Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_61_vopros.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.03 Кб
Скачать

1.Шир й вуз визнач-я мен-нту,заг хар-и організ-й (о-ій) і склад-их успіху їхньої діял

У шир-у розум-і М-т - одночасно система наукових знань, мистецтва та досвіду, втілених у діяльності профес-их управлінців для досягн-я цілей організації шляхом викор-я праці, інтелекту та мотивів поведінки інших людей. у вуз-му розум-і М-т - процес планув-я, організації, керув-я та контролю організац-их ресурсів для результат-го та ефект-го досягн-я цілей організації. О-ія - група людей, діяльність яких свідомо координ-ся для досягн-я заг-ої мети або спільних цілей. Усі О-ії мають такі характер-и: 1)О-ії викор-ь такі види ресурсів: людські, фінансові, фіз.-і і інформ-ні. 2)О-ія є відкритою системою, може існувати лише у взаємодії з оточуючим середовищем. 3)розподіл праці в О-ії. Розподіл заг-ої роботи в О-ії на її складові частини- горизонт-е розподіл-я праці, а діяльность з координації роботи підрозділів і окремих виконавців у середині підрозділів – вертик-ий розподіл праці. О-ія вваж-ся успішною, коли вона досягає поставлених перед собою цілей. Складовими успіху при цьому виступ-ь: а)вижив-я, тобто можливість існув-я якомога довше;б)результат-ь і ефект-ь.

2.Визнач-я основних функцій (ф-ій) м-у й їх взаємозв’язку в межах циклу м-у

Виділ-ь такі основні ф-ії М-у: 1)планув-я; 2)організація; 3)керув-я; 4) контролю. Зазначені ф-ії М-у викон-я у певній послідовності, яка й утвор поняття «цикл М-у». Цей підхід до розум-я циклу М-у не означ, що процес управл-я носить дискретний характер. Реально у роботі менеджера постійно сполуч-я перелічені ф-ії М-у. Планув-я - процес визнач-я цілей діяльності організ-ії та прийн-я рішень щодо шляхів їх досягн-я. Прийняті в процесі її реаліз0ії ріш-я визнач-ь характер здійсн-я всіх інших ф-ій управл-я. Організ-ія – ф-ія управл-я, в межах якої здійсн-я розподіл робіт поміж окремими робітниками та їх групами та узгодж-я їх діяльності. Реалізація цієї ф-ії здійсн-я у процесі організ-ії діяльності - це процес, за доп-ою якого керівник усуває невизначеність, безладдя, плутанину та конфлікти поміж людьми щодо роботи або повноважень і створює середовище придатне для їх спільної діяльності. Керув-я - поведінка керівника щодо підлеглих, через яку здійсн-я вплив на робітників організації. Контроль - процес забезпеч-я досягн-я цілей організації шляхом постійного спостереж-я за її діяльністю та усун-я відхилень, які при цьому виникають.

3.Гол ознаки діяльн-і менеджера (м-а), хар-а діял-ті, вимоги до якостей м-ів різних рівнів управл-я

Головні ознаки діяльності менеджера: 1)М-р керує роботою одного або кількох співробітників організації; 2)М-р управляє частиною або всією організ-єю, в якій він працює; 3)М-р отримує певні повноваж-я та приймає в межах цих повноважень ріш-я, які будуть мати наслідки для інших співробітників організації. Тобто, М-р - це людина, яка займає постійну керуючу посаду, наділена повноваж-ми і приймає в їх межах ріш-я за певними видами діяльності організації. У залежності від того, скількома компонентами (сферами) організації управляє М-р розрізн-ь рівні меседж-ту: 1)вищий; 2)середній; 3)нижчий. На вищ. рівні формул-я місія та встановл-я організ-і цілі, визнач-я загально-корпоративна стратегія та осн. задачі щодо її реалізації, приймаються ріш-я щодо виходу на нові ринки, випуску нової продукції, залуч-я інвестицій, напрямків досліджень та розробок. Сер. рівень є відповідальним за розробку та реалізацію операт. планів та процедур впровадж-я тих рішень, які були прийняті вищ. керівництвом організації. М-и сер. рівня самостійно визнач-ь: скільки необхідно найняти нових робітників; яке нове обладь-я придбати; як викор-ти ЗМІ для реклами. М-и ниж. рівня координ-ь діяльність операц. виконавців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]