Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011-2012 микроэкономика учебник.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.79 Mб
Скачать

4.4. Взаємодія попиту і пропозиції. Поняття рівноваги, надлишку та дефіциту

У взаємодії попиту і пропозиції важливу роль відіграють ціни. Ринки передають інформацію виробникам і споживачам товарів через ціну. Відповідно до цієї інформації і на основі економічних знань продавці та покупці продукції організовують свою діяльність. У ціні товарів збігаються економічні інтереси продавців і покупців, окремого робітника, підприємця, колективів, галузей, суспільства в цілому, національні та інтернаціональні інтереси. У сучасній економічній теорії найбільше розповсюдження отримала концепція ціни Альфреда Маршалла, викладена їм у роботі “Принципи економічної науки”. Особливе значення на ринку має рівноважна ціна, яка складається внаслідок взаємодії ціни попиту і ціни пропозиції.

Ціна попиту на кожну кількість товару – це така ціна, яка при наявності певної кількості товару здатна залучити покупців протягом певного часу. Ціна попиту на кожен товар зменшується при збільшенні кількості товару.

Ціна пропозиції – це ціна, за якою товар поступає до продажу на конкретному ринку. При збільшенні чи зменшенні щорічної кількості товару ціна пропозиції може або знижуватись, або підвищуватись, а може по черзі – то підвищуватись, то падати.

А. Маршалл виходив з того, що на ринку існує нормальний попит і нормальна пропозиція, вільно виявляють себе сили попиту і пропозиції, ніхто не має змоги впливати на ціни, на ринку панує досконала конкуренція, на кожен товар на даний час існує тільки одна ціна. Кон’юнктура ринку не змінюється протягом того періоду, який досліджується. Залишаються незмінними смаки та уподобання споживачів, не з’явився товар-субститут, поява якого могла б вплинути на попит даного товару, не з’явилась нова технологія, яка могла б вплинути на пропозицію. Таке абстрагування припустиме і дозволяє виявити суттєві риси досліджуваного явища.

Розглянемо механізм формування рівноважної ціни в концепції Маршалла на прикладі ринку картоплі. Будемо вважати, що вся картопля однакової якості. Споживачі та виробники картоплі готові придбати чи продати певну кількість картоплі за певною ціною. Внаслідок конкуренції між виробниками та покупцями картоплі на ринку встановлюється така ціна, за якою кількість картоплі, яку покупці готові придбати, дорівнює кількості, яку виробники картоплі готові запропонувати за даною ціною. Взаємодію продавців і покупців ми можемо показати на графіку, де криві попиту і пропозиції розташовані в одній системі координат. Якщо попит і пропозиція співпадають, то ринок знаходиться в стані рівноваги. До стану рівноваги ринок призводить рівноважна ціна. Рівноважна ціна складається не відразу, а внаслідок тривалого коливання навколо певного рівня, доки ціна не зупиниться на такому рівні, коли пропозиція і попит. врівноважуються.

Рівноважна ціна означає, що товару вироблено стільки, скільки його бажають придбати споживачі. На графіку (рис. 4.5) рівноважна ціна відбивається точкою перетину кривих попиту і пропозиції. В нашому прикладі рівноважна ціна – 80 копійок за кг картоплі, за цією ціною покупці ладні придбати, а продавці – запропонувати 3 млн. тонн картоплі. Треба пам’ятати, що графіки – це не доказ, а ілюстрація, яка допомагає краще зрозуміти сутність економічних процесів. Коли ціна попиту дорівнює ціні пропозиції, обсяг виробництва не виявляє схильності збільшуватись чи зменшуватись, на ринку встановлюється рівновага. Якщо ж ціни зміняться, відбудуться зміни і у попиті, і у пропозиції. Зміни ціни відбуваються з часом. Маршалл, враховуючи час, визначав миттєву, короткочасову та тривалу рівновагу. В умовах миттєвої рівноваги пропозиція не може змінюватись, тому ринкова ціна цілком залежить від попиту: якщо величина попиту зросте, зростуть і ціни і навпаки. У короткотерміновому періоді кількість і якість засобів виробництва незмінні, але їх використання залежить від попиту. Якщо попит відносно невеликий, засоби виробництва використовуються не на повну потужність. Коли попит зростає, засоби виробництва використовуються інтенсивніше, то підприємство може з однозмінної роботи перейти на двозмінну, пропозиція збільшиться.

У тривалому періоді виробники товару мають час пристосуватися до зміни попиту, залучити додаткові засоби виробництва, змінити технологію, побудувати нові підприємства.

Отже, ми з’ясували як встановлюється стан рівноваги у різні відрізки часу, як формується рівноважна ціна.

Що станеться, коли люди будуватимуть свої плани, виходячи не з рівноважної ціни? Припустимо, споживачі вважають, що картопля буде продаватися за ціною 60 коп. за кг. За такою ціною вони готові купити 4 млн. тонн картоплі. Але товаровиробники за такою ціною згодні запропонувати тільки 2 млн. тонн. На ринку виник дефіцит у 2 млн. тонн картоплі.

Р

120

надлишок

100

Ціна 80

60

дефіцит

40

20

0 1 2 3 4 Q

Кількість

Рис. 4.5. Взаємодія попиту і пропозиції

Дефіцит (надлишковий попит) (deficit excess demand) – ситуація, при якій за даною ціною величина попиту більше величини пропозиції.

Коли попит вище, ніж пропозиція, ціни зростають. Деякі споживачі відреагують на це зменшенням величини попиту картоплі, виробники картоплі збільшать пропозицію, ринок повернеться у стан рівноваги. Інша ситуація складеться на ринку картоплі, якщо учасники ринку вважатимуть, що ціна картоплі встановиться на рівні однієї гривні.

За цією ціною виробники готові запропонувати 4 млн. тонн картоплі, але споживачі згодні придбати тільки 2 млн. тонн. На ринку з’явився надлишок у 2 млн. тонн картоплі.

Надлишок (надлишкова пропозиція) (excess supply) ситуація, при якій за даною ціною величина пропозиції більше величини попиту.

Унаслідок надлишку (пропозиція більша, ніж попит), ціни почнуть знижатися. Споживачі потроху збільшуватимуть попит, частка товаровиробників зменшить пропозицію, ринок повернеться до стану рівноваги.

Розглянута нами взаємодія попиту і пропозиції характеризує ринок стандартизованого товару, ринок досконалої конкуренції. Криві попиту і пропозиції, які накреслюють економісти, важливі як засіб моделювання процесів, що мають місце саме на таких ринках. Але не треба чекати від них, щоб вони дали точну і докладну характеристику того, що відбувається на різноманітних ринках. Треба пам’ятати, що економічна наука вивчає не графіки і моделі самі по собі, а поведінку людей, вибір, який вони роблять, використовуючи обмежені ресурси для задоволення своїх потреб.

Контрольні завдання

Вправа 1

Знайдіть визначення кожної з наведених нижче категорій. Деякі визначення ви знайдете в резюме до даної теми, для пошуку інших – зверніться до відповідних розділів підручників.

а) попит;

б) зміна величини пропозиції;

в) закон попиту;

г) ринковий попит;

д) нецінові детермінанти попиту;

є) пропозиція;

і) зміна попиту;

к) зміна величини попиту;

л) закон пропозиції;

м) рівноважна ціна;

н) ринкова рівновага;

о) дефіцит;

п) надлишок;

р) еластичність;

с) крива попиту;

т) крива пропозиції;

у) еластичність попиту за ціною;

ф) нееластичний попит;

х) еластичний попит;

ц) зміна пропозиції.

1. Бажання і здатність виробників пропонувати товари для продажу на ринку.

2. Відбиває наявність зворотного зв’язку між ціною товару і величиною попиту на нього (за інших рівних умов).

3. Зміни кількості товару, яку покупці бажають і можуть придбати внаслідок зміни нецінових чинників попиту; показується зсувом кривої попиту.

4. Графічне відображення прямої залежності між ціною товару і кількістю товару, яку виробники бажають і можуть запропонувати на ринку.

5. Графічне відображення зворотної залежності між ціною товару і величиною попиту на цей товар з боку покупців.

6. Ситуація, коли плани продавців і покупців повністю співпадають, так що за даною ціною величина пропозиції дорівнює величині попиту.

7. Ситуація, при якій за даною ціною величина попиту більше величини пропозиції.

8. Ситуація, при якій за даною ціною величина пропозиції більше величини попиту.

9. Ціна, за якою величина пропозиції дорівнює величині попиту.

10. Відбиває наявність прямого зв’язку між ціною товару та тією його кількістю, яку товаровиробники можуть і бажають запропонувати на ринку.

11. Сукупний попит всіх споживачів даного товару.

12. Чинники, які відрізняються від ціни даного товару (не є ціною даного товару) і які впливають на попит даного товару.

13. Міра реакції однієї змінної на зміни іншої показана як відношення відсоткових змін.

14. Еластичність попиту за ціною – це відношення відсоткової зміни величини попиту на товар до даної відсоткової зміни його ціни за інших рівних умов.

15. Ситуація, при якій величина попиту змінюється на більший відсоток, ніж ціна, тому загальний дохід зростає по мірі того, як зменшується ціна.

16. Ситуація, при якій величина попиту змінюється на менший відсоток, чим змінилася ціна, внаслідок чого загальний дохід зменшується по мірі падіння ціни.

17. Змінення кількості товару, яку споживачі бажають і можуть придбати, внаслідок зміни ціни даного товару; показується рухом вздовж кривої попиту.

18. Змінення кількості товару, яку продавці бажають і можуть продати внаслідок зміни ціни даного товару; показується рухом вздовж кривої пропозиції.

19. Змінення кількості товару, яку продавці бажають і можуть запропонувати на ринку внаслідок зміни нецінових чинників пропозиції.

20. Бажання і можливість людей купувати товари.

Тести

Знайдіть правильні відповіді

1. Закон попиту стверджує, що:

а) якщо пропозиція вище попиту, ціна зменшується;

б)якщо доходи споживачів зростають, вони купують більше товарів;

в) крива попиту звичайно має позитивний нахил;

г) коли ціна товару падає, величина попиту збільшується.

2. Чим можна пояснити зсув кривої попиту на товар Х:

а) пропозиція товару Х з якоїсь причини зменшилась;

б) ціна товару Х зросла і споживач вирішив менше купувати цього товару;

в) у споживачів змінилися смаки і вони вирішили купувати більше товару Х;

г) ціна товару Х не змінилась.

3. Який термін відбиває здатність і бажання людей платити за якесь благо:

а) потреба;

б) попит;

в) необхідність;

г) бажання.

4. Ринок товарів та послуг знаходиться в рівноважному стані, якщо:

а) попит дорівнює пропозиції;

б) ціна дорівнює витратам плюс прибуток;

в) рівень технології змінюється поступово;

г) величина пропозиції дорівнює величині попиту.

5. Ціна на товар зменшилась на 2% і це призвело до збільшення величини попиту на 4%, отже ми маємо справу з попитом:

а) нееластичним;

б) еластичним;

в) одиничної еластичності;

г) абсолютно еластичним.

6. Цінова еластичність попиту буде вище:

а) на товари першої необхідності, ніж на предмети розкошу;

б) у тих випадках, коли споживачі мають з цього товару найбільше задоволення;

в) чим більші альтернативні витрати виробництва товарів;

г) чим менше необхідний цей товар споживачеві;

д) у жодному з наведених випадків.

7. Зміни якого чинника не викликають зсуву кривої попиту?

а) смаків і уподобань споживачів;

б) розміру або розподілу доходу;

в) ціни товару;

г) чисельності чи віку споживача.

8. Готовність споживача купувати додаткові одиниці товару тільки за більш низькою ціною краще всього пояснює:

а) ефект заміщення;

б) принцип убуваючої граничної корисності;

в) ефект доходу;

г) закон пропозиції.

9. Закон пропозиції, якщо ціни зростають, а інші умови незмінні, виявляється:

а) у зростанні пропозиції;

б) у зменшенні пропозиції;

в) у зростанні обсягу пропозиції;

г) у зниженні обсягу пропозиції.

10. Якщо ринкова ціна нижче рівноважної, то:

а) з’являється надлишок товару;

б) виникає дефіцит товару;

в) ціна залишається стабільною;

г) зростає добробут суспільства.

11. Попит та пропозиція можуть бути використані для пояснення координуючої ролі ціни:

а) на усіх ринках відразу;

б) на товарному ринку;

в) на ринку ресурсів;

г) на валютному ринку.

12. Зменшення пропозиції блага призводить до збільшення:

а) попиту на взаємодоповнюючі товари;

б) загальної виручки продавця, якщо попит на товар є еластичний за ціною;

в) загальної виручки продавця, якщо попит на товар є еластичним по доходу;

г) попиту на цей товар;

д) попиту на взаємозамінні товари.

Вправа 2

Визначте, правильні (п) чи неправильні (н) такі ствердження:

1. Попит – це бажання людини мати в своєму розпорядженні певне благо.

2. Пропозиція – це бажання товаровиробників пропонувати на ринку певну кількість товарів.

3. Зміни цін ресурсів зсувають криву пропозиції.

4. Зміна ціни товару не викликає зсуву кривої попиту.

5. Зміна уподобань споживача може бути показана зсувом кривої попиту.

6. Якщо держава встановлює ціну нижче рівноважної, на ринку виникає дефіцит.

7. Якщо держава встановлює ціну нижче рівноважної, на ринку виникає надлишок.

8. Цінова еластичність попиту тим менше, чим більше цей товар необхідний споживачеві.

9. Попит з одиничною еластичністю – це ситуація, при якій ціна і величина попиту змінюються на однаковий відсоток, тому загальний доход залишається незмінним при зміні ціни.

10. Абсолютно нееластичний попит графічно можна відобразити вертикальною прямою.

11. Абсолютно еластичний попит графічно можна відобразити горизонталь-ною прямою.

12. Теорія еластичності немає практичного застосування.

Задачі

Задача 1.

Функція попиту на товар задається рівнянням: Qd = 4750 - 350 Р,

функція пропозиції: Qs = 1600 + 100 Р,

де Q - кількість певного товару, Р – його ціна.

  1. Визначте рівноважну ціну (грн.) та обсяг продаж (шт.).

  2. Що відбудеться, якщо на даний товар урядом буде встановлена фіксована ціна 9 грн.

  3. Порівняйте сукупний виторг продавця за обох значень ціни.