Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Переваги прямого маркетингу.

Крім використання переваг (і зниження витрат) комп'ютерної технології, прямий маркетинг здатний також відкрити новий канал збуту, забезпечуючи пряму доставку від постачальника до клієнта. Це може заощадити гроші, оскільки дозволяє уникнути накруток, які колись робили дистриб'ютори й роздрібні торговці, але він веде до руйнування відносин з дистриб'юторами" якщо вони відчують, що прямій маркетинг нечесно конкурує з ними. Він звичайно навіть, може працювати й з ними, у цьому випадку їм передаються замовлення, для них створюються перші замовники або просто розширюється ринок. Є й інші переваги.

1. Цілеспрямованість - виділення й звертання до вузького, чітко певному, відповідному ринку.

2. Ефективність із погляду затр~т - хоча первісна вартість на тисячу контактів висока вартість на запит/замовлення може бути значно нижче, особливо при повторних продажах.

3. Швидкість і гнучкість - це особливо стосується телемаркетингу, оскільки відповіді можуть бути зареєстровані, як тільки буде встановлений контакт. Текст може бути написаний заново за одну ніч, напрямок дискусії модифіковано відповідно до реакції тих, хто вступає в контакт.

4. Міжнародне охоплення - при цьому прямий маркетинг може запропонувати альтернативний шлях виходу на нові ринки. Прямий контакт поштою або телефону може виявитися більше дешевим і швидким, чим у випадку особистих візитів на ранніх стадіях циклу покупок.

5. Можливість створення баз даних і забезпечення повторних продажів шляхом ствлрення, персоналізованого або індивідуального діалогу й, в остаточному підсумку, постійної взаємодії з базою клієнтів.

6. Адресні послання - клієнти з різними потребами й навіть різним рівнем лояльності можуть одержувати окремі пропозиції, наприклад вірні бренду клієнти можуть одержувати пропозиції, що відрізняються від пропозицій, адресованих тим, хто 'перемикається з одного бренду на іншій.

7. Довгострокові клієнти - можливість розвитку довгострокових активних відносин із клієнтами через базу даних.

8. Многофункциональность - це стосується, оскільки він може використовуватися насамперед , телемаркетингу, для "профілювання" або сегментування існуючих клієнтів на кластери, стимулювати перші покупки, кваліфікувати ці перші покупки, продавати товар, надавати клієнтові послуги й збирати інформацію про реакції на рекламу, промоушннакции, "поштові атаки" і навіть аналізувати причини, чому товар купують або не купують.

Недоліки прямого маркетингу.

Крім того, що прямий маркетинг часом викликає негативну реакцію в посередників, проблемою прямого маркетингу є його імідж. Прямий маркетинг має репутацію "макулатурної" пошти, тому він підданий критиці з боку захисників навколишнього середовища. Хоча дослідження показують, що переважна більшість воліє одержувати пряму поштову рекламу, існує деякий процен'[ тих, хто вважає його втручанням або вторгненням у· їхнє особисте життя. Це особливо стосується тих випадків, коли їм дзвонять по вечорах або комівояжер стукається у двері наприкінці тривалої й повної турбот дня.

Телемаркетинг може бути винятково нав'язливим, коли клієнт тільки що вернувся додому після важкого робочого дня й хоче, щоб його залишили в спокої. Коли хтось дивиться футбольний матч, слухає музику або просто спить, то телефонний дзвінок, навіть від друга, часом викликає незручність. В Інтернеті пряма електронна пошта без запиту вважається ще більш неприйнятною - це порушення етикету (етика мережі).

Будь-яка електронна пошта, прислана без запиту, в Інтернеті називається спамом (Сіам практично марна інформація (звичайно реклама), розсилається примусово великій кількості абонентів електронної пошти). Це втручання в лич~ю життя ще гірше тому, що воно коштує одержувачеві часу й грошей - час на завантаження повідомлення й грошей, які необхідно сплатити по рахунку за завантаження в онлайновом режимі.

Витрати на первісне придбання клієнтів вище (наступні операції обходяться дешевше) чим реклама.

Дуже груба оцінка середньої частоти відповідей - 2% - свідчить про те, що 98% поштових відправлень виявляються в сміттєвому кошику (хоча найчастіше після прочитання).

У якийсь момент прийде задуматися, що відправлення, адресовані не тому, кому треба, є погрозою навколишньому середовищу, оскільки для виробництва паперу, на якій їх друкують, вирубуються ліси.

Крім того, створення бази даних вимагає дуже більших витрат.

Прямий маркетинг може виявитися дуже дорогим, якщо мова идет. про одноразовий продаж. При ефективному використанні, коли за допомогою прямого маркетингу вдається домогтися повторних продажів і створити "цінність на все життя", воно може бути винятково прибутковим, але при неефективному використанні, т,е, коли прямий маркетинг використовується лише для одноразового продажу, виявляється винятково витратним.

Існує ризик, пов'язаний з діяльністю по маркетингових комунікаціях. Невдалий прямий маркетинг, наприклад, може не тільки привести до втрати грошей, але й до зниження обсягу продажів, нанеся шкода іміджу компанії. По суті, будь-яка відома компанія порахувала б розсилання спама безвідповідальним учинком.