Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Терміни, поняття, категорії

Мікроекономіка - комплекс знань, поглядів, ідей, спрямованих на пояснення поведінки окремих суб’єктів ринку (індивіда, фірми, галузі) в процесі здійснення економічного вибору.

Макроекономіка - розглядає всю економіку як єдине ціле або виділяє в ній великі підрозділи (агрегати) і вивчає зв’язки між ними, досліджує найважливіші компоненти економічної системи, напрямки їх змін.

Економічна політика - сукупність заходів уряду, що забезпечують вирішення економічних завдань, які виникають перед суспільством.

Рідкість - ситуація, коли ресурсів недостатньо, щоб задовольнити бажання кожного.

Ресурси - все те, що використовується у суспільстві для виробництва матеріальних та духовних благ (земля, праця, капітал, підприємництво).

Позитивна економічна теорія - має справу з фактами економічної дійсності, вивчає те, що є в даний час у даній країні, не надаючи цим фактам, явищам оцінки.

Нормативна економічна теорія - висловлює суб’єктивні уявлення про те, що і як повинно бути, формулює оцінки людей, соціальних прошарків та груп про те, якою повинна бути економіка, які політичні чи економічні акції треба рекомендувати, спираючись на певну економічну концепцію, які конкретні аспекти чи умови економіки бажані, чи небажані.

Рівноважний аналіз - розглядає економіку в такій ситуації, коли господарюючі агенти або їх агрегати, такі, як ринки, не мають причин для зміни своєї поведінки; засіб дослідження, при якому рівність попиту і пропозиції, ціни і вартості розглядається як вихідна модель.

Нерівноважний аналіз - досліджує стан економіки, фірми, індивіда, в якому відсутня рівновага, ситуацію, в якій можуть існувати сили, які автоматично повертають систему в стан рівноваги або відволікають її все далі від цього стану.

Наукова абстракція - відволікання в процесі пізнання від зовнішніх явищ, несуттєвих властивостей для виявлення найбільш глибокої сутності предмета, що досліджується

Економічна модель – спрощений опис економічних явищ і процесів за допомогою рівнянь і графіків, що характеризують взаємозв’язки різних змінних.

Аналіз - метод пізнання, який полягає в тому, що складні факти розподіляються на складові частини і досліджується зв’язок вказаних частин одна з другою і з однорідними фактами.

Синтез - дослідник подумки поєднує розкладені та проаналізовані елементи об’єкта в єдине, внутрішньо пов’язане ціле.

Індукція – це метод пізнання, заснований на умовиводах від часткового (особливого) до загального, перехід від вивчення одиничних фактів до узагальнень і висновків, рух від фактів до принципів і теорій.

Дедукція – це метод, заснований на умовиводах від загального до часткового (особливого), це перевірка висновків теорії фактами, рух від теорії до практики.

Контрольні завдання

Вправа 1.

Знайдіть визначення кожної з наведених нижче категорій:

о) “після цього” не означає “через це”;

п) суб’єктивізм;

р) раціональність;

у) невизначеність.

2. Економічна теорія має справу з фактами економічної дійсності, які відібрані, абстраговані та перейшли на рівень економічної теорії.

11. Потреби індивіда і суспільства безмежні та безперервно зростають; ресурси, необхідні для їх задоволення, завжди обмежені.

.

15. Недопущення помилкового судження, згідно з яким “після цього” означає “з причини цього”.

16. Поведінка економічних суб’єктів розглядається як первинна відносно цілого – суспільного виробництва. Суб’єкт вважається вихідним пунктом аналізу економічних явищ і процесів.

18. Ситуація, в якій повністю невідома вірогідність здійснення певного явища.

Тести

Знайдіть єдину правильну відповідь