Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4. Рекламні заходи в магазині

Важливою формою рекламного впливу на покупців є проведення виставок- продажів. Організація виставок- продажів вимагає відповідної підготовки. За тиждень до їхнього проведення ! рекламні оголошення можуть передаватися по радіо, телебаченню, публікуватися в місцевій пресі (якщо цей магазин досить великий і може собі це дозволити). У магазині оформляються вітрини й торговельний зал. Невеликі магазини можуть підготувати зовнішні й внутрішні рекламні щити, плакати та інші рекламно-інформаційні засоби, що інформують oj місці й часі проведення виставки, додаткових послугах, нових товарах, їхніх особливостях і перевагах.

У продовольчих магазинах виставки- продажу можуть супроводжуватися дегустаціями товарів, блюд, приготовлених з] рекламованих продуктів.

Дегустації продовольчих товарів, особливо нових, можуть проводитися З метою реклами й самостійно, незалежно від виставок. У годинники "пию> для найбільшого охоплення числа покупців продавці виносять у торговельний зал на підношеннях рекламовані продукти на пробу невеликими порціями (наприклад, стаканчики з напоями, мініатюрні бутерброди із шинкою або копченою рибою й т.д.).

Значна роль продавця в рекламному впливі на покупців. устная реклама за участю продавця відрізняється від всіх інших видів реклами можливістю індивідуального спілкування. Продавець, оцінюючи характер покупця, визначає метод підходу до нього. Так, млявих і інертних по характері покупців варто обслуговувати більш активно, впливати на них переконанням, радою. При спілкуванні з людьми, що володіють, наприклад, холеричним характером, продавець повинен бути особливо попереджувальним.

Процес вивчення характеру покупця повинен здійснюватися миттєво, майже інтуїтивно. Характер покупця служить відправним моментом і при визначенні способу психологічного впливу на нього -і показати товар, докладно розповісти про нього, підкреслити особливості й переваги перед аналогічними. Продавець, вислухуючи покупця, тим самим визначає мотиви покупки.

Залежно від мотиву визначається й підхід до покупця. Так, якщо покупець наголошує на економію грошей, то продавець допомагає йому вибрати товар, помірний за ціною. Дослідження показують, що 30--35% покупців найкраще сприймають відомості про товар візуально, за допомогою зору, 10--15 % -і на слух, 720% -і через відчуття, 5--6% -і на смак, 2--4% -і за допомогою нюху. Крім того, установлено, що в середньому людина запам'ятовує п'яту частину того, що почує, і три п'ятих того, що побачить. З того, що людині покажуть із поясненнями, він запам'ятовує чотири п'ятих. При цьому заглиблюється його зорове й слуховое сприйняття, що в ще більшому ступені підсилює вплив реклами.

Важливо, щоб у процесі спілкування з покупцем продавець підтримував його зацікавленість у товарі. Якщо покупець заперечує або сумнівається, то продавцеві треба знайти доводи в захист товару, погоджуючись і зі справедливими зауваженнями.

В усній рекламі важливо домагатися, щоб у покупця не висохнуло увагу до товару. Практика торгівлі показує, що покупцеві важко одночасно розглядати більше трьох предметів, тому що його увага розсіюється. Тому продавець повинен показувати не більше трьох зразків одного товару. Це допоможе покупцеві зосередити увагу на тім з них, що відповідає його смаку.

Немаловажну рекламну роль у магазині може грати внутрішня радіотрансляція. У досить великих магазинах адміністрація по радіо може робити оголошення про надходження в торговельний зал яких-небудь нових товарів, звертати увагу покупців на інформацію про розміщення товарів у відділах і секціях магазина, про додаткові послуги й т.д. Не слід обмежуватися лише сухими оголошеннями, можна періодично відтворювати й радиоролики.

Щоб викликати й закріпити в покупців позитивні емоції, пов'язані з відвідуванням магазина, по місцевому радіо варто організувати трансляцію музики. Необхідно, однак, відзначити, що цей захід досить відповідальне й полаагаться лише на музичний смак того або іншого працівника не можна. Тут необхідно виходити зі смаку постійних покупців. При цьому варто мати на увазі, що в робочий час магазини з товарами повсякденного попиту здебільшого відвідують пенсіонери, у яких позитивні емоції може викликати музика ретро періоду їхньої молодості. Для покупців працездатного віку можна підібрати "універсальну" музику, що підходить для різних поколінь і соціальних груп.