Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

5. Позитивна та нормативна економічна теорія. Інструментарій мікроаналізу

При вивченні економічних явищ застосовуються позитивний та нормативний підходи або здійснюється позитивний та нормативний економічний аналіз.

Історія розмежування позитивної та нормативної економічних теорій, "наукової" економічної теорії та практичних порад щодо економічної політики нараховує більше як 150 років і починається з робіт Нассау Сеніора та Джона Стюарта Мілля.1

Позитивна економічна теорія має справу з фактами економічної дійсності, які відібрані, абстраговані та перейшли на рівень економічної теорії.

Позитивна економічна теорія пояснює, як функціонує економіка, чим керуються господарюючі суб’єкти, приймаючи те чи інше рішення, як суспільство організовує процес виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ та послуг. Такий підхід дозволяє зрозуміти, як працює економіка, як вона відповідає на ті чи інші зміни. Згідно з позитивістським підходом, дослідники повинні виявити зв’язки між економічними явищами, показати, як економічне явище впливає на інші явища, як воно саме змінюється під їх впливом, що відбудеться, якщо зміниться той чи інший параметр. Прихильники такого підходу свої зусилля спрямовують на виявлення явищ і закономірностей у тому вигляді, в якому вони існують, тобто мають на меті вивчати те, що є.

Позитивний аналіз є необхідною умовою і першим кроком у пізнанні економічного буття суспільства. Надалі економічні факти повинні отримати оцінку: сприятливе чи ні для розвитку країни дане економічне явище. Оцінку дають люди, які професійно займаються дослідженням економіки, тому оцінка відбиває їх погляди, переконання, прагнення знайти істину (чи її приховати).

Нормативна економічна теорія відбиває суб’єктивні уявлення про те, якою може і повинна бути економіка, які політичні або економічні дії треба запроваджувати, щоб змінити економічний стан, якщо його оцінка є негативною. Фактично нормативна економічна теорія будується на позитивній економічній теорії і наборі суджень відносно того, якими мають бути цілі суспільства.

Оцінку стану економіки здійснюють люди, які мають свої, суб'єктивні уявлення, щодо того, якою має бути економіка і які заходи треба застосувати, щоб економіка зростала, тому ми можемо зробити висновок, що позитивний і нормативний аналіз належать до суб'єктивістського напрямку економічної думки. Суб'єктивізм цього напрямку економічної думки полягає і в тому, що всі явища розглядаються з точки зору господарюючих суб'єктів, а в центрі аналізу стоїть людина з її уподобаннями, смаками, перевагами.

Застосування позитивного та нормативного підходів дозволяє проаналізувати факти, реальний стан економіки та дати оцінку аналізованим явищам, внести пропозиції щодо шляхів і засобів зміни стану, якщо він визнаний незадовільним. Тому економічна наука може стати теоретичною основою певної економічної політики уряду. Економічна політика уряду спрямована на досягнення певних цілей: забезпечення повної зайнятості, стабільності цін, економічного зростання, справедливого розподілу доходів, збереженню довкілля тощо.

Економічна політика (economic policy) – система заходів у сфері управління економікою, що забезпечують вирішення економічних завдань, які виникають перед суспільством.

Вона включає: структурну, науково-технічну, інвестиційну, фінансово-кредитну, соціальну, податкову, бюджетну, зовнішньоекономічну політику.

Вироблення економічної політики вимагає:

  • чіткого визначення цілей;

  • аналізу альтернативних економічних програм;

  • вивчення минулого досвіду реалізації програм і оцінки їх ефективності.

Економічна політика регулює поведінку людей, впливає на них. Вона є предметом постійних дискусій в суспільстві.