Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Рішення:

Рівновагу споживача можна виразити рівністю зважених граничних корисностей:

МU чаю МU кави 15 чаш. чаю 10 чаш. кави

Рч Рк 15 х 0,5 грн. 10 х 2 грн.

1 чаш. чаю 1 чаш. кави МU кави 2 4

0,5 грн. 2 грн. МU чаю 0,5

Загальна корисність = 25 (15+10)

Задача 2.

1 кг. вишень за ціною 2 грн. приносить споживачеві задоволення у розмірі 16 ютилів. Яку корисність в ютилях принесе споживання 1 кг. полуниць за ціною 3,5 грн. за умови, що споживач знаходиться у стані рівноваги?

Задача 3.

Ціна товару Х складає 1,5 дол. Ціна товару Y складає 1 дол. Якщо споживач оцінює граничну корисність товару Y в 30 ютилей та бажає максимізувати задоволення від покупки товарів X та Y, то як він оцінює граничну корисність товару Х.

Задача 4.

Переваги споживача мають такий вид:

Кількість одиниць товару, шт.

1

2

3

4

5

Загальна корисність

100

120

135

145

153

Визначити граничну корисність 2, 3, 4, 5 одиниць блага та пояснити тенденцію її зміни.

Задача 5.

Для Саші споживання буханки хліба за ціною 2 грн. приносить задоволення розміром 10 ютилей. Визначити, яку кількість ютилей задоволення принесе йому споживання літра молока за ціною 5 грн., якщо він знаходиться в стані рівноваги?

Тема 4. Попит і пропозиція в механізмі ринку

Перед тим, як братися за вивчення даної теми, переконайтеся, що ви знаєте:

- що таке ринок;

- які функції він виконує;

- які умови необхідні для того, щоб ринок виконував властиві йому функції.

Ознайомившись з даною темою, ви зрозумієте:

  • що таке попит і пропозиція;

  • як ціна товару чи послуги впливає на попит і пропозицію товару;

  • як впливають інші чинники на попит і пропозицію;

  • як внаслідок взаємодії попиту і пропозиції встановлюється ринкова рівновага;

  • що відбувається на ринку, якщо рівновага порушується;

  • в якій мірі реагують попит і пропозиція на зміни чинників, що їх визначають, як підрахувати еластичність попиту і пропозиції;

  • як на практиці можна застосувати теорію еластичності.

4.1. Закон попиту. Ефект доходу, ефект заміщення. Графічне та алгебраїчне відображення закону попиту

Пропонуємо вам такі визначення попиту: попит – це бажання і можливість людей купувати товари1.

Попитце представлена на ринку потреба в товарах та послугах, забезпечена необхідними грошовими засобами, іншими словами , попит – це платоспроможна потреба2. Основою попиту є потреби людей. Але ж попит відбиває не тільки бажання, а й можливість купувати якесь благо. Можливість купувати певну кількість блага залежить від його ціни. Так ми вийшли на категорію “величина попиту”.

Величина попиту – це кількість товарів та послуг, яку особа або група осіб бажала б придбати за існуючими цінами. Загальний попит у всій економіці називається сукупним попитом3. Між ціною блага і величиною попиту на нього існує певна залежність, яка називається законом попиту: зворотна залежність між ціною товару і величиною попиту на нього називається законом попиту. Зверніть увагу на формулювання закону попиту, яку дав А. Маршалл: кількість товару, на яку пред’являється попит, зростає при зниженні ціни і скорочується при підвищенні ціни4. Закон попиту можна висловити алгебраїчно:

QD = f (P),

де: QD – величина попиту (demand – попит), f - функція , P – ціна ( price).

Закон попиту можна також виразити графічно у вигляді кривої попиту (рис. 4.1).

Крива попиту – це крива, яка показує, яку кількість блага готові придбати споживачі за різними цінами в даний момент.

Q

Рис. 4.1. Крива попиту. Залежність величини попиту від ціни

Кожна точка кривої попиту показує, яку кількість блага споживач готовий купити за даною ціною. Зміна величини попиту внаслідок зміни ціни показується на графіку вздовж кривої попиту.

Дія закону попиту обумовлена існуванням двох ефектів: ефекту заміщення та ефекту доходу.

Ефект заміщення полягає в тому, що при зниженні ціни товару-субституту споживач заміщує дорогий товар тим, що став дешевше, а тому величина попиту на даний товар зменшується.

Ефект доходу виникає, коли зменшується ціна даного товару, споживач ніби почуває себе багатшим, тепер він за меншу ціну може придбати більше саме цього товару і величина попиту на нього зростає.

Ці два ефекти діють одночасно. Тому реальна спрямованість змін споживання буде рівнодіючою ефектів доходу та заміщення. Якщо ефект заміщення має більший вплив, то зі зростанням ціни споживання товару Х зменшується, а при її зниженні – збільшується. Однак може виникнути ситуація, коли переважає ефект доходу, тоді при зростанні ціни зростає і споживання, а при її зменшенні споживання також зменшується. Поділ на ефект доходу та ефект заміщення має важливе значення для розуміння закономірностей ціноутворення в умовах ринкової економіки і дозволяє визначити зміни попиту при зростанні або зниженні цін на товари і послуги.

На попит впливає ряд чинників, які не пов’язані зі зміною ціни даного товару, їх ще називають неціновими детермінантами попиту.