Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

2. Рекламне агентство

Рекламне агентство, крім вищевказаних робіт, виконуваних разом з рекламодавцями, також:

~ здійснює по їхньому замовленнях творчі й виконавські функції, пов'язані зі створенням рекламних матеріалів, виготовляє оригінали реклами,

~ про водить комплексні рекламні кампанії й окремі рекламні заходи,

~ взаємодіє із продуктивними базами, з іншими рекламними й видавничими фірмами, у тому числі закордонними,

~ здійснює зв'язок із засобами поширення реклами, розміщає в них замовлення на публікацію реклами,

~ контролює проходження і якість виконання замовлень, виставляє рахунку рекламодавцеві й оплачує рахунку засобів поширення реклами.

Полносервисное рекламне агентство, як правило, має у своєму розпорядженні широке коло висококваліфікованих позаштатних творчих працівників і виконавців і при значних обсягах міжнародної діяльності має комерційних агентів за рубежем.

Більшість компаній воліють звертатися до зовнішніх рекламних агентств, оскільки це дає їм ряд переваг:

• в агентств є фахівці, які виконують деякі завдання (дослідження, творчі завдання) більш професійно, ніж це могли б зробити співробітники компанії;

• агентства пропонують своє рішення проблем компанії, використовуючи багаторічний досвід роботи з різними клієнтами й ситуаціями;

агентства мають переваги при покупці засобів поширення реклами. у слуги агентств частково оплачуються за рахунок знижок, надаваних засобами масової інформації, і частково обходяться фірмам дуже дешево. Однак у передачі рекламних функцій зовнішньому агентству є й кілька недоліків:

• втрата повного контролю над рекламним процесом, зниження гнучкості,

виникнення конфліктів при нав'язуванні агентствам своїх методів роботи, нездатність клієнта здійснюється контроль і координацію.

Незважаючи на потенційні проблеми, більшість фірм все-таки вважають, що вони виграють від залучення знань і досвіду агентств.

Агентства зародилися в середині 19 століття з ініціативи з і брокерів, що працювали на засоби масової інформації й, що одержували комісійні за продаж рекламного місця різним компаніям. Згодом продавці почали допомагати клієнтам у підготовці реклами. Зрештою , вони утворили агентства, і їхнього зв'язку з рекламодавцями ставали тісніше, ніж із засобами масової інформації.

Більшість рекламних агентств мають необхідний персонал і ресурсами для проведення всіх етапів рекламної компанії, починаючи від створення плану кампанії до підготовки, розміщення й оцінки рекламних обігів.

У рекламних агентствах є звичайно чотири відділи:

1. творчий відділ, що розробляє й створює обігу;

2. відділ засобів реклами, що вибирають засоби масової інформації й розміщає рекламних обігів;

3. дослідницький відділ, що вивчає характеристики роботи агентства;

4. комерційний відділ, керуючий комерційною стороною роботи агентства.

Виконанням кожного замовлення керує спеціально призначений для цього співробітник, а співробітники кожного відділу працюють над одним або декількома замовленнями одночасно.

Зложилася традиція, коли послуги рекламних агентств оплачуються у вигляді комісійних, і, іноді, гонорарів.

Однак, і рекламодавцям, і агентствам усе більше й більше не подобається така система оплати. Великі рекламодавці скаржаться, що за ті самі послуги вони платять більше, ніж дрібні рекламодавці, просто тому, що розміщають більше реклами. Рекламодавці переконані, що через систему комісійні агентства відмовляються від недорогих засобів реклами й короткострокових рекламних компаній.

Агентства, у свою чергу, незадоволені тим, що їм доводиться робити додаткові послуги фактично безкоштовно. Тому тепер все більше поширення одержує оплата у вигляді гонорарів або комбінації комісійних і гонорарів. А деякі великі рекламодавці вже прив'язують винагороду агентства до ефективності, проведеної рекламної компанії.

Існує ще одна тенденція, що впливає на бізнес рекламних агентств.

Багато агентств намагаються удержатися на плаву, пропонуючи різноманітні маркетингові послуги.

Такі агентства пропонують повний спектр зв'язаних між собою послуг з маркетингу й просування товарів, що включають рекламу, стимулювання збуту, зв'язку із громадськістю, прямий маркетинг і маркетингові дослідження.