Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_MEDU_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

42.Місце міжнародних технологічних послуг в структурі міжнародних послуг України

Міжнародні технологічні послуги є різновидом торгівлі послугами.

Міжнародна передача технологій має наступні комерційні форми:

  • продаж патентів та ліцензій;

  • спільне проведення наукових розробок;

  • науково-виробнича кооперація (інжиніринг, франчайзинг);

  • портфельні інвестиції, лізинг;

  • продаж технологій у матеріальному вигляді (устаткування) тощо.

Експорт послуг з України 2010р. збільшився на 22%, серед них роялті та інші ліцензійні послуги склали 39,5 млн. дол. (тобто 0,34 %). За 3 роки експорт технологічних послугпослуг за вартістю зріс в 4 рази.

Висновки:

- експорт технологічних послуг з України активно зростав за вартістю, але в структурі послуг він все одно займає незначну частку, яка зростає дуже повільно;

- частка технологічних послуг в імпорті послуг України, навпаки, зменшується. Але тим не менш, повільно зростає за вартістю;

- отже Україна активніше експортує технологічні послуги, аніж ввозить їх, що свідчить про позитивний розвиток даних технологій всередині країни;

- але повільне зростання імпорту технологічних послуг є негативною рисою – повільніше зростатиме виробництво технологічних товарів в Україні.

43.Участь України в сучасних проектах МНТС

Україна має значний потенціал високотехнологічних галузей промисловості. Вона посідає чільне місце серед провідних країн світу (після США, Росії, Франції, Китаю) у космічній галузі. Підтвердженням цього є участь України в ряді міжнародних проектів: Sea Launch; створення Міжнародної космічної станції; спільний з РФ проект модернізації міжконтинентальної балістичної ракети СС-18 («Сатана»); спільний з Бразилією та Італією проект пусків модернізованого ракетоносія «Циклон-4» з бразильського космодрому тощо. Україна є також однією з дев'яти держав світу, які проектують та будують літаки військово-транспортної авіації. Сильними є позиції національного літакобудування у створенні вантажних транспортних літаків. З часів СРСР в Україні створена суднобудівна база, яка вважалася однією з найпотужніших в Європі. Нині суднобудівна галузь України налічує понад 100 заводів, в т.ч. 11 базових суднобудівних підприємств. Україна має відчутні успіхи в експорті зброї та військово-технічних послуг: починаючи з 1997р., вона впевнено посідає місце в десятці світових експортерів

  1. Україна та Румунія. Міжнародний проект “NEURON” (- задля розвитку прикордонних регіонів України та Румунії)

Проект розпочав свою роботу в серпні 2008 року, до реалізації якого залучені українські партнери,  а саме Івано-Франківська та Закарпатська обласні державні адміністрації та закарпатська громадська організація Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку “МАІРР”. 

Головною метою проекту є створення мережі для інтеграції, координації та моніторингу місцевих стратегій розвитку, здатної контролювати новий цикл стійкого розвитку прикордонних території повіту Марамуреш, Закарпатської та Івано-Франківської областей, підтримка та розвиток транскордонних відносин на зовнішніх кордонах ЄС.

  1. Україна - Російська Федерація . Регіональний проект МАГАТЕ “Розробка стратегії довгострокових заходів щодо реабілітації радіоактивно забруднених територій та протирадіаційного захисту населення, яке проживає на радіоактивно забруднених територіях (RER 3004)”.

Проект розпочато у 2007 році, учасники проекту - експерти та представники України, Російської Федерації та Республіки Білорусь.

Термін дії проекту 2007 – 2008 роки.

Мета проекту - розробка рекомендацій із гармонізації національних підходів до реабілітації постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи населення, відродження територій та протирадіаційного захисту (з врахуванням міжнародних стандартів безпеки).

Основні навпрямки проекту:

Гармонізація національних підходів щодо управління забрудненими сільськогосподарськими територіями.

Інформування місцевих органів влади та можливих інвесторів щодо радіологічного стану радіоактивно забруднених територій

Очікуваний результат:

  • запровадження уніфікованої стратегії проведення довгострокового дозиметричного моніторингу на радіоактивно забруднених територіях;

  • розробка рекомендацій з гармонізації національних підходів щодо управління забрудненими сільськогосподарськими територіями;

  • розробка рекомендацій щодо оптимального використання територій з високими рівнями радіоактивного забруднення;

  • розповсюдження інформації, удосконалення системи інформування місцевих органів влади та можливих інвесторів щодо радіологічного стану радіоактивно забруднених територій:

  • проведення у квітні 2008 року інтернет-конференції за участю представників експертів трьох країн та МАГАТЕ, присвяченої 22-им роковинам Чорнобильської катастрофи;

  • створення спільного Українсько-Російсько-Білоруського інтерактивного атласу та його видання у рамках проекту МАГАТЕ;

  • отримання рекомендацій щодо удосконалення змісту інформації, що розміщується на сайті МНС у розділі подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

  1. Україна – Канада. Проект «Регіональне врядування та розвиток». Проект «Регіональне врядування та розвиток» (РВР) розрахований на 7 років (2005-2012) і покликаний сприяти становленню регіонального економічного розвитку в Україні. Діяльність проекту спрямована на розробку та впровадження практично-орієнтованої навчальної програми для державних службовців у 13 областях України. Учасники навчання отримають знання та практичні навики щодо забезпечення сталого економічного розвитку, зменшення інфраструктурного дефіциту країни та ефективнішого менеджменту регіональними фінансами.

Протягом першого етапу, (2005-2010 р.р.) проект «РВР» допомагав Уряду України у реалізації Державної стратегії регіонального розвитку у двох пілотних регіонах – Запорізькій та Закарпатській областях. Проект співпрацював з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування у цих областях і надавав допомогу з розробки, впровадження та моніторингу стратегій розвитку областей, районів та міст, сприяв належному відображенню питань гендерної рівності та екологічної безпеки у цих стратегіях. У 2010 році проект «РВР» було продовжено на два роки. На період продовження проекту передбачено діяльність з підготовки тренерів, а також розробки та запровадження програми підвищення кваліфікації державних службовців з питань регіонального економічного розвитку у 13 областях України, що здійснюється у співпраці з Головним управлінням державної служби України та Національною академією державного управління при Президентові України. Практичною складовою навчальної програми є розробка та впровадження учасниками реальних проектів розвитку регіонів, з урахування питань гендерної рівності та екологічної безпеки. Проект РВР надалі співпрацює з Мінекономіки та Мінрегіонбудом щодо вдосконалення законодавства з питань регіонального економічного розвитку, і допомагає Запорізькій області у завершенні повного циклу стратегічного планування, впровадження стратегії та моніторингу її виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]