Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

11.3. Ефективність інвестицій. Дисконтування

Майбутні доходи інвесторів залежать від майбутньої вартості грошей. Отже, підприємець повинен визначити сьогоднішню ціну грошової одиниці, яку він отримає в майбутньому. Для цього він застосовує метод дисконтування. Дисконтування – процедура підрахунку сьогоднішньої вартості суми, яка може бути отримана через певний термін при існуючій нормі позичкового відсотка.1

Якщо підприємець збереже сьогодні одну гривню, то при відсотковій ставці (і) через рік отримає 1 гривню х (1 + і ). Тоді одна гривня , яку він отримає через рік, коштує зараз менше, а саме: 1 гривня / (1 + і). Гривня, яку ми отримаємо через два роки, сьогодні коштує 1 гривня / ( 1 + і) . Тепер ми можемо визначити поточну дисконтовану вартість (Present Discount Value – PDV) – це сьогоднішня вартість 1 грошової одиниці, виплаченої через певний період часу, для (n) років вона дорівнює:

n

PDV = 1 / ( I + i ) , де і – ставка відсотка.

Поточна дисконтована вартість залежить таким чином від норми позичкового відсотку: чим вона вище, тем менше поточна дисконтована вартість: гривня, яку ми отримаємо через 10 років при 10-відсотковій ставці сьогодні коштує 61,4 копійки, а при 20% ставці – всього 16,2 копійки . До цих даних можна підійти інакше: якщо ми сьогодні вкладемо 16,2 копійки, то через 10 років при 20% ставці ми отримаємо 1 гривню. Отже, приймаючи рішення щодо інвестицій, треба оцінити майбутні доходи. Для цього використовують поняття чистої дисконтованої вартості – ( Net Present Value – NPV):

2 n

NPV = π1 / (1 + і) + π 2 / (1 + і)2 + π n / (1 + іn)n ,

де I – інвестиції;

π n - прибуток, отриманий в n році;

і – норма дисконту ( норма приведення витрат до єдиного моменту часу).

Якщо підприємець користується кредитом, йому необхідно порівняти внутрішню норму окупності (r) з нормою позичкового відсотка (i). Внутрішня норма окупності (r), (її ще називають внутрішньою нормою віддачі), є показник ефективності інвестиційного проекту. Внутрішня норма віддачі дорівнює максимальній ціні капіталу, яку фірма може заплатити, щоб при цьому інвестиційний проект залишився ефективним. На основі показників “внутрішня норма віддачі” та “ставка позичкового відсотка” фірма визначає граничну чисту окупність інвестицій. Гранична чиста окупність інвестицій є різниця між граничною внутрішньою окупністю інвестицій і ставкою позичкового відсотка (r – і). Прибуток від інвестицій буде максимальним, коли r = i. Короткотермінові інвестиції вигідні, якщо гранична внутрішня окупність інвестицій більша, або дорівнює ставці позичкового відсотка. Інвестувати невигідно, якщо гранична внутрішня окупність менша норми позичкового відсотка. В такому випадку краще не інвестувати, а покласти грошовий капітал у банк на депозитний рахунок і отримувати доход у вигляді позичкового відсотка.

Норма дисконту (і) може бути ставкою відсотка або якоюсь іншою ставкою. Іноді доцільно розглядати норму дисконту як альтернативні витрати вкладень в основний капітал.

Величина чистої дисконтованої вартості повинна бути більше нуля. Якщо це так, то очікуваний доход більше ніж інвестиції, отже, приймаючи рішення, щодо інвестування, ви зробили правильний вибір. Ми ще раз переконуємося в тому, що інвестувати можна тільки тоді, коли очікуваний доход більше інвестицій.

Приймаючи те чи інше рішення, ми завжди звертаємо увагу на ставку позичкового відсотка: і коли ми підраховуємо граничну чисту окупність інвестицій (r – і), і чисту дисконтовану вартість NPV. Ми навіть відзначали, що нормою дисконту може бути відсоткова ставка, підкреслювали вплив норми відсотка на поточну дисконтовану вартість (чим вище відсоток, тим нижча поточна дисконтована вартість). З’ясуємо, від чого залежить величина позичкового відсотка. З курсу політекономії вам відомо, що позичковий відсоток є ціна позичкового капіталу. Відомо вам також, що ціна товару залежить від співвідношення попиту і пропозиції. Тому ми можемо зробити висновок, що величина позичкового відсотка залежить від співвідношення попиту і пропозиції на позичені кошти. Попит на позичені кошти залежить від того, наскільки інвестиції вигідні підприємцям; від попиту на споживчий кредит з боку населення, попиту на кредит з боку держави, організацій та установ.

В аналізі величини позичкового відсотка розрізняють номінальну та реальну ставку. Номінальна ставка позичкового відсотка показує на скільки сума, яку виплачує боржник кредитору, більша отриманого кредиту. Реальна ставка відсотка – це номінальна процентна ставка за відрахуванням очікуваного темпу інфляції (р): R = I – p . Якщо номінальна ставка відсотка складає 15% на рік, а інфляція – 5%, то реальною ставкою відсотка буде 10% на рік. Саме реальна ставка приймається до уваги при прийнятті інвестиційних рішень.

В умовах досконалої конкуренції існує тенденція до формування середньої ставки відсотка. Оскільки досконала конкуренція зустрічається не дуже часто, ставки відсотка суттєво відрізняються.

Ми з’ясували, чим керується підприємець, виходячи на ринок капіталів. Детальніше з функціонуванням ринку капіталів ви ознайомитесь при вивченні курсів “Фінанси”, “Фінансовий менеджмент” .