Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_MEDU_2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

69.Аналіз ризиків надходження іноземних інвестицій в Україну

В Україні зберігається висока ступінь ризику для іноземних інвестицій.

Про це свідчить індекс інвестиційних ризиків Political Risk Atlas 2011, який публікує британська компанія Maplecroft за підсумками 2010 року

в Україні за минулий рік погіршилися показники корпоративного управління й макроекономічної стабільності, дотримання прав людини в роботі правоохоронних органів і критично знизився рівень освіти. Крім того, збільшився ступінь держрегулювання бізнесу і політичної стабільності, виросла загальна стресостійкість громадян і знизився рівень терористичної небезпеки. У рейтингу 2010 року Україна поліпшила у порівнянні з 2009 роком свою інвестиційну привабливість і перемістилася з 62-го на 74-е місце, опинившись між Буркіна-Фасо (Африка, 73-тє місце) і Республікою Східний Тимор (Індонезія, 75-е місце).

Водночас, за даними Maplecroft, в Україні, як і практично на всій території СНД, зберігається високий ризик для інвестицій приватного бізнесу.

На інвестиційне середовище України негативно впливають ряд таких макроекономічних факторів, як негнучкий підхід влади до вирішення економічних проблем, часта зміна урядів в країні, унаслідок чого концептуальні довгострокові програми впроваджуються непослідовно. Результатом політичного ризику є також хаотичні, несистемні зміни законодавчого поля. Сьогодні в Україні існують інфляційний та прихований валютний ризики, а також проблема несистемного регулювання ринків капіталу, зокрема, відсутність узгодженої концепції розвитку сфери, міжвідомчі конфлікти, неналежне фінансування відповідних органів державного регулювання.

Однак незважаючи на малосприятливий інвестиційний клімат України, рівень прямих іноземних інвестицій з ЄС в Україну щороку зростає, адже країна розглядається потенційно привабливою для інвестування завдяки географічному розташуванню і високій кількості потенційних споживачів.

Співробітництво з ЄС Україні варто найбільше зосередити в наступних трьох секторах: у транспорті і телекомунікація; пріоритетним є подальший розвиток загальноєвропейського транспортного коридору, безпеки доріг, морського та авіаційного транспорту; розвиток інфраструктури через інвестиційну політику. В енергетичному секторі Україна має стратегічне значення для ЄС, як транспортер російського газу. Тому важливими елементами є безпека енергопостачання, транспортування та інтеграції ринку електроенергії та газу до Європи. Співпраця в галузі охорони навколишнього середовища є не менш важливою.

70.Регулювання міжнародної інвестиційної діяльності в Україні

Регулювання може здійснюватися за допомогою сукупності спеціальних правових, адміністративних, економічних та соціально-психологічних методів, та деяких інструментів стимулювання і обмеження. Правові методи реалізуються через систему цивільного та процесуального права.

Адміністративні методи юридично визначають господарську суб’єктність, регламентують питання власності, процедури вирішення суперечок у судовому порядку тощо.

Економічні методи реалізуються через систему дотацій, кредитів, здійснення фіксальної політики.

Соціально-психологічні методи орієнтовані на формування і розвиток тієї чи іншої ідеології, виховання відповідного типу менталітету громадян і суспільства в цілому за допомогою організаційно оформлених інститутів.

На національному рівні регулювання інв..діял в Укр. формується двома шляхами:

•через прийняття єдиного акта, який регулює допуск іноземного капіталу в економіку країи;

•через розробку правових актів, що регулюють різні аспекти іноземної інвестиційної та підприємницької діяльності.

Перелік питань (об’єктів) регулювання: визначення іноземного інвестора; видів та форм іноземних інвестицій; участі у власності; репатріації прибутку іноземного інвестора; вимог до результатів діяльності іноземного інвестора; системи інвестиційних пільг та обмежень; гарантій щодо прав іноземного інвестора. До іноземних інвесторів, як правило, належать іноземні фізичні та юридичні особи; особи, які проживають за кордоном; іноземні держави та міжнародні організації. Видами іноземних інвестицій є цінності, що вкладаються безпосередньо іноземними інвесторами в об’єкти підприємницької діяльності з метою одержання прибутку.

Участь у власності-збереження державного контролю над стратегічними галузями національної економіки; збереження деяких галузей або видів виробництва під егідою державної власності; часткове зняття обмежень привілейованим інвесторам; 100%-ва власність іноземного інвестора. Репатріація прибутку - створення резервного фонду, який зберігається у банках приймаючої країни.

Аналіз зарубіжного досвіду дозволяє зробити висновок про те, що промислово розвинуті країни віддають перевагу фінансовим стимулам перед фіскальними, оскільки перші більш ефективні, вони забезпечують адресний характер впливу і концентрують зусилля на досягненні конкретних національних та національно орієнтованих результатів. Країни, що розвиваються, та країни з перехідними економіками використовують переважно податкові стимули та адміністративні заходи (це обумовлено нестачею фінансових ресурсів у цих країнах). У сучасній світогосподарській практиці важливе місце регулюванні міжнародної інвестиційної діяльності займають двосторонні і багатосторонні інвестиційні угоди. Їх метою захист своїх інвестицій від можливих некомерційних ризиків, а також підтримка стабільності і надійності відносин між країнами.

У міжнародних дво- і багатосторонніх угодах, як правило, регулюються такі питання інвестування:

•визначення інвестицій та інвесторів;

•умови ввозу прямих іноземних інвестицій;

•заохочення інвестицій;

•загальні норми режиму;

•переведення платежів;

•вимоги до результатів господарської діяльності;

•позбавлення інвестора прав власності;

•вирішення суперечок.

Вирішення суперечок відбувається за допомогою Міжнародного центру регулювання інвестиційних суперечок, який був створений у 1965 році.

Міжнародній інвестиційній діяльності сприяють такі важливі міжнародні інститути:

•Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій. Сприяє потокам прямих інвестицій у країни, що розвиваються.

•Служба з іноземних інвестицій рекомендує найбільш ефективні шляхи залучення іноземних інвестицій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]