Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мк лекции.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3. Відшкодування з відстрочкою

Відшкодування з відстрочкою також є методом цінового стимулювання.

Розрізняють:

просте відшкодування з відстрочкою, коли зниження ціни відбувається не в момент покупки, а через деякий час, якщо покупець направляє свій купон, що дає право на знижку,

- Moпey- Refuпd oJJer, Шlи cash- refuпd, коли· відшкодування у вигляді певної суми грошей виплачується при пред'явленні декількох доказів покупки.

Покупець направляє по зазначеній адресі доказу покупок і одержує чек, що відшкодовує йому або повній вартості одного з товарів, або заздалегідь певну суму грошей.

Даний вид зниження цін застосовується в багатьох галузях різними підприємствами.

Наприклад, при покупці товарів на 200 доларів у ряді певних магазинів США покупець одержує знижку в 200 доларів при розміщенні в певній групі готелів і покупці туристичних послуг, якщо покупець направив по зазначеній адресі чек, що підтверджує покупку товарів.

Фірма "Филипс" пропонує знижку в розмірі 4 доларів пред'явникам доказу покупки 8 електричних батарейок свого виробництва; фірма, що робить чай "Элефант", пропонує 2 долари - знижку при покупці двох пакетиків чаю й т.д.

Сполучене відшкодування з відстрочкою також є перспективним напрямком. Поєднуються кілька товарів різних виробників у рамках однієї операції стимулювання.

Використовуються наступні нові прийоми:

а) ланцюжок купонів. Кілька товарів об'єднані в одному купоні, розповсюджуваному через пресу. Споживач купує товари в магазині за своїм вибором, наклеює доказу покупки на талон, публикуемый у пресі, і одержує відшкодування з відстрочкою на більшу суму;

б) проба якості. Купон має форму книжечки, що складає із трьох сторінок і представляє 1 Про попередньо відібраних товарів, які пропонуються в магазинах із знижкою. Загальна сума знижки може досягати 25 доларів. Споживач одержить цю суму банківським чеком, випробувавши 1 Про запропоновані йому зразків;

в) подарунок-якість. Цей прийом має в основі той же принцип, що й описаний вище. Застосовується відносно товарів, які могли бути як подарунок. Споживач може придбати різні предмети для подарунка й одержує при цьому значну знижку.

Використовуються також облікові купони, так званий перехресний купонаж. Це відшкодування з відстрочкою певної суми грошей при покупці двох дуже різних товарів, що не продаються в одній торговельній крапці.

Зниження цін, сполучене із суспільно-корисним заходом, застосовується для підвищення інтересу до зниження цін з відстрочкою виплати знижки й найбільш повного використання престижу марки. У цьому випадку деякі виробники приивлекают споживачів до якому-небудь суспільно корисному заходу.

Як прості, так і більше складні форми зниження ціни мають одну загальну рису: у кожному разі мова йде про більш-менш великий виграш у грошах, незалежно від того, чи відбувається це відразу або з відстрочкою виплати.

Нецінове стимулювання

Нецінове стимулювання - це стимулювання натурою залежно від природи товару.

Нецінове стимулювання здійснюється в наступній формі:

1. прямі премії (знижка, надавана в момент покупки товару) або премії з відстрочкою виплати (тобто за умови надання покупцем доказів покупки);

2 • зразки або вручення покупцеві невеликої кількості товару для того, щоб надати йому можливість випробувати даний товар.