Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

4. Пропозиція у механізмі ринку

4.1 Закон пропозиції. Крива індивідуальної пропозиції

Пропозиція – це бажання і здатність продавців виставляти товари для продажу на ринку.

З’ясуємо залежність між величиною пропозиції блага та його ринковою ціною. В аналізі ми можемо розмежовувати індивідуальну і сукупну пропозицію, яка являє собою суму індивідуальних пропозицій. Чим більша ціна блага, тим більше бажаючих виробляти це благо, тим більша величина пропозиції. За ціною картоплі 40 коп. за кг. виробники картоплі пропонують на ринку 1 млн. тонн картоплі, за ціною 60 коп. – 2 млн. тонн, за ціною 80 копійок – 4 млн. тонн. Зв’язок між ціною картоплі та величиною її пропозиції можна показати за допомогою кривої пропозиції (рис. 4.4).

P 80

S

60

40

20

S

1

2 3 4 Q

Рис. 4.4. Крива пропозиції

Крива або графік пропозиції відбиває відношення між ціною і кількістю товарів, яку виробники за рівних інших умов визначають готовність продати. Як правило, хоча і не завжди, криві пропозиції спрямовані праворуч догори, оскільки підвищення ціни викликає збільшення пропозиції. Зміна ціни змушує переміщатися вздовж кривої пропозиції. Такий рух називають зміною величини пропозиції. Зміна величини пропозиції – це зміна кількості товару, яку товаровиробник може і хоче виробляти внаслідок зміни ціни. Рух вздовж кривої пропозиції – це графічне відображення закону пропозиції : величина пропозиції блага прямо пропорційна ціні даного блага. Цю залежність можна висловити алгебраїчно: величина пропозиції є функція від ціни S= f (Р), де S – величина пропозиції на благо, Р – ціна даного блага.

4.2. Нецінові детермінанти пропозиції

На пропозицію впливають ряд чинників, які називають неціновими чинниками (тобто чинниками, відмінними від ціни даного товару) або неціновими детермінантами. Отже, розглянемо нецінові чинники (детермінанти) пропозиції. До них належать:

1. Зміни в технології. Якщо з’явиться нова технологія, яка дозволить зменшити витрати на одиницю продукту, то при незмінній ринковій ціні блага прибуток товаровиробника зросте. Зростання прибутку – діючий стимул для збільшення обсягу виробництва, пропозиція блага збільшиться. На графіку це можна показати зсувом кривої пропозиції SS праворуч.

2. Зміна цін ресурсів. Якщо ціни ресурсів зростуть, витрати товаровиробника на одиницю продукції також зростуть, тому при незмінній ціні прибуток зменшиться, а деякі товаровиробники, в яких витрати на одиницю продукції зрівняються з ринковою ціною або перевищать її, взагалі будуть змушені кинути ринок, пропозиція зменшиться. На графіку це відображається зсувом кривої пропозиції ліворуч.

3. На пропозицію впливають зміни цін на інші товари. На які саме? Можна припустити, що зміна ціни діамантів ніяк не вплине на пропозицію картоплі. Чому? Тому що для виробництва діамантів і картоплі використовуються зовсім різні ресурси. А от якщо зростуть ціни на цибулю, пропозиція картоплі може зменшитися, бо деякі товаровиробники більше землі відведуть під вирощування цибулі. Крива пропозиції зсунеться ліворуч.

4. На пропозицію впливають очікування товаровиробників. Якщо товаровиробники очікують, що попит і ціни зростатимуть, вони збільшать пропозицію товару. Крива пропозиції зсунеться праворуч.

Ми показали, що дія нецінових чинників, які призводять до зміни пропозиції, графічно показується зсувом кривої пропозиції.

Ми розглянули найважливіші чинники, які впливають на пропозицію. Цей список не є вичерпним. Майже для кожного товару, крім названих чинників, існують специфічні фактори, дія яких здатна переміщати праворуч чи ліворуч криву пропозиції. Той, хто займається підприємницькою діяльністю, мусить знати і враховувати їх вплив.