Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_61_vopros.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.03 Кб
Скачать

53.Види управ-о контролю за крит-єм часу здійсн контр-их опер-ій (сутн,перев,недод)

За критерієм часу здійсн-я контрол-их операцій виділ: 1)Випередж-ий контроль спрямив-ий на контроль “входів” у систему і здійсн-я ще до поч-у трансформаційного процесу. Завд-явідслідков-и якість та/або кількість “вхідних” ресурсів в організацію (фіз, людських, інформац-их, фін) перш ніж вони стануть частиною системи організ-ії. Мета: запобіг-я ситуаціям, які здатні завдати шкоду орг-ції, а не “лікувати” такі ситуації. 2)Поточний контроль здійсн-я безпосередньо в ході трансформац-о процесу. Ґрунт-я на вимір-і фактичних резул-ів діяльності і операт-у реагув-і керівника на відхил-я, що виник-ь. Існує розрив у часі між моментами виникн-я відхил-я від стандартів трансформац-о процесу і коригуючими діями менеджера., але такий розрив є min. Дозволяє з’ясувати причини відхилень і тому широко викор-я в процесі управл-я. 3)Заключний контроль провод-я вже після заверш-я трансформац-о процесу. Об’єктом є “виходи” з організ-ії. Осн-ий недолік - констатація відхилень від стандартів на завершал-у етапі, коли збитки вже наявні. Але для багатьох видів діяльності – це єдиний можл. вид контролю.

Ефект-ть заключного контр. нижча проти випереджаючого та поточного. Заключний контроль виконує ф-ії: 1.забезпеч отрим-я інформації для удосконал-я планув-я у майбутньому; 2)дозвол побудувати ефект-у систему мотивації.

54.Пар-ри ефект сист-и контр-ю. Зміст пон-я “дисфункц ефект сист контр”,зас-и подол

Ефект-а система контролю має відповідати певному набору критеріїв, серед яких можна визнач: 1.Точність-система контролю, яка генерує неточну інформацію, призводить до управл-их помилок і зайвих витрат зусиль. 2.Своєчасність-найкраща інформація мало чого варта, якщо вона не надійшла своєчасно. 3.Економ-ь означ, що результати здійсн-я контролю повинні бути більшими за витрати, пов’язані з його впровадж-ям.4.Гнучкість-система контролю повинна бути спроможною врахов-и зміни та вміти пристосов-я до них. 5.Зрозумілість- система контролю, яку важко зрозуміти, може бути причиною помилок підлеглих і навіть ігнорув-я ними самого контролю. 6.Обґрунтов-ь критеріїв-стандарти в системі контролю мають бути обґрунтов-и. Завищені стандарти зниж-ь мотивацію. 7.Стратег-а спрямив-ь-контроль має концентр-я: на відхил-ях, що трапляються найчастіше або завдають найбільшої шкоди; на факторах, які піддаються впливу менеджера 8.Особлива увага виняткам. 9.Численність критеріїв-викор-я кількох критеріїв контролю забезпеч подвійний позит-ий резул-ат.10.Підтримка кориг-их дій-система контролю має підказ-и, які саме коригуючі дії можна запровадити для виправл-я ситуації. Дисфункціон-ий ефект системи контролю зумовлює неумисні зриви в поведінці людей. Для подол-я цього ефекту Потрібно ретельно спроект-и систему контролю з урахув-ям подібних ефектів, інакше вона спрямовув-е діяльність співробітників на те, щоб добре виглядати лише під час провед-я контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]