Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_61_vopros.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.03 Кб
Скачать

33.Сутн-а хар осн елемен-в організ процесу

Організ-а діял-ь–процес усун-я керівником невизнач-ті між людьми щодо роботи/ повнов-нь і створ-я середов-а, придатного для їх спільної діял-ті.Осн-і складові організ-го процесу(діял-і): а)поділ праці -поділ заг-ої роботи на окремі складові частини, достатні для викон-я окремим праців-м відповідно до його кваліф-ї і здібностей; б)департаменталізація-групув-я робіт і видів діял-ті у певні блоки (підрозділи: групи,відділи,цехи, вир-ва); в)делег-ня повноважень –підпоряд-ня кожного підрозділу керівникові,який отрим необхід повноваж-я;г)встанов-я діапазону контролю -визнач-я кіл-ті працівників, підлеглих даному менеджерові; д)створ-я механізмів координаціїзабезпеч-я вертик-ї і горизон-ї координ-ї робіт і видів діял-ті.Наочно можна представити діапазони можливих рішень в межах організ-ї діял-ті.

Кінцевим резул-ом організ-ї діял-ті є вибір певної позиції у діап-х всіх елементів організ-ї діял-ті.Такий вибір у підсумку і формує організ-у структуру.

38.Хар методів перепроект робіт в організ

З розв-ом і удосконал-м вир-ва все більш почали вияв-ся негативні сторони спец-ції. Виникла потреба змінити традиц-у спрям-сть проект-ня робіт.З’явився термін “перепроект-я (реорганіз-я) робіт”. Існують такі методи перепроект-я робіт: 1.Ротація робіт – переміщ-я працівників через певні проміжки часу з 1єї роботи на іншу.Ротація робіт може бути горизонт-ю і вертик-ю.Переваги:-накопич-ся досвід у суміжних сферах;-усув-ся одноманіт-ть і монотон-ть; -покращ-ся розум-я інших видів діял-ті. 2.Формув-я роб-х модулів –ротація у відносно короткі проміжки часу, напр- впродовж 1го роб-о дня. 3.Розшир-я роботи –горизонт-е розшир-я роботи за рахунок збільш-я кіл-ті операцій і скороч-я частоти повтор-я циклу роботи. 4.Збагач-я роботи -процес підвищ-я зміст-ті роботи.Збагач-я роботи здійсн-ся шляхом: -встанов-я зворот-о зв’язку; -навчання (підвищ-я кваліф-ї); -самост-о опрацювання графіків роботи; -зменш-я ступеня контролю.5.Використ-я альтернат-х графіків роботи.Варіанти: -“стислий робочий тиждень” (програма 4-40,тобто 4-добовий 40-годинний робочий тиждень); - “гнучкий час” (працівник має можливість в певних межах змінювати час початку і закін-ня роб-го дня).

34.Осн-і резул-и дослідж-ь впливу технол-ії на організ-у структуру (дослід-я Вудворд).

Технологія-процес перетвор-я входів в організ-ю (ресурсів) у виходи.Дослід-ня, пов’язані із вивч-м взаємозв’язків "техн-структура",проводилися Дж.Вудворд, і було визначено 3 типи технологій:-1не вир-во,-масове вир-во,-процесне вир-во.

Резул-и досліджень дозволили зробити такі висновки:1.існує тісний зв’язок між типом технології і організ-ю структурою.2. ефект-ть діял-ті організ-ї залежить від того, наскільки структура фірми відповідає використ-ній технології.Отже, не існує "ідеальної" організ-ї структури фірми. Органічний принцип побудови організ-ї структури сприяє ефект-й роботі організ-й,які використ-ть технології 1го і процес-о вир-ва, а бюрократ-й (механіст) принцип підходить для організ-й з технологією масового вир-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]