Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_61_vopros.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.03 Кб
Скачать

7.Порівн-на хар-ка осн-их моделей прийн-я управл-ких рішень:сутн-ь, базові поняття і сфери застосув)

Виділ-ь такі осн-і моделі прийняття управл-их рішень: 1)клас-а модель: Сутність: особа, що приймає ріш-я: -має повну інформацію щодо ситуації прийняття рішення; -має повну інформ-ію про всі можливі альтернативи та їх наслідки; -має раціон-у систему упорядкув-я переваг за ступенем їх важливості; -завжди має на меті максимізацію кінцевого результату. Базові поняття: раціонал-ь. Сфери застосув-я: прийняття програмних рішень; достатність необхідної інформації. 2)поведінкова модель: Сутність: особа, що приймає ріш-я: -не має повної інформації про ситуацію прийняття ріш-я; -не має повної інформації про всі можливі альтернативи; -не здатна або не схильна передбачати наслідки реалізації кожної альтернативи. Базові поняття: обмежена раціонал-ь; досягн-я задовол-сті.Сфери застосув-я: обмежен-ь або відсутність інформ-ії. 3)ірраціон-а модель: Сутність: рішення прийм-я без дослідж-я альтернатив. Сфери застосув-я:розв’яз-я принцип-о нових проблем, що важко виріш-я; виріш-я проблем в умовах дефіциту часу; достатність влади для нав’язання свого рішення.

8.Порівн-а хар-ка інтуїт-ої(і) й раціон-ної(р) технологій прийн-я рішень (послідов-ь і зміст осн-их етапів, переваги та недол-и, сфери застосув)

Найпрост-ю технол-єю прийн-тя рішень є І, яку можна пердставити так: 1)Реєстрація змін;2)Селекія рішень, які містить пам’ять суб’єкта упр-ня;3)Прийняття рішення. За І-ї технології досвід прийн-тя рішень в аналог-их ситуаціях, що накопичив даний суб’єкт управл-я й визнач саме рішення. Якщо у мин-му накопиченому досвіді суб’єкта управл-ня не було прийнято аналог-их рішень, імов-ть прийняття помилкового рішення зростає. Перевага і технології полягає у швидкості прийн-я рішень, а осн-ий недолік – у значній імов-ті помилки. Застосов-ся, коли немає достатьньо часу для детального обгрунту-ня прийн-я рішення. Модель Р технології прийняття рішень можна представити так: 1)Діагноз проблеми(*виявл-я й опис проблемної ситуації, *втановл-я мети вирішення проблемної ситуації, *ідентифікація кри-теріїв прийняття ріш-ня); 2)Накопич-я інфор-ї з проблеми;3)Розробка альтер-их варіантів;4)Оцінка альтер-их варіантів; 5)Прийняття рішень. Переваги Р технології: ріш-ня прийм-ся науково-обгрун-им шляхом, який дає підстави макс-но мінім-ти імов-ть помилки. Внаслідок того, що проводиться діагноз проблемної ситуації, внаслідок всебічного обгрун-ня найліпших варіантів серед можливих альтер-ив можливо отримати ріщення, яке буде найефек-им за інші саме у даній ситуації. Недолік Р технології - вона вимагає багато часу для прийняття рішення. Застосов-я, коли є достатньо часу для аналізу ситуації, розробки альтев та обгру-ня ріш-ня.

9.Послід-ь оцінки альтерн-их варіантів в процесі прийн-я управл-х рішень, навести прикл відбору альтерн-ив з викор відповідних критеріїв їх оцінки

Зміст полягає у перевірці кожної знайденої альтерн-ви за критеріями: 1)реалістич-ь-можливість її здій-ня взагалі з урах-ням зов-іх обставин, не залежних від самої орган-ії. Зовн. чинники(юрид-і обмеж-я;можлив-і існ-их технологій; морал-і та етичні норми) часто обмеж-ь кіл-ть прийнятних альтернатив. 2)відповідність ресурсам, які має у своєму роз поряд-ні орган-ція; 3)прийнятність наслідків реалізації альтернат-и. Результат реал-ії альтер-ви у заг. випадку–багатомірне явище. Вона призводить до наслідків як пов’язаних, так і не пов’язаних з досягн-ям встановленої мети. Якщо в процесі прийн-я рішення не приймат-ся до уваги такі наслідки, можна отримати результат, який повністю нейтралізує очікуваний ефект. Тому в процесі виявл-я можливих наслідків реалі-ії кожної альтер-ви необхідно врахов-и: -не тільки основні, але і побічні резул-и; - не тільки безпосередній період реалізації альтер-ви, але і майб-ні періоди. Послідовність оцінки альтер-их варіантів у процесі прийн-я рішень: 1.Чи є альтер-ва реаліс-ою? 2.Чи відповід вона можливостям орг-ії? 3.Чи є прийн-ми наслідки її реалізації? 4.Зберіг-я для розгляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]