Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Формування ідеї обігу.

ДЛЯ здійснення ідей, покликаних вирішити поставлені перед рекламою завдання, творчі працівники користуються різними методами. Багато ідей виникають у результаті бесід зі споживачами, експертами й конкурентами.

Деякі творчі працівники намагаються уявити собі, який їхніх чотирьох типів винагороди: раціональне, почуттєве, суспільне задоволення або задоволення самолюбства - покупці розраховують одержати від товару й виді якого переживання. Шляхом сполучення типів винагороди з типами переживань вони в стані створити безліч різних по своєму різновиді рекламних обігів.

Оцінка иа вибір варіантів звернень

Рекламодавцеві необхідно зробити оцінку можливих обігів) Тведт запропонував оцінювати обігу на основі їхньої бажаності, винятковості й правдоподібності./ Обіг должно~ насамперед , (сообщть його одержувачеві (щось )бажане або (цікаве про товар)Крім того, воно повинне повідомити його щось винятковим або особливе,(не властивим іншим маркам або товарам у даній категорії.) И, нарешті, (обіг повинне бути правдоподібним і доказовим.)

" ... Bosch, на нас можна покластися". Це гасло розроблене фахівцями з реклами компанії Bosch, він не викликає подиву або здивування, тому що фірма Bosch - німецька, що традиційно відрізняється помірним консерватизмом і дуже високою надійністю, тому це гасло смотрится доречно.

Дитер Штрайнбрехер, німецький фахівець в області реклами, виділив 1 Про вимог до ефективної реклами, які необхідно використовувати для оцінки обігів. Оцінка й вибір варіантів обігу.

Вимоги до реклами:

1. Залучення уваги. Рекламне оголошення повинне бути досить потужним по впливі, щоб привернути увагу цільового ринку, тому що без сприйняття неможлива відповідна реакція. Залучення уваги - обов'язкове, але далеко не єдина умова ефективності реклами. Реклама може привертати увагу й одночасно дратувати покупця, що зменшує ймовірність придбання товару.

2. Ясність зрительской розробки. Текст і ілюстрації рекламного ~бращенияф повинні являти собою цілісний зрительский образ) основне (значення якого зрозуміло навіть після швидкого погляду.) Неоднорідні й ускладнені рекламні обіги не здатні перебороти бар'єри сприйняття.

3. Концентрація. У рекламному обігу повинне використовуватися не більше 1-2 тверджень про переваги товару. Реклама, перевантажена інформацією, не затримує увага споживачів.}ефективний метод рекламного обігу Еуникальное торговельна пропозиція.

4. Зрозумілість і вірогідність.) Необхідно, щоб ~бращение було зрозумілим, мовцем мовою потребитело/і использующем образи, що не виходять за межі його досвіду. Наприклад, дослідження показали, що більшість бізнесменів не розуміють специфічну мову реклами телекомунікаційного встаткування й електронної апаратури. Вірогідність же реклами означає обґрунтованість її тверджень в очах споживача.

5. Позитивні е.моции)Рекламний обіг покликаний викликати позитивні емоції у відношенні до рекламованого товару або компанії. Якщо з ним зв'язані негативні або нейтральні емоції, споживачі, швидше за все, постараються не зауважувати неї.

6. Єдність стшlя. Стиль рекламного обігу повинен відповідати стилю марки.)J У рекламі продукту, що характеризується функціональними перевагами, необхідно підкреслити саме ці достоїнства. Аналогічно емоційні образи марки й реклами повинні підкорятися однієї концепції.

7. Однаковість стшlя. Якщо реклама выдерживается в однаковому стилі протягом тривалого часу, ефективність обігу повышаетс~ Бренддменеджеры часто занадто швидко й радикально міняють стиль реклами або рекламне агентство. Вони вважають, що якщо їм набридла своя реклама, то вона нецікава й покупцеві, забуваючи, що споживачі набагато менше зацікавлені в рекламі. Часті й різкі зміни реклами негативно впливають на імідж марки.

8. Відповідність миру споживача. Комунікації починаються не з відправника, а з одержувача рекламного обігу. Ефективний обіг відповідає реальностям миру його адресата. Чи адекватно воно відбиває ідеали споживачів, чи відповідає реальному життю? Можливо, залежно від того, у якій країні демонструється реклама, знадобляться різні обіги. Якщо обіг неактуально, покупець неправильно зрозуміє його або взагалі не помітить.

9. Відмітні переваги. Реклама повинна донести до споживача розуміння відмітних переваг товару й пояснити йому вигоди від вибору даного продукту або послуги. Якщо вони нічим не відрізняються від інших товарів або послуг на ринку, гроші, вкладені в заходи щодо просування, можна вважати заритими на "поле чудес".

10. Образи, а не слова. Дослідження показали, що найбільше ефективно доносять до покупців складні обіги саме образні повідомлення. Це особливо справедливо стосовно рекламних обігів, на ознайомлення з якими споживач звичайно затрачає кілька секунд. Зображення ж швидше сприймається й краще розуміється.