Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_MEDU_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

64.Які механізми та інструменти використовують українські підприємства при виході на міжнародні ринки

У сучасних умовах гло-

балізації світової економіки гостро відчувається процес посилення конкуренції наміжнародних ринкахзбуту, що висуває все більш жорсткі вимоги до розвитку підприємств, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. У зв'язку із цим набуває актуальності необхідність використання маркетингових технологій, насамперед стратегії виходу на міжнародні ринки збуту, з метою зниження загроз зовнішнього середовища, підвищення конкурентоспроможності та прибутковості підприємства.

65.Особливості розвитку фондового ринку України

Фондовий ринок є невід’ємним та важливим елементом фінансової системи ринкової економіки. Відтак, становлення ефективного та дієвого фондового ринку є також важливим етапом завершення трансформації вітчизняної економіки. В Україні фондовий ринок формально існує вже понад 15 років, з часу прийняття Закону України «Про цінні папери та фондову біржу». Особливостями вітчизняного фондового ринку є: суттєве превалювання неорганізованого ринку над організованим, що негативно позначається на прозорості фондового ринку, що відлякує іноземних інвесторів; наявність кількох торгових площадок, на яких здійснюються торги цінними паперами, що ускладнює контроль над операціями з цінними паперами та розповсюдження інформаційних індикаторів щодо кількісних та якісних параметрів операцій з цінними паперами; низька ліквідність; мала кількість цінних паперів, якими торгують на біржі, обмежена кількість інструментів фондового ринку; учасники фондового ринку маніпулюють цінами з метою завищення вартості чистих активів інвестиційних фондів; незавершеність формування інституційної інфраструктури фондового ринку, її низька якість; низька капіталізація; недостатній захист прав інвесторів; висока волатильністю порівняно з розвинутими фондовими ринками, підвищений рівень систематичних і несистематичних ризиків високий рівень залежності від зовнішніх кон’юнктурних коливань на світових фінансових і товарних ринках.

Хоча процес інституційного становлення, набуття необхідних якісних параметрів ринку ще далеко не завершений. Однак на даному етапі свого розвитку український фондовий ринок має сформовану систему обігу ЦП, розвинуті контролюючі органи та органи захисту прав акціонерів. Слід також підкреслити достатньо високий рівень розвиненості його інфраструктури, що є суттєвим кроком нашої країни у становлення ринкових відносин та формування відповідних економічних механізмів. Типи представлених суб'єктів повністю відповідають світовій класифікації, тому подальший розвиток фондового ринку України лежить у площині удосконалення їх функціонування.

За останні два десятиліття на світовому фінансовому ринку загалом і на міжнародному ринку цінних паперів зокрема, відбулися значні структурні зрушення, які докорінно змінили умови та особливості їх функціонування. Безпрецедентне для сучасної фінансової історії зростання міжнародних випусків цінних паперів. Протягом останніх десяти років щорічний обсяг міжнародних емісій цінних паперів зріс понад шість разів. Причому найбільше - завдяки міжнародній емісії звичайних акцій: їхній щорічний обсяг збільшився майже у 20 разів. Через концентрацію глобальної пропозиції капіталу міжнародний ринок цінних паперів останніми роками посів провідне місце серед основних сегментів світового фінансового ринку. Завдяки стрімким перетворенням, що спостерігаються на ринку цінних паперів, він почав відігравати й роль головного структуроутворюючого фактора розвитку світової фінансової системи. Визначивши основні чинники якісних перетворень світового фондового ринку, активні інновації у галузі похідних фінансових інструментів, зростання долі ринків цінних паперів у процесі перерозподілу суспільного грошового капіталу, створення безперервно діючих міжнародних систем електронної біржової торгівлі, зростання зв’язків між національними фінансовими системами і лібералізація руху капіталу, вітчизняний фондовий ринок має гарний досвід для свого майбутнього ефективного функціонування.

На сьогодні фондовий ринок України розвивається і розширює сферу своїх можливостей. Від часу набуття Україною незалежності та початку формування ринкової економічної системи країни безперервно йшов процес створення фондового ринку. Враховуючи той факт, що майже сторіччя економічна система країни функціонувала як така, що не мала ринку приватного капіталу, а весь обіговий капітал був сконцентрований в особі єдиного власника - держави, формування та перехід до цивілізованого ринку приватного капіталу, вищою формою якого є організований фондовий ринок, - досить складний процес. Він потребує ретельного економічного аналізу і створення власної теоретичної бази функціонування цього сегменту економіки.

Вітчизняний фондовий ринок вже пройшов декілька складних етапів свого розвитку. Сьогодні ж світову першість за швидкістю виходу фондових ринків регіонів і груп країн з нинішньої біржової кризи закріпила за собою Україна. На негативному зовнішньому тлі український ринок акцій демонструє стабільну висхідну динаміку, яка спостерігається вже сьому сесію поспіль. При цьому значний приріст індексам забезпечує істотне підвищення котирувань цінних паперів всього декількох емітентів. Так, 9 березня 2010 року Україна стала світовим лідером за темпами зростання національного фондового ринку.За підсумками 2009 року фондовий ринок України в період економічної кризи показав зростання, незважаючи на зниження на початку і в кінці року. За останні 12 місяців головний український біржовий індекс ПФТС збільшився майже на 400%. Обсяг випусків акцій, зареєстрованих Комісією протягом 2009 року, збільшився порівняно з 2008 роком у 2 рази та становив близько 102 млрд. грн. (у 2008 році – 46,14 млрд. грн.). Обсяг випусків акцій, зареєстрованих Комісією, у тому числі, збільшився за рахунок реєстрації випусків акцій банківськими установами з метою збільшення ними статутного капіталу (61% від загального обсягу). Підприємствами зареєстровано понад 200 випусків облігацій підприємств на загальну суму 9,55 млрд. грн., що порівняно з 2008 роком менше на 21,8 млрд. грн. або менше у 3 рази (2008 рік – 31,35 млрд. грн.). Облігації підприємств є вагомим інструментом залучення інвестицій у виробництво, що дуже поширений на світових ринках цінних паперів. Тому відновлення використання облігацій підприємств стало однією з головних подій останніх років на фондовому ринку України.

Також, слід наголосити, що найширше Україна представлена саме на міжнародному ринку облігацій. Міжнародний ринок облігацій становить інтерес для українських суб'єктів насамперед як потужне джерело залучення позичкового капіталу. Так, за останні роки з метою покриття дефіциту бюджету вітчизняними емітентами було здійснено випуск та розміщення єврооблігацій на суму 1,115 млрд. дол. США із середнім терміном 4,4 року та середньою відсотковою ставкою 8,17 %. недостатня ефективність діяльності інститутів спільного інвестування, хоча аналізуючи тенденції розвитку зазначених інститутів, слід наголосити на поступовому зростанню обсягів їх операцій, так, станом на 01.01.2009 ДКЦПФР зареєстровано випусків інвестиційних сертифікатів (далі – ІС) пайовими інвестиційними фондами на суму 139,4 млрд. грн. Порівнюючи обсяги випуску ІС за останні роки слід відзначити, що у 2008 році Комісією зареєстровано 350 випуску ІС на суму 65,37 млрд. грн., для порівняння, у 2007 р. цей показник складав 261 випуски ІС на суму 31,12 млрд. грн., тобто коефіцієнт зростання дорівнює 1,34 та 2,1, відповідно. Зокрема, за останні 3 роки темп зростання випуску інвестиційних сертифікатів пайовими інвестиційними фондами склав 394 разів. Зростання уваги до розвитку інститутів спільного інвестування, обумовило зміни в розподілі випусків фінансових інструментів на фондовому ринку України. Ще з початку 2010 року фондовий ринок України виріс на 59%. протягом п'яти останніх років на фондовому ринку Україні спостерігалася тенденція зростання або ж падіння з відхиленнями в більш ніж 40%. З 2005 року по кінець 2009 року український ринок продемонстрував стабільне зростання поспіль за три роки (з 2005 по 2007), потім був і рік падіння в часи світової фінансової кризи в 2008 році і подальшого відновлення за 2009 рік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]