Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_61_vopros.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.03 Кб
Скачать

55.Визн пон-я “лідер-о”.Співвіднош катег-ій “вплив”,“влада”, “повноваж”, “лідерство”.

У кожній організ-ії здійсн-я поділ праці, у процесі якого менеджери отрим-ь повноваж-я. Існують різні способи права впливати: від жорсткого автократичного до найменшого ліберального утруч-я в діял-ь підлеглих. Кожний з цих способів має право на існув-я і широко викор-ся на практиці. Для розум-я сутності лідерства важливо спочатку усвідомити сутність таких категорій: повноваж-я; вплив; влада. Повноваж-я явл-ь собою формально санкціоноване право впливати на поведінку підлеглих. Вплив - така поведінка однієї особи, яка вносить зміни в поведінку іншої. З точки зору управл-я важливим є не вплив узагалі, а такий вплив, який забезпечує досягн-я цілей організації. Можливість вплив-и на поведінку інших людей і наз владою. Чим відрізн-я категорії “повноваж-я” і “влада”? Влада лише частково визнач-я повноваж-и. Повноваж-я дають керівникові владу над підлеглими. Проте і підлеглі мають владу над керівником. Він залеж від них у питаннях отрим-я необхідної для прийняття рішень інформації; встановл-я неформальних контактів із працівниками інших підрозділів; здійснення впливів, які підлеглі можуть чинити на своїх колег тощо.

56.Хар-а осн форм влади та впливу, їх переваги і недол як інструментів лідирув-я

Осн форми влади: Влада, яка баз-я на примуш-і-виконавець вірить, що керівник має можлив-ь покарати Влада, яка баз-я на винагороді-виконавець вірить, що керівник має можливість задовол-и його життєві потреби. Експертна влада-виконавець вірить, що керівник володіє спец-ми знаннями. Еталонна влада (влада прикладу)-хар-и або власт-і керівника настільки привабливі для виконавця, що він хоче бути схожим на нього. Традиц-а влада -виконавець вірить, що керівник має право віддавати накази і його обов’язок-викон-и їх. Осн засобами впливу є перекон-я й залуч-я до участі. Перекон-я ґрунт-я на владі прикладу та владі експерта, але відрізн-я від них тим, що виконавець повністю усвідомлює, що робить і чому. Отримавши згоду, керівник чинить сильний вплив на потреби виконавця у повазі. Залуч-я до участі. Керівник у цьому випадку лише спрямов зусилля підлеглого і сприяє вільному обміну інформ-ю. Процес впливу у цьому випадку здійсн-я краще завдяки тому, що люди, більш старанно працюють для досягн-я мети, яка була сформул-а за їх участю. Повноваж-я, вплив і влада є інструментами управл-я. Як такі їх можна застосов-и по-різному. Результат-ь управл-я залежить від способу реалізації менеджером наданих йому повноважень для досягнення цілей організації.

57.Порівн хар осн підходів у теор лідерства(сфери дослід;резул,здоб і недол

Виділ 3 підходи: 1)підхід з позиції особ-их якостей керівника; 2)поведінковий підхід; 3)ситуац-ий підхід. В основу теорії особистих якостей керівника покладено ідею, що кращі з керівників мають певну сукупність заг-их для них особ-их якостей. Осн завд-ями цього підходу є:1)визнач-я сукупності особ-х якостей, які забезп-ь успіх в управл-і; 2)визнач-я способів вихов-я таких особ-их якостей. Резул-ом є такі спільні характеристики: рівень інтелекту; рівень спец-их знань; здоровий глузд; відповідальність; ініціативність; впевненість у собі. Проте резул-и досліджень засвідчили, що:1)не існує певної сукупності особ-их якостей, які притаманні усім успішним керівникам; 2)один і той самий керівник демонстрував у різних ситуаціях різні особисті якості; 3)людина не стає керівником, лише завдяки тому, що вона володіє деяким набором особистих якостей. Поведінковий підхід. Результ-ь управл-я визнач-я тим, як керівник поводить себе зі своїми підлеглими. Тобто спир-я на стиль керув-я. Фактори поведінки керівника: -особ-і якості керівника; -особ-і якості підлеглих; - завд-я та дії, які вони викон-ь. Внаслідок цього дуже важко окреслити чіткі межі того або іншого стилю керув-я. Метою суч-их ситуаційних теорій лідирув-я є визнач-я особ-их якостей менеджерів і стилів керування, які щонайкраще відповідають певним ситуаціям. Це означає, що стиль керування має змінюватися в залежності від конкретної ситуації, тобто керівник повинний вміти вести себе по-різному за різних обставин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]