Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

М.І. Звєряков,

Л.Я Коноводченко

В.В.Мащевська.

Мікроекономіка

Навчальний посібник

На допомогу студентам

сформувати власну економічну думку.

Передмова

Економічні проблеми завжди викликають значний інтерес. Економічна наука спрямована на те, щоб зрозуміти їх природу та знайти шляхи вирішення як на макро- так і на мікрорівні.

Сьогодення висуває нові вимоги до вищої освіти, до наукової компетентності фахівця – людини, яка творчо мислить, свідомо орієнтується в інформаційному та науковому просторі, здатна самостійно опановувати нові знання.

Суспільство все відчутніше усвідомлює необхідність засвоєння економічних знань широкими верствами населення. Сенс економічної теорії як навчальної дисципліни полягає в тому, щоб сформувати у студентів економічний спосіб мислення, без якого неможливе вирішення задач, які стоять перед країною.

Мікроекономіка, як складова економічної теорії, вивчається у навчальних закладах України недавно. Перше знайомство з предметом „Мікроекономіка” відбувається в процесі вивчення перекладених зарубіжних підручників і навчальних посібників з теорії і практики ринкової економіки, спеціалізованих курсів з мікроекономіки. Пізніше побачили світ і підручники вітчизняних авторів, які намагалися застосовувати нові методологічні підходи до аналізу українських реалій. Цим шляхом ідуть і автори даного видання.

Запропонований навчально-методичний посібник – це систематизоване та цілісне викладання курсу „Мікроекономіка”, достатнє для вивчення основних принципів і механізмів функціонування окремих економічних суб’єктів, взаємовідносин між ними та ролі держави в проведенні економічної політики на мікрорівні; відповідає типовій програмі дисципліни і призначений для її поглибленого засвоєння. Він дозволяє тісніше пов’язати теорію з практикою, виявити роль ринку в розвитку суспільного виробництва, з’ясувати, як здійснюється процес ціноутворення в умовах досконалої та недосконалої конкуренції, як формується попит на окремий товар; зрозуміти мотиви поведінки господарюючих суб’єктів, чим керується фірма, приймаючи те чи інше рішення, як функціонують товарні та ресурсні ринки.

Посібник знайомить з тим, як фірма приймає рішення щодо ціни та обсягу виробництва в умовах різних моделей ринку: чистої (досконалої) конкуренції, чистої монополії, олігополії та монополістичної конкуренції. У ньому розглянуто механізм загальної рівноваги та дана оцінка ефективності функціонування ринкової системи на мікрорівні. Студенти можуть порівняти обґрунтованість пояснень тих чи інших економічних явищ представниками різних напрямків економічної думки.

У структурі кожної теми, відповідно до загальноприйнятої світової практики, виділена теоретична частина, основні категорії та поняття, питання для обговорення, тести, задачі. Таке надання теоретичного і навчально-методичного матеріалу дозволяє використовувати даний посібник як для розширення теоретичної бази знань, так і для придбання необхідних навичок практичної роботи з теоретичними моделями.

Матеріал викладається в доступній формі, з використанням графічних методів аналізу і елементарного математичного апарату. Такий спосіб викладання не тільки допомагає краще засвоїти навчальний матеріал, а й дає можливість його самостійного вивчення і перевірки знань самим студентом. Матеріал навчального посібника спрямований на методичне забезпечення всіх форм роботи студентів, пов’язаної з опануванням курсу мікроекономіки.

Пропонуючи даний посібник, колектив авторів усвідомлює, що він не може претендувати на вичерпне подання матеріалу: загальновідомо, що ідеальних посібників немає. Розуміючи, що не все в посібнику може задовольнити вимогливого читача, авторський колектив готовий із вдячністю прийняти конструктивну критику і пропозиції щодо вдосконалення змісту і структури посібника.