великих розмірів групи, спрямоване на уникнення фінансування суспільного блага. Визначається податок Кларка (спосіб стимулювання економічних суб’єктів до чесного вивільнення свої переваг пр. прийнятті рішення щодо виробництва суспільного блага на виявлення осьового гравця). Осьовий гравець – той, чиє рішення щодо виробництва суспільного блага буде визначальним.

4.Негативні екстерналії та шляхи їх усунення

Екстерналії – блага, що зовні впливають на корисність агента, але породжені діяльністю інших гравців. Зовнішні агенти у цьому випадку не в змозі протидіяти, а їх втрати залишаються некомпенсованими.

Виникнення екстреналій (графік):

Інтерналізація екстерналій – спрямована на скорочення або усунення негативних зовнішніх ефектів за рахунок перетворення їх у внутрішні. Способи: на основі приватних переговорів між зацікавленими сторонами; зо допомогою державного втручання. Теорема Коуза – твердження про те, що переговори приватних агентів вестимуть до рішення ефективного за Парето в умовах добре визначених прав власності. Умови неефективності методу переговорів: високі трансакційні витрати, опортуністична поведінка, монополістичне становище одного з учасників, асиметричність інформації учасників, неефективна юридична або судова система, вплив на ситуацію більше ніж 1 екстерналія. Інтерналізація екстерна лій за допомогою державного втручання: 1.оподаткування, яке а) підвищує прив. втрати (РМС) до рівня суспыльних втрат (SMC). б) скорочує граничні вигоди (МВ) ініціатора екстерна лій. 2.субсидії, 3.квотування та ліцензування, 4.пряме регулювання. Інтерналізація через оподаткування (графік):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]