Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_MEDU_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

97.Особливості зовнішньої заборгованості України та сучасний стан зовнішнього боргу України

Зростання рівня нагромадження зовнішньої заборгованості в Україні та значна питома частка ресурсів, які відволікають на його обслуговування, зумовлюють дедалі гостріший характер проблеми зовнішньої заборгованості. Наявність державного боргу, його розміри, розміщення і методи погашення прямо чи опосередковано впливають на всі сторони економічного життя країни. Валовий зовнішній борг країни включає всі види заборгованості резидентів України перед нерезидентами, які класифікуються: - за чотирма основними секторами економіки – сектор державного управління, органи грошово-кредитного регулювання, банки, інші сектори;

- у розрізі початкових термінів погашення – коротко- та довгострокові; - у розрізі фінансових інструментів – боргові цінні папери, торгові кредити, кредити, валюта і депозити, інші боргові зобов’язання та зобов’язання за кредитами підприємств прямого інвестування Динаміка зовнішнього боргу України у 2010 році визначалася: • значними обсягами чистих зовнішніх залучень Уряду (7.1 млрд. дол. США) та довгострокових залучень реального сектору економіки (3.5 млрд. дол. США); • суттєвим накопиченням короткострокового боргу інших секторів за торговими кредитами і простроченою заборгованістю (4.5 млрд. дол. США); • скороченням довгострокових зобов’язань українських банків перед нерезидентами (2.5 млрд. дол. США) Обсяг короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення протягом року збільшився на 8.5 млрд.дол.США та на кінець 2010 року становив 47.3 млрд. дол. США. Рівень його покриття міжнародними резервами на кінець року зріс до 73% (на початку року він становив 68%). На кінець 2010 року обсяг валового зовнішньогоборгу України сягнув 117.3 млрд. дол. США (85.7% відВВП), збільшившись протягом звітного року на 13.9млрд. дол. США (на 13.5%).Протягом 2010 року за рахунок операцій, що відображаються у платіжному балансі, зовнішній борг збільшився на 15.6 млрд. дол. США; за рахунок впливу курсової різниці та інших змінень – скоротився на 1.7 млрд. дол. США. Більше половини приросту (60.8%) валового зовнішнього боргу в 2010 році сформувалося в секторах державного управління та грошово-кредитного регулювання. Зовнішні зобов’язання цих секторів зросли на 8.5 млрд. дол. США (на 35.3%) до 32.5 млрд. дол. США (23.7% від ВВП).

98.Шляхи вирішення боргової проблеми України

Боргова проблема України на тлі інших країн не виглядає трагічною. Але виникає питання спрямування запозичених коштів, що дає привід говорити про невизначеність конкурентних перспектив української економіки. Тенденція до збільшення заборгованості призводить до підвищення ризиків з ціновою компенсацією, що негативно позначається на вартості запозичених коштів. Шляхи оптимізації боргової політики: Здійснення ефективного розподілу залучених коштів (не на погашення боргу, а забезпечення економічного зростання); Стимулювання тих секторів економіки, що можуть забезпечити швидкими темпами прискорення соціально-економічного розвитку країни (інформаційно місткі сектори); Враховування досвіду антикризових програм зарубіжних країн з адоптацією механізму їх реалізації до української економіки; Забезпечення зростання попиту, - в першу чергу на інновації, - з боку вітчизняного виробництва, Розробка механізму моніторингу та фінансування найважливіших прикладних досліджень і розробок та впровадження їх у виробництво. Одним з методів зниження боргового навантаження є викуп боргових зобов’язань держави на вторинному ринку, з дисконтом за іноземну валюту. Для цього можуть використовуватися як офіційні валютні резерви країни, так і кредити міжнародних фінансових організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]