Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

2. Пряма поштова розсилка. Продаж по каталогам.Телемаркетинг.

Основні канали прямого маркетингу:

1. Прямий поштовий маркетинг

2. Продаж по каталогах

3. Телефонний маркетинг

4. Телевізійний маркетинг негайного відгуку

5. Інтерактивний маркетинг

1. Прямий поштовий маркетинг

Прямий поштовий маркетинг (пряма поштове розсилання) - це відправлення по конкретних адресах різних пропозицій, оголошень, нагадувань або іншої інформації.

Використовуючи спеціальні списки розсилання, у яких споживачі відібрані по певній ознаці, маркетологи щорічно розсилають мільйони листів, брошур і інших "крилатих торговельних агентів". В основному поштою розсилається друкована продукція - різноманітні проспекти, барвисто оформлені бланки запрошень і т.п. Деякі відправляють потенційним клієнтам аудио- і відеокасети (іноді комп'ютерні дискети).

Перевагою поштового маркетингу є можливість використання різних форматів, привабливий опис переваг пропонованого товару, залучення аудиторії, що неможливо зацікавити за допомогою інших способів зв'язку.

Пряме поштове розсилання - досить популярний засіб, що дозволяє точно виділяти цільовий ринок, носить персональний характер, має достатню гнучкість і дають можливість швидко оцінити реакцію споживачів. І хоча витрати на охоплення тисячі споживачів вище, ніж у випадку застосування засобів масової інформації, імовірність того, що індивіди, що одержали розіслані матеріали, перетворяться в покупців продукції компанії значно підвищується.

Усе, що становить у сукупності оформлення прямого поштового розсилання, повинне бути гармонічним, відображати певну дизайнерську концепцію. Класичний пакет містить поштовий конверт, лист, рекламний проспект, засоби відповіді (бланк замовлення) і повернення (конверт для відповіді).

Донедавна матеріали прямого поштового розсилання в основному були друкованою продукцією розповсюджуваною поштовими й телеграфними відомствами. У ПQследнее час найбільше поширення одержали три нових види поштової доставки: факсимільна пошта, електронна пошта, голосова пошта. Вони дають можливість здійснювати поштове розсилання дуже оперативно. Учасники ринку розсилають сьогодні торговельні оголошення по електронних адресах, як для обмежених груп, так і для численної аудиторії.

1. Факсимільна пошта.

Дозволяє одній стороні передати написане на папері повідомлення іншій стороні по телефонних лініях. Передача інформації з факсу в порівнянні зі звичайною поштою має одну велику перевагу: дані можуть бути передані й отримані за дуже короткий час. У маркетингу факси застосовуються для розсилання оголошень про нові пропозиції, розпродажі й інші події споживачам. Номера факсів компаній і приватних осіб можна знайти у звичайних довідниках, однак деякі покупці незадоволені вступника до них рекламою, що порушує нормальний документообіг і, що приводить до витрати паперу.

2. Електронна пошта.

Дозволяє користувачам відправити повідомлення або файл із одного комп'ютера на іншій. Послання приходить практично миттєво, необхідно лише, щоб одержувач сіл за комп'ютер, увів пароль і ознайомився з повідомленням. 1'v1аркетологи розсилають по електронній пошті оголошення про розпродажі, інші пропозиції іноді окремим особам, іноді більшим групам людей. (Якщо адресат починає одержувати занадто багато повідомлень, серед яких попадаються й несуттєві, виходить, настав час установити програму сортування електронної пошти, що дозволяє відокремити важливі повідомлення від тих, які можна видалити).

3. Голосова пошта

Являє собою систему прийому й зберігання словесних повідомлень, переданих по телефоні. Телефонні компанії пропонують таку послугу як альтернативу автовідповідачам. Абонент, що користується голосовою поштою, може перевірити надходження повідомлень, набравши номер системи й увівши особистий код. У деяких компаніях застосовують програми, які набирають велика кількість телефонних номерів і залишають словесне повідомлення в ящику голосової пошти клієнта.