Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Питання до перевірки знань з теми

1. Реклама як інструментарій маркетингових комунікацій;

2. Цілі і види реклами;

3. Організація рекламної компанії;

4. Законодавче регулювання рекламної діяльності;

5. Канали поширення реклами;

6. Захист споживачів;

7. Изустна реклама;

8. Рекламне звертання;

9. Аналіз рекламного звертання;

10 Реклама в місцях продажу;

11. Бюджет реклами;

12. Графік використання реклами;

13. Оцінювання ефективності реклами.

Термінологічний словник

Сейлз промоушн - діяльність по реалізації комерційних і творчих ідей, що стимулюють продажі виробів або послуг рекламодавця, нерідко в короткий термін. Зокрема , вона використовується за допомогою впакування товарів, на якій розташовані різні інструменти сейлз промоушн (наприклад, портрети відомих людей, героїв мультфільмів, дорогих марок автомобілів), а також шляхом спеціалізованих заходів на місцях продажу.

Реклама - це платне, один спрямований і неособистий обіг, здійснюваний через засоби масової інформації й інші види зв'язку, що агітують на користь якого-небудь товару, марки, фірми (якоїсь справи, кандидата, правительства). Пояснимо це докладніше.

Рекламодавці - це виробники, роздрібні й оптові торговці, дистриб'ютори, профспілки, суспільства, асоціації, школи, церкви, державні органи, політичні діячі, приватні особи й ін.

Існування потреби - вимога, від якого залежить ефективність будь-якого комунікативного впливу.

Інформаційна реклама - повідомляє споживачів про новий товар або новому застосуванні існуючого товару.

Переконуюча реклама - переконує купити саме цей товар, спробувати його.

Реклама, що нагадує, - нагадує про існування товару на ринку, її призначення - змусити споживача періодично згадувати про товар.

Підкріплювальна реклама - переконує в правильності вже зробленого вибору, її призначення - підтримати споживача, що вже купив товар, і переконати його в правильності ухваленого рішення.

Позиціонуюча реклама - допомагає виділити марку товару на ринку з сильною конкуренцією за рахунок ознак, властивій саме цій марці товару.

Ілюстративна реклама - підкреслює основні переваги товару, його позитивні сторони й завдяки цьому стимулює потреба в придбанні конкретного товару.

Реклама, що порівнює, - намагається через порівняння конкретного товару з аналогічним конкуруючим товаром або товарами конкурентів підкреслити переваги й позитивні характеристики цього товару.

Схована реклама - властиво, не є рекламою, оскільки використовує звичайні телевізійні передачі, кінофільми, концертні програми для опосередкованого рекламування товарів, надаючи права використовувати ці товари героями передачі, концерту або кінофільму.

Витрати на досягнення відповідності - це витрати на те, щоб домогтися точної відповідності вимогам клієнта. Інакше кажучи, у що обходиться влучення в десятку з першого разу, для того, щоб клієнт одержував у точності те, що він хоче, щораз , а не тільки в більшості випадків.

Елементи формату - розмір, колір, ілюстрації - у не меншому ступені сприяють підвищенню рівня впливу реклами, чим її вартість.

Лекція №6

Тема леції: Стимулювання збуту

.

Мета: Охарактеризувати сутність, ціль і засоби стимулювання збуту. Дати оцінку результатам стимулювання збуту